Mam ten sam problem, ostatnio komputer mi się włączał ale nie zawsze i nie wiem także o co chodzi. Czy może to sie wiązać z dodawaniem ramu? [Dodam że: ten ram jest tej samej firmy co ten który już w kompie był i ma takie same nalepki tzn parametry wsztstkie, z wyglądu jest troche inny, nie wiem czy to ma znaczenie]
U mnie jest troche inaczej
VIA Technologies, Inc. VIA VT8237 Serial ATA RAID BIOS Setting Utility V2.20
tyle że dysk mi wyczytuje i nie restartuje sie. Wcześniej był taki problem. Ale teraz właśnie z tym i z długim ładowaniem systemu uruchamia się… Nie wiem o co chodzi… ;(
Bo w trybie awaryjnym ładowane są tylko rzeczy niezbędne do uruchomienia systemu. Czyli nie są ładowane na przykład wszystkie sterowniki, w przeciwieństwie do trybu normalnego. Jeżeli w trybie awaryjnym wszystko będzie w porządku, to oznaczać będzie prawdopodobnie problem z jakimś sterownikiem. Jeżeli w trybie awaryjnym też będą problemy, oznaczać to może problem z systemem albo ze sprzętem. Trzeba to sprawdzić. W jaki sposób włączyć tryb awaryjny? Podczas uruchamiania komputera, jeszcze przed ekranem ładowania Windows przyciskaj F5 albo F8. Powinieneś ujrzeć planszę: http://zodi.com.pl/images/tryb_awaryjny.jpg. Sterowanie? Strzałki góra, dół. Wybierasz “Tryb awaryjny” i wciskasz Enter. Nie musisz się obawiać, kiedy wciśniesz przycisk. Najwyżej system uruchomi się w trybie normalnym i nie pokaże planszy z wyborem trybu, w jakim uruchomić system. Gdybyś miał problem z uruchomieniem w trybie awaryjnym, zobacz: http://www.fixitpc.pl/topic/5694-start- … safe-mode/ Jak Ci się znudzi praca w trybie awaryjnym, to po prostu Start - Wyłącz - Uruchom ponownie.
Dodanie pamięci może mieć znaczenie, sprawdź pamięć ale każdą kość osobno.
Czy reinstalacja systemu pomoże? Jeżeli to problem ze sprzętem albo np. sterownika (np. do karty sieciowej) to prawdopodobnie nie. Nie ma też pewności, że jeżeli przykładowo teraz problem powoduje wersja X sterownika do karty sieciowej, to po ponownej instalacji systemu znowu możesz zainstalować wersję X sterownika do karty sieciowej i problem dalej będzie występować. Gdybyś teraz zdiagnozował problem i ustalił, że problem powoduje wersja X sterownika i aktualizacja do wersji Y rozwiązuje problem, to miałbyś problem z głowy.
Poczytaj, pokombinuj i daj znać o efektach. Poradzisz sobie.