Ciągłe restarty komputera w losowych momentach


(MisieK.) #1

Witam.

Problem jest dość skomplikowany, więc napiszę po kolei co się działo.

1# Wczoraj grałem w grę Valentino Rossi: The Game, aż nagle po ok. 10 min. gry ekran się zaciął i w słuchawkach usłyszałem brzęczenie (bzzzzzzzz, czy coś w tym stylu). Nie dało się nic zrobić, więc nie pozostało mi nic innego, jak zresetowanie kompa przy pomocy przycisku na obudowie.

#2 Po restarcie i uruchomieniu komputera, odpaliłem Google Chrome. Po ok. 2 min. przeglądania internetu, komputer znowu się zawiesił, lecz tym razem wyskoczył Blue Screen z napisem: CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT. Po chwili nastąpiło odcięcie zasilania i komputer się zresetował.

#3 Pierwsze co zrobiłem, to spróbowałem przeinstalować Windowsa 10 na nowo. Po instalacji system na dzień dobry powitał mnie Blue Screenem z tym samym napisem, co wcześniej.

#4 Spróbowałem również zaktualizować wszystkie sterowniki. Niestety, to również nie przyniosło skutku. Mało tego, podczas korzystania z komputera, wyskoczył kolejny Blue Screen, tym razem z napisem: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

#5 Dzisiaj znowu podczas używania komputera, nastąpiło zacięcie ekranu i znowu w słuchawkach usłyszałem brzęczenie i musiałem zresetować komputer przyciskiem na obudowie. 

#6 Później po restarcie i odpaleniu Chrome'a, znowu pojawił się Blue Screen z napisem: CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT.

#7 Postanowiłem zainstalować Windows 7, aby sprawdzić, czy tam problem też występuje. Niestety, tu też występują restarty, lecz już bez Blue Screenów.

Jak wyglądają te "resety"? W losowym momencie komputer dostaje odcięcie zasilania, co widać po zwalniających wentylatorach, kiedy nagle ożywa i włącza się ponownie. Nie mam zielonego pojęcia co to może być. 

Czynności, które wykonałem to sprawdzenie pamięci windowsową diagnostyką i dysku w wierszu polecenia. Nic nie wykazało błędów. Dodam również, że przywróciłem ustawienia BIOSu do domyślnych i problem występuje cały czas.

Poniżej podaję specyfikację komputera:

CPU: Intel Core i5 2500K
RAM: Goodram DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz CL9
MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155
GPU: Asus GeForce GTX 970 Strix 4GB DDR5 (256 bit)
HDD: Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST31000524AS)
PSU: XFX Core 650W
Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B3ST 
CASE: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410

Jakieś sugestie?


(askow) #2

Podstawowa przyczyna to sterowniki. Spróbuj zaktualizować chipset. I ponownie zainstalować 10. Druga możliwość to uszkodzenie procesora (mniej prawdopodopodobna).


(MisieK.) #3

Postawiłem system na nowo, zaktualizowałem wszystkie sterowniki i nadal jest to samo. ;/


(askow) #4

Niestety pozostaje sprawdzenie procesora. (serwis, lub inny komputer). Jeszcze bios najnowszy, tylko, że w to wątpię.