Od wczoraj połączenie wi-fi jest nieustannie zrywane. Właściwie Internet działa epizodycznie, a przez większość czasu albo nie może nawiązać połączenia z ruterem, albo nawiązuje, ale widnieje „Brak Internetu”, albo w ogóle nie wykrywa żadnych sieci wi-fi.
Sprawdź czy połączenie jest za pomocą innego urządzenia (telefon, laptop).
Jeśli jest - to wskazuje na problem z twoim komputerem, jeśli też nie ma - to wskazuje na problem z twoim routerem/siecią.
Nie masz w pobliżu innych sieci o silniejszym sygnale na tym samym/sąsiednich kanałach które mogą zagłuszać twoją? Jak się połączysz kablem do routera to masz cały czas internet i nic nie przerywa?
Co masz w logach routera?
Sporo pytań, na które nie jestem w stanie udzielić dokładnej odpowiedzi.
Prawdopodobnie na innych urządzeniach Internet działa, aczkolwiek przez pewną chwilę mój telefon również nie widział sieci. Wydaje mi się jednak, że problem leży po mojej stronie.
To raczej najsilniejszy sygnał, jaki odbiera mój laptop.
Nie mam możliwości podłączenia komputera do routera, ponieważ nie ja jestem właścicielem rutera i nie mam do niego fizycznego dostępu. Nie mam również możliwości zasięgnięcia opinii u właściciela rutera, ponieważ przebywa w innym miejscu. Dostępu do logów również nie mam.
Zainstaluj sobie apkę na telefon skaner sieci wifi który ci pokaże inne sieci z nakładającymi się kanałami
np https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer&hl=en&gl=US
Może laptop jest w takim miejscu gdzie akurat sygnał jest słabszy i np. za ścianą kuchni ze sprzętami agd?
Obstawiam, że sygnał sieci wifi po prostu na chwilę traci lub jest zagłuszany (przez inne sieci lub urządzenia).
Jeśli laptop na innym wifi (kawiarnia, uczelnia, inny budynek etc) działa bezproblemowo to ewidentnie wina jest tej sieci/routera
Napisałeś „od wczoraj” czyli wcześniej wszystko było ok? To dziwne, że nagle coś się popsuło jak nic nie było robione.
Od swojej strony możesz niewiele zrobić:
-zaktualizować sterowniki do wifi (niewiadomo czy coś to da)
-flush dns How Do I Flush My DNS Cache on Windows? (pewnie nic nie da)
Niby możesz się bawić robiąc liveusb z linixem albo winPE i na nim sprawdzić czy też pojawią się takie przerwania - jeśli nie, to ci powie że problem jest z twoim windowsem/sterownikami. Jeśli tak, to problem raczej z siecią wifi (zasięg/stabilność). Ale czy warto się bawić tak żeby to stwierdzić - nie wiadomo.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Cały dzień siedziałem nad tym i zrobiłem na swoim laptopie praktycznie wszystko, co możliwe, żeby doprowadzić Internet do stanu używalności (poza reinstalacją Windowsa). Udało mi się wyłączyć i włączyć ponownie router i problemy zniknęły jak ręką odjął. Nie wiem, co było przyczyna problemów, ale przynajmniej teraz wszystko działa.
Dziękuję i pozdrawiam.