Cichy dźwięk w filmach

Witam!

Mam takie pytanko… czy to normalne, że domyślnie w odtwarzaczach wideo głos w filmach jest dość cichy i aby to zmienić trzeba pobawić się w ustawieniach programu albo kodeków np. w ffdshow audio w zakładce Volume itp.?

Jeśli masz film z wielokanałową ścieżką audio (np. 5.1) i zwykłe głośniki stereo to typowe jest to że masz głośne efekty specjalne a ciche głosy aktorów bo bez odpowiedniego przekonfigurowania kodeka głosy aktorów domyślnie idą w głośniki których nie masz a w tych które masz słychać tylko ich echo które jest dużo cichsze, żeby mieć głosy aktorów tak samo głośne jak reszta musisz w kodeku ustawić przekierowanie dźwięków przeznaczonych na głośniki tylne oraz centralny do głośników przednich.

Przykład:

AC3Filter3.gif

Jak widać w tym przykładzie wiele dźwięków jest przeznaczonych na głośnik centralny (tam zwykle idą głosy aktorów), tylne głośniki i subwoofer, wszystkie one muszą zostać przekierowane na 2 przednie aby były dobrze słyszane.

Jeśli ktoś ma głośniki 5.1 (poprawnie skonfigurowane) to nie ma takiego problemu.

Hmmmm… wiesz ja mam kompa podłączonego do hi-fi xD nie mam niestety takiego luksusu… tylko dwie kolumny.

Ja też mam tak podłączonego kompa do wieży więc znam to z autopsji a teraz coraz więcej jest filmów z takim wielokanałowym audio bo wszystkie są już tak kręcone.

No okej… ale Ty coś pozmieniałeś w ustawieniach rozumiem? czy po prostu kręcisz gałką w wieży aż głośność Cie zadowala - a potem po filmie ściszasz by móc np słuchać mp3 i nie ogłuchnąć? xP

Często tak jest. W opcji Volume (kodek ffdshow audio) jest do zaznaczenia Normalize. Włącz to. Poniżej jest Max. Implification. Ja dałem na 200 (standartowo jest 400, ale uważam, że to za dużo - dźwięk czesto trzeszczy). Poniżej Volume masz opcję Equalizer. Tym też można wzmocnić dźwięk, a właśiwie jego jakość.

Tak, tak wiem że można tam ustawić i tak robiłem - po prostu chciałem wiedzieć czy mam coś nie tak z kartą dźwiękową/kompem czy może inni też tak robią. Zastanawiam się tylko dlaczego tak jest, skoro np. jak odtwarzam mp3 w powiedzmy AIMPie to muzyka leci bardzo głośno, a z filmami tyle cyrków heh.

No ja sobie ustawiłem takie przekierowanie dźwięków jak na tym screenie powyżej i mam ok.

Program którym wszystko odtwarzam dźwięki z wszystkich plików audio oraz filmów przepuszcza przez kodek AC3 Filter więc wystarczyło że ustawiłem w tym kodeku takie przekierowanie żeby mieć taką samą głośność przy wszystkich plikach, zarówno tych zwykłych stereo jak i przy wielokanałowych (ja używam ALLPlayera; w przypadku innych programów przez ten kodek mogą być puszczane tylko niektóre formaty plików lub wszystkie mogą iść przez inne kodek).

Ja używam Kmplayera i tam np. zaraz po instalacji domyślnie włączony jest “Normalizer” i tam “Wzmocnienie Audio” ale akurat to mi nie odpowiada bo głos dziwnie narasta więc wolałem po prostu w ffdshow audio pogrzebać tak jak kolega wyżej.

Normalizacja o której pisze Seba_K. to służy do tego aby wyrównywać głośność między cichymi mp3 a głośnymi, można niby użyć tego aby zredukować różnicę w głośności przy filmach z wielokanałowym audio ale to jest trochę bez sensu bo i tak nie słychać wszystkich dźwięków (te które są przeznaczone dla głośnika centralnego, tylnych oraz subwoofera nadal idą w nicość).

Patrzyłem na Twój screen i zainstalowałem AC3Filter ale nie widze byś cokolwiek zmieniał - taki sam obraz mam zaraz po instalacji jak u Ciebie… tyle że jak włączam film nie śmigają mi te słupki zielone - mimo że słychać dźwięk.

Szczerze? Nie chciało mi się czytać co tu jest napisane, ale - korzystałeś z normalizacji? W BestPlayerze jest menu dźwięk, a tam opcja “Normalizacja głośności”.

Rozumiem że gdybym miał porządne głośniki np. 5.1 pewnie nie musiałbym nic normalizować i miałbym głośno, ale że nie mam to powinienem by mieć taki efekt tak?

