Cicha, tania i chłodna karta graficzna do "internetu". Co wybrać?

Obecnie w jednym z komputerów mam Phenoma x4 955 w parze z Geforce 9600 GT w wersji pasywnej od Gigabyte(bez wentylatora się przegrzewa i musiałem dodać). Ta konfiguracja zamieniła mój komputer w grzejnik co mnie dość mocno irytuje. Nawet zasilacz pod obciążeniem zaczął wydawać z siebie jakiś cichy dźwięk choć do tej pory był niesłyszalny.

Czy możecie mi polecić jakąś tanią i stosunkowo energooszczędną kartę graficzną na miejsce 9600 GT?
Komputer głównie do internetu i multimediów. Ważne by karta wspierała sprzętowe dekodowanie h.264. Z tego co się orientuję pierwszą serią kart od Nvidii z tą funkcją była seria 8xxx, jeśli chodzi o AMD to nie mam pojęcia.
Mile widziane pasywne chłodzenie i wyjście d-sub, ale to nie jest konieczność. Jakieś propozycje?

Pozdrawiam

TDP 30, a gorszej to raczej szkoda brać nowej.
Z używanych to:
GT 730 - TDP 49 - 100zł (podobnie słaba jak 9600gt)
GTX 650 - TDP 64 - 160zł (najmocniejsza z tych)
GT 640 - TDP 65 - 160 zł (pomiędzy)

1 polubienie

Jak ma tylko dawać obraz to kup najtańszą na pasywie jaką znajdziesz i tyle. To, że wentyl w zasilaczu staje się głośniejszy nie oznacza, że winę ponosi grafa.

Jaka płyta główna? Pewny jesteś, że nie masz zintegrowanej?

GT 1030 od Inno3D z chłodzeniem pasywnym dobrze się sprawdzi

1 polubienie

Gigabyte GA-770T-USB3. Nie ma zintegrowanej. Na poprzedniej płycie komp długo chodził na zintegrowanej geforce 8200, ale w dzisiejszych czasach to trochę za mało nawet do internetu.

Geforce 1030 byłby ok, tylko cena nie ta. 300-400 złotych to w mojej sytuacji za dużo gdy za około 600 zeta można mieć całą platformę(płyta, ram, procesor) ze zintegrowaną grafiką na jednym z nowych pentiumów.

Szukam używanej karty do max 100 złotych, lepiej do 50-ciu. Jak najmniejsza “grzałka”, zużycie prądu na poziomie 30 Wattów byłoby ok, dla porównania Geforce 9600 GT, który teraz siedzi w budzie, to prawie 100 TDP.

Myślę obecnie nad czymś w rodzaju Geforce 210, 520, 610 itp, może wspomniany GT 730 byłby ok. Czy są jakieś alternatywy ze stajni AMD?

Zobacz https://www.geeks3d.com/20090618/graphics-cards-thermal-design-power-tdp-database/ i wybierz coś energooszczędnego :slight_smile: Może GT610? TDP 29W. Widzę na Allegro za 45 zł + dostawa

1 polubienie

szanujmy się, chociaż r5 330:
https://www.videocardbenchmark.net/compare/GeForce-GT-610-vs-Radeon-R5-330/33vs3270
Na allegro za 50zł z dostawą

Jedyna R5 330 na Allegro za 39 zł nie ma wyjść video i korzysta z wyjść na mobo. Jest jakaś w niewłaściwej kategorii?

Zapomniałem zerknąć na “ten szczegół” :smiley:

1 polubienie