Ciagłe skanowanie dysku

Witam. Mam problem ponieważ niemalże za każdym razem gdy włączam komputer wyskakuje mi skanowanie dysku. Kiedyś tego nie było, zaczeło się to pojawiać od pewnego czasu.
Dodatkowo bardzo spadła wydajność komputera, często zdarzają mu się ścinki i taka np. Opera zdarza się że ładuje się 1 minutę i dopiero potem się włącza. To samo jest ze startem komputera. Około 2-3 minuty pisze “Start Windows” podczas uruchamiania. Gdy już odpalę opere i przeglądam FB, i chce coś np. pobrać to wyskakuje okienko gdzie mam zapisać plik. Dziwne jest to że kompozycja tego okienka jest taka kremowa a nie błękitna niebieska taka jak pasek zadań. On też czasami tak ma że zmienia kolor na taki kremowy i robi się jak za czasów Windows 98.

Specyfikacja :
Procesor : i3-4150
Grafika : Nvidia GeForce 750
RAM : 2x 4GB Goodram

I jeszcze ostatnio głośniej zachowuje się dysk, posiadam dysk HDD 500GB.
Liczę na pomoc i z góry dzięki.

Prawdopodobnie słusznie podejrzewasz dysk, choć na razie to tylko podejrzenia :wink:
Trzeba go przeskanować, najlepiej MHDD, ale na początek daj screeny z Crystal Disc Info.

W zaplanowanych zadaniach znajdziesz to, co skanuje dysk, albo system.
Podczas skanowania po uruchomieniu systemu można uruchomić task manager i wyświetlić uruchomione aplikacje.
Takie zachowanie opery na FB sugeruje wirusy.

No i będzie wstępnie wiadomo, czy to wlazło coś i podczas startu systemu nie ładuje się jak wiśnia.
Na RK po prawej na dole masz utworzenie loga. A daj go tutaj.

Trochę mi to wygląda na padakę systemu operacyjnego. Możliwe, że dysk też już kończy żywot, ale samo zachowanie systemu sugeruje wirusa lub fatalny stan plików systemowych. Tak jak pisał @Radek68 screen z Crystal Disk Info byłby dobrym początkiem.

Link do loga z programu RougeKiller

Screen z programu crystal disk info

RogueKiller znalazł Potencjalnie niebezpieczne programy i dziwne/zmienione adresy dns.
Mógłbyś przeskanować komputer za pomocą malwarebytes antimalware.

Ale najlepiej zrobić backup wszystkich ważnych danych, ponieważ choć nie jestem specjalistą od dysku to widzę duże czerwone okienko które informuje że prawdopodobnie za niedługo dysk nie będzie nadawał się do pracy

A ten program MHDD

Głowice w dysku się skończyły, za dużo błędów zapisu i odczytu, radzę jak najszybciej kupić nowy dysk i przenieść wszystko na niego, bo remap w MHDD na długo nie pomoże.

1 polubienie