Jeśli film jest nagrany w systemie dźwięku 5.1, a ty masz stereo, to w takim przypadku trzeba stosować multipleksing, czyli łączenie poszczególnych ścieżek dźwięku, a następnie demultipleksing, czyli rozdzielanie sygnału audio na dwie ścieżki (stereo).

Jest różnica pomiędzy systemem zapisu dźwięku, a jego głośnością. Nawet mając głośniki 5.1 nic ci to nie da, jeśli materiał audio jest cicho nagrany.

Poza tym przykładowo w filmach z lektorem z dźwiękiem 5.1 czasami lektora nie słychać, bo zagłuszają go efekty dźwiękowe. Dźwięki otoczenia dochodzą ze wszystkich głośników, a lektor gada tylko z jednego - centralnego. W takich wypadkach robię z dźwięku 5.1 stereo i lektor zaczyna gadać we wszystkich głośnikach.

Inna sprawa, że filmy z lektorem oglądam bardzo rzadko. Wolę z napisami.

kamil_w , dokładnie to samo napisałem wyżej…

Mati86 , ustaw w miejscu oznaczonym na screenie strzałką nr 1 dokładnie tak jak jest na screenie (Output format: 2/0-stereo) i to wszystko, od tej pory dźwięk z innych kanałów będzie już przekierowywany na te dwa kanały przednich głośników (oczywiście nie zadziała to gdy film nie idzie przez AC3 Filter).

Jeśli odpalasz konfigurację tego kodeka poprzez skrót do konfiguracji to te słupki ie będą ci pokazywać rzeczywistego stanu, najlepiej w tych ustawieniach włącz sobie pokazywanie ikonki AC3 Filter w trayu (to jest chyba na zakładce System w tym oknie ustawień) to potem w trakcie odtwarzania będzie ona się tam pokazywać i wystarczy w nią kliknąć aby wejść do tych ustawień i wtedy te słupki będą pokazywały rzeczywisty stan tak jak na screenie.

Zauważyłem, że gdy w Media Player Classic włączam normalizację - nawet bez wzmocnienia… jest o wiele głośniej - tak jak mi odpowiada… zastanawia mnie tylko dlaczego w innych programach np. Kmplayer czy Potplayer podczas włączenia muszę zaznaczyć także wzmocnienie dźwięku (oprócz samej normalizacji - obie opcje są obok siebie) by osiągnąć taki sam efekt?!?

Potplayer:

http://img197.imageshack.us/img197/8104/91944541.png

Media Player Classic:

http://img51.imageshack.us/img51/7132/62888222.png

Mati86 , jeśli ci to odpowiada to ok, twoja sprawa.

Nie zmienia to jednak faktu że normalizacja (zgodnie z nazwą) normalizuje ci tylko poziom głośności tego co słyszysz podgłaśniając jedynie dźwięki przeznaczone dla tych 2 przednich w cichszych momentach i ściszając w głośniejszych momentach ale i tak nadal nie słyszysz dźwięków przeznaczonych na głośniki tylne, centralny i subwoofer, to ci po prostu wyrównuje głośność ale nadal większości dźwięków nie słyszysz.

Jeśli nie wierzysz to pobierz ten plik i sprawdź sobie co słyszysz a czego nie słyszysz…

Jak napisałem wcześniej dialogi są przeznaczone głownie na centralny głośnik a w przednich słychać tylko ich echo dlatego są dużo cichsze od efektów specjalnych które są przeznaczone głównie na przednie głośniki.

Aby poprawnie słyszeć te dźwięki musiałbyś włączyć przekierowanie ich na przednie, na tym 2 screenie widzę że MPC ma coś takiego jak mapowanie kanałów z tym że tu można co najwyżej włączyć odtwarzanie dźwięków z tylnych głośników w przednich a w AC3 Filter jest to bardziej zaawansowane i pozwala określić poziom głośności i przesunięcie przekierowanych dźwięków tak żeby było to bliższe rzeczywistości (ustawienie w AC3 Filter output na 2/0 - Stereo automatycznie ustawia tam odpowiednie wartości głośności i przesunięcia).

Poprawne przekierowanie dźwięków daje naprawdę ogromną różnicę w jakości dźwięku.

Ustawione mam w Potplayerze, że mam dźwięk 2-0 stereo… a mogę wybierać dowolny jak w AC3Filter, ta sama opcja. Zresztą ja nie mam tak że słyszę głos otoczenia i efektów głośniej, a dialogi ciszej czy na odwrót jeśli o to chodzi. Po prostu całość jest ciszej, tak że to nie to o czym piszesz chyba.