Witam
Koleżanka prosiła mnie o zainstalowanie antywira, i jest problem
W komputerze jest co chwilę Blue Screen
System Vista
Co zrobić, by pomóc?
Witam
Koleżanka prosiła mnie o zainstalowanie antywira, i jest problem
W komputerze jest co chwilę Blue Screen
System Vista
Co zrobić, by pomóc?
Podaj prametry komputera, może jej komputer jest za słaby na tego AV chyba COMODO IS jak się nie mylę ( A jak się myle to mnie popraw ).
Możliwe że to wina zasilacza albo jakiegoś wirusa.
jaka nazwa antywira? w trybie awaryjnym odinstaluj, aby wejść w tryb awaryjny przytrzymaj F8 odrazu po wcisnięciu przycisku power na obudowie, niektóre antywirusy powodują takowe komunikaty, ja mialem takiego po zainstalowaniu ad-aware na viście, jeśli zainstalowałeś ze względu na podejrzenie infekcji, to tak czy siak usuń go w trybie awaryjnym, zainstaluj OTL wykonaj logi wg: otl-gmer-rsit-dss-inne-instrukcje-t370405.html
– Dodane 05.03.2012 (Pn) 20:34 –
bongoone to nie wina słabego komputera czy też wirusa, to wina braku zgodności z vistą tak jak powyżej napisałem miałem taki sam problem
Comodo Internet Security Premium 2012
Intel® Pentium® Dual-Core Processor T2370
Genuine Windows® Vista® Premium Edition
DVD Super Multi drive (Double Layer)
2,048 (1,024 + 1,024) MB | maximum expandability : 2,048 MB | technology : DDR2 RAM (667 MHz)
17.0 " Widescreen TruBrite® XGA+ TFT (1440 x 900) High Brightness display
w trybie awaryjnym odinstaluj, znajoma zapewne korzysta z komputera tyle o ile jak 99% kobiet
Nigdy nie posiadałem Visty, jedyne systemy jakich używałem (używam) to xp i win7, więc nie będe się kłócił.
Mój brat też miał taki problem a okazało sie że procesor mu nie wyrabia .
sie okazało czyli co? jak to sprawdził? BSoD jest to skrót od blue screen of damage, takowy screen powoduje : mechaniczne uszkodzenie któregoś z podzespołów, niekompaktybilny sterownik / uszkodzony, sterownik bądź składnik systemu na wskutek np. działania wirusa, lecz tutaj widać problemem jest brak kompaktybilności z comodo, tym bardziej że problem wystąpił odrazu po zainstalowaniu comodo.
Nie pomogło. Nadal po odinstalowaniu CIS dwa Blue Screen’y
OTL - wykonaj loga jeszcze raz według instrukcji : otl-gmer-rsit-dss-inne-instrukcje-t370405.html
jeśli się grzeje wyczyść z kurzu, jeśli to nie pomoże to wymień pastę na procesorze na arctic silver 5
ze strony producenta karty graficznej ściągnij najnowsze dostepne sterowniki (często powodują bsod jak padają z jakiegos powodu bądź gubią sie)
jeśli powyższe czynności nie rozwiążą problemu uruchom cmd.exe przygotuj płytę z systemem (poprostu miej pod ręką) i wpisz " sfc /scannow " - jeśli jakiś plik systemowy jest zepsuty to zawoła o płyte i naprawi go
zainstaluj avast’a a koleżance odradź łażenie po torrentach bo pełno tam wirusów, strona jaką polecam i jest czysta bez fake torrentow to www.1337x.org
No i czekamy na odpowiedź jaki rezultat powyższe działania przyniosły
A nie prościej, aby kolega napisał numer błędu wyświetlonego w blue screenie, lub nawet niekoniecznie pisał, tylko poszukał co dany błąd oznacza i jak go rozwiązać (na stronach techsupportu microsoftu są w miarę dokładne opisy). Może się okazać, że niekoniecznie ten soft spowodował takie zamieszanie, mógł on być tylko zapalnikiem.
Poza tym można jeszcze spróbować przywrócenia systemu z punktu przywracania utworzonego przed instalacją comodo (chyba, że taki punkt nie został zrobiony, bądź przywracanie systemu jest wyłączone).
STOP: 0x0000000A (0x0000000000, 0x00000002, 0x00000001, 0x82C4883C)
gluptak nie odpisałeś czy się grzeje czy nie, nie zaktualizowałeś sterowników do grafiki, więc zrób to
Laptop grzeje się w granicach normy
A sterowniki do grafiki zostały zaktualizowane
Bez poprawy
jest to błąd typowo związany z softem lub sterownikami.
Jak usuwałeś program? Poprzez “panel sterowania -> programy i funkcje” czy też może usunąłeś katalog, w którym soft był zainstalowany?
Jeśli usuwałeś poprzez programy i funkcje - sprawdź czy aby na pewno wszystko zostało usunięte - mam tutaj na myśli wpisy w rejestrze, pliki-śmieci, które pozostały po programie, wpisy w autorunie, usługi i inne. Pamiętaj, aby wszystko robić przemyślanie, bo czasem bawienie się w rejestrze oraz plikami prowadzi do unieruchomienia systemu.
Podeślij na jakiś hosting i udostępnij pliki dmp. Z ich analizy można się dowiedzieć jaki sterownik, usługa, plik były przyczyną BSOD.
Pliki znajdują się w lokalizacji:
%systemroot%\Minidump
Czyszczenie rejestru ma sens, jeśli wiadomo co ma się przeczyścić. Ale na pewno nie za pomocą programów do tego “przeznaczonych”. Tylko export rejestru, aby mieć jego kopię i ręczne bawienie się z wpisami. Aczkolwiek często w takim przypadku okazuje się, że problem powoduje jakaś usługa lub pliczek i często wystarczy tylko coś wyłączyć.
powracając do tematu, niech wykona w cmd " sfc /scannow " wszelkie pliki systemowe które są uszkodzone lub zbrakowane to ten proces to naprawi