Cicho grająca muzyka w laptopie po wymianie słuchawek


(Tensor125) #1

Mam dziwny i strasznie wkurzający problem. Miałem parę lat świetne słuchawki, ale tydzień temu postanowiłem kupic nowe, bo te dotychczasowe były już dość mocno wysłużone. No, ale do rzeczy. Gdy podłączyłem nowe słuchawki musiałem suwak od głośności podkręcić na maks., bo prawie nic nie słyszałem, ale i tak było cicho. Bawiłem się w aktualizacje sterowników, cuda niewidy, equalizery. ale i tak nic nie pomagało. Myślałem, ze to wina słuchawek i postanowiłem wrócić do starych i tu problem. Też grają tak cicho (wcześniej miałem na połowę głośność, a teraz na maksa i słabo słychać). Robiłem już wszystko, nawet resetowałem ustawienia BIOS, ale i tak jest cicho (na wbudowanych głośnikach gra bardzo głośno). Te słuchawki w telefonie grają dobrze, ale w laptopie strasznie słabo (przed włożeniem nowych słuchawek grały bardzo dobrze) Karta dźwiękowa Crystal SoundFusion, laptop dość stary, ale daje radę, IBM ThinkPad T21, system Windows XP SP3. Może wy cos poradzicie?


(Fanboj O) #2

Świeży bolec-jack mógł rozgiąć blaszki w gnieździe słuchawkowym laptopa.


(Dimatheus) #3

Hej,

Być może masz aktywną opcję ochrony słuchu? Sprawdź to w panelu zarządzania ustawieniami dźwięku. Jeśli masz możliwość, zrób screen’y z ustawień panelu dźwiękowego Crystal SoundFusion.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tensor125) #4

A da się to naprawić?

Dimatheus - nie ma tam nic takiego w panelu sterowania dźwięku. Daje screeny


(Dimatheus) #5

Hej,

Wszystko zależy od konstrukcji gniazda słuchawkowego (rodzaju styków) - niektóre można po prostu odgiąć przy pomocy małego śrubokrętu; w innych przypadkach może być konieczna wymiana całego gniazda, a to oczywiście wiąże się z rozbiórką laptopa bądź jego serwisowaniem. Aczkolwiek można sprawdzić, czy faktycznie mamy do czynienia ze sprzętowym uszkodzeniem gniazda - spróbuj docisnąć jack’a w gnieździe, bądź troszkę nim poruszać. Jeśli takie zabiegi spowodują, że poprawny dźwięk pojawi się, będzie można przypuszczać, że mamy uszkodzenie gniazda.

Faktycznie wszystkie ustawienia są poprawne. Jeśli możesz daj jeszcze screen’y z ustawień miksera wbudowanego w system - poziomy poszczególnych źródeł dźwięku z panelu sterowania.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Zeus__) #6

Są modele, które posiadają własne przygłaszanie i przyciszanie, np wmontowane są w kabel i wystarczy na nich podgłosić. Jeśli tamte słuchawki działały bez zarzutu, to konfiguracja musi być prawidłowa, jedną z przyczyn, może być źle podłączone urządzenie tzn, nie do końca dociśnięte wejście, wejście może nie łączyć, a nawet może być wada fabryczna sprzętu. Na początek polecam sprawdzić czy nie ma dodatkowego podgłaszania przy słuchawkach


(Tensor125) #7

Poruszałem trochę, ale nie było żadnych efektów. Zobaczyłem, że rzeczywiście trochę blaszka w środku jest bardziej wygięta niż w wejściu na mikrofon, więc igłą trochę poprawiłem, ale nic to nie dało. Słuchawki nie mają żadnego przygłaszania.

Macie jeszcze jakieś pomysły? Może w Windowsie się coś porąbało i format pomoże?


(stalesz) #8

Spróbój wyciszyć Wave,Wejście liniowe i Głośnik PC.Sprawdż czy słuchawki są domyślnym urządzeniem odtwarzającym.


(XMan) #9

Na screenie widzę AIMP-a (może to on wycisza lub powoduje problemy), czy sprawdzałeś za pomocą innych odtwarzaczy :?:


(Zeus__) #10

Spróbuj przetestować te słuchawki na innym komputerze, albo wykorzystaj je do połączenia w mp4. Jeśli wtedy będą występować problemy, moze być to wada fabryczna, bądź uszkodzone słuchawki


(Tensor125) #11

Słuchawki są dobre (sprawdzałem w telefonie i grają znakomicie). Sprawdzałem w innych odtwarzaczach (Winamp, VLC) ale też jest do bani. Chyba wejście audio się spieprzyło calkowicie.


(Fanboj O) #12

Przed “formatem” zapuść-zabootuj płytę linuksa LiveCD. Jak pod linuksem będzie za cicho= znaczy się sprzęt. Będzie głośniej= znaczy formatuj.


(Tensor125) #13

Odpaliłem Linux Ubuntu 9.10 i tam jest wszystko ok. Coś się w Windowsie popierdzieliło :expressionless:


(Zeus__) #14

Zanim przystąpisz do formatowania proponuję jeszcze przeinstalować sterownik, i podpiąć jeszcze raz


(Iworex Design) #15

Ja myślę, że przyczyną może być zmienione ustawienie głośników. Wejdź w panel sterowania -> dźwięki i urządzenia audio. Tam masz “Ustawienia głośników”, kliknij na zaawansowane i poklikaj wszystko co ma związek ze stereo. Jeśli to nie pomoże zmień w tym programie (któremu robiłeś screeny) te twoje techno na stereo i jak to nic nie da, to pościągaj kodeki audio. Zauważyłam też, że w tym programie masz ustawione na headphones, zmień na speakers. A nóż może coś da. :slight_smile:

Innych pomysłów już nie mam, ale wychodzi na to że to kwestia ustawień.


(Dimatheus) #16

Hej,

Oczywiście z takimi zabiegami trzeba bardzo uważać, by nie uszkodzić gniazda. Złącza są dość czułe na wyginanie, więc zbyt mocna ingerencja może spowodować złamanie styków.

A co w przypadku dźwięku z filmów bądź klipów oglądanych z poziomu przeglądarki internetowej.

:arrow: Możesz pokazać w ustawieniach dźwiękowych Panelu sterowania , która karta zaznaczona jest jako domyślna?

:arrow: Jakie w systemie masz zainstalowane kodeki lub pakiety kodeków (ffdshow, K-Lite Codecs, itp)? Może domyślnie są wykorzystywane w obsłudze wszystkich źródeł audio i to w nich zmniejszony jest poziom głośności.

Pozdrawiam,

Dimatheus