Potrzebuję zewnętrzną kartę graficzną w cenie ok. 600-700 zł do sporadycznego, weekendowe gameingu…
Głównie gry strategiczne, ale GTA V też chętnie bym zobaczył w akcji…
Rozdzielczość: Full HD
Komputer - HP Prodesk 600G2
i5 - 4 generacja,
grafika - integra,
16 GB RAM,
SSD,
Zasilacz 280W - sprawność klasa min. 80% (500W też się znajdzie w szafie).
Moim priorytetem jest CISZA, stąd najchętniej zakup karty półpasywnej aby podczas normalnej pracy karta mnie nie rozpraszała i była bezgłośna.
Planowałem zakup Geforce GTX 1650 Asusa z/w na brak zewnętrznego zasilania i niski stały poziom szumu generowany przez wiatrak - jednak jego wydajność w stosunku do ceny wydaje się słaba…
Następny w kolejce ASUS Radeon RX 580 Dual OC 4GB GDDR5 - martwi mnie jednak jego prądożerność i nie najnowsza architektura…
Czy poczekać jeszcze trochę - niedługo premiera 1650 SUPER i 11.11 - czy może nie warto…
Co polecacie zrobić/zakupić?
Priorytet CISZA ale całkowicie pasywne rozwiązania się nie sprawdzają…
W sumie każdą kartę możesz tak zrobić, nawet tego RX 580, robisz profil, wyłączasz turbo, zbijasz zegary ustawiasz limit klatek na 60.
Mają też wejść RX 5500 i 5300, 5300 może będzie pasywna, ale nie stawiałbym na wydajność wyższą od 1650, na pewnym poziomie trzeba żłopać te waty.
Architektura jest OK, AMD jeszcze jakieś czas bezie wspierać GCN, te rozwiązania nawet w Navi są i sterowniki będą. Natomiast RX 580 lepiej z 8 GB brać.
Przy czym jeżeli nie planujesz wymiany procka na I7/wymiany komputera to rx 570/1650/1060 jest max tego co procek uciągnie. Wyżej nie wykorzystasz mocy karty.
Serio zewnętrzną w tej cenie, czy chodziło o dedykowaną?
Jak chcesz całkiem ciszę to grafika z chłodzeniem pasywnym. GTX 1050Ti uciągnie spokojnie dowolne tytułu w FHD i 60FPS.
Wybaczcie nie jestem sprzętowcem - pracuję głównie z maszynami wirtualnymi i firewallami…
Mój procesor to jednak i5 - 6500, a więc 6 generacji…
Czy to coś zmienia?
Jak rozumiem to wszystko mogę zrobić z poziomu sterowników?
Grać będę raczej od święta i głównie w strategie…
Różnica w cenie między 570 a 580 to ok 50 zł a więc już praktycznie żadna, a zapas mocy przyda się nawet jeśli nie wykorzystam jej w pełni to chyba dzięki temu układ będzie osiągać niższe temperatury = cisza ?
Czy dobrze myślę?
Jak wyczytałem 4GB wystarczy jeśli obniżymy poziom tekstur tła nawet w najnowszych grach…
Różnica w cenie jest dosyć spora - 200 zł więcej za model z 8GB RAM…
Do mojego wykorzystania chyba nieopłacalne choć Wiedźmin 3 i Cyberpunk może mnie skuszą…
Co wy na to?
Miałem kartę całkowicie pasywną - niestety efekt - nadmierna temperatura w obudowie trzeba było neutralizować dodatkowymi wentylatorami, które pomimo, że ciche to jednak powodowały dyskomfort…
Ponadto karta dosyć szybko zakończyła swój żywot…
Obecny komputer - HP Prodesk 600G2 pomimo fabrycznego chłodzenia Intel na wentylatorze i standardowego zasilacza HP 280W jest niemal niesłyszalny nawet pod 100% obciążeniem jednostki…
Dodatkowy wentylator w obudowie został odłączony - nie był potrzebny…
Temperatury wewnątrz są bardzo przyzwoite…