Mam taki problem: podczas włączenia komputera, zanim jeszcze zacznie sięładować windows xp, pokazuje się czarny ekran z takim długim tekstem. W nim jest napisane, że mam wybrać jak ma się uruchomić windows: tryb awaryjny, tryb awaryjny z obsługą sieci, tryb awaryjny z tekstem poleceń, ostatnia znana konfiguracja, uruchom system windows normalnie. I którekolwiek bym nie wybrał zaczyna się ładować windows, pokazuje się plansza z napisem windows i paskiem ładowania i komputer się restartuje. I tak w kółko. Dochodzi do tego momentu i się restartuje. W czym tkwi problem?
a uruchamia się w trybie awaryjnym ??
jak tak to:
- PPM na Mój komputer> właściwości > zakładka “Zaawansowane” > “Uruchamianie i odzyskiwanie” … “ustawienia” > zaznaczasz “Zapisz zdarzenie do dziennika systemu” i odznaczasz “Wyślij alert administracyjny” oraz “Automatycznie uruchom ponownie”. Następnie możesz jeszcze w “Zapisywanie informacji o debugowaniu” wybrać z listy “brak”.
Nie, niestety, w trybie awaryjnym też się nie uruchamia. Ciągłe restarty. Dodam jeszcze, że udało mi się zainstalować wczoraj Kubuntu 9.10 9na innej partycji) i ten włączał się normalnie, tylko na ekranie wyboru systemów było do wyboru: kubuntu albo memory test, nie było windowsa xp. Zrobiłem fixmbr (poprzez płytkę instalacyjną xp) i wróciło do punktu wyjścia czyli ciągłe restarty windowsa. Wcześniej od pewnego czasu podczas włączania komputera np. wieczorem, (gdy od poprzedniego wieczoru był wyłączony z zasilania), pokazywał się komunikat: “CMOScheksum error-Default loaded”. Wtedy poprzez zmiany w BIOS-ie uruchamiałem go, ale data zerowała się do 1 sty 2001, godz. 00:00.
Mi tu coś wygląda na uszkodzony BIOS (bateria) bądź płyta główna, aczkolwiek spróbuj jeszcze przeinstalować system jak masz taką możliwość.
Spróbuj wcisnąć F8->wybierz Wyłącz ponowne uruchamianie po awarii systemu.
Hmm może mobo uszkodzone?