Obecnie w jednym z komputerów mam Phenoma x4 955 w parze z Geforce 9600 GT w wersji pasywnej od Gigabyte(bez wentylatora się przegrzewa i musiałem dodać). Ta konfiguracja zamieniła mój komputer w grzejnik co mnie dość mocno irytuje. Nawet zasilacz pod obciążeniem zaczął wydawać z siebie jakiś cichy dźwięk choć do tej pory był niesłyszalny.
Czy możecie mi polecić jakąś tanią i stosunkowo energooszczędną kartę graficzną na miejsce 9600 GT?
Komputer głównie do internetu i multimediów. Ważne by karta wspierała sprzętowe dekodowanie h.264. Z tego co się orientuję pierwszą serią kart od Nvidii z tą funkcją była seria 8xxx, jeśli chodzi o AMD to nie mam pojęcia.
Mile widziane pasywne chłodzenie i wyjście d-sub, ale to nie jest konieczność. Jakieś propozycje?
Jak ma tylko dawać obraz to kup najtańszą na pasywie jaką znajdziesz i tyle. To, że wentyl w zasilaczu staje się głośniejszy nie oznacza, że winę ponosi grafa.
Gigabyte GA-770T-USB3. Nie ma zintegrowanej. Na poprzedniej płycie komp długo chodził na zintegrowanej geforce 8200, ale w dzisiejszych czasach to trochę za mało nawet do internetu.
Geforce 1030 byłby ok, tylko cena nie ta. 300-400 złotych to w mojej sytuacji za dużo gdy za około 600 zeta można mieć całą platformę(płyta, ram, procesor) ze zintegrowaną grafiką na jednym z nowych pentiumów.
Szukam używanej karty do max 100 złotych, lepiej do 50-ciu. Jak najmniejsza “grzałka”, zużycie prądu na poziomie 30 Wattów byłoby ok, dla porównania Geforce 9600 GT, który teraz siedzi w budzie, to prawie 100 TDP.
Myślę obecnie nad czymś w rodzaju Geforce 210, 520, 610 itp, może wspomniany GT 730 byłby ok. Czy są jakieś alternatywy ze stajni AMD?