zasilacz może jednak z wiatrakiem, poprostu cichym, np. corsair vx 450, a na procesor dajesz sythe infinity i w razie potrzeby odłączasz wiartak, albo jakimś regulatorem dajesz minimalne, jakiś przepływ musi być, jeden niskoobrotowy wentylator to może być za mało na lato.
No a jeśli procesor wg amd ma tdp 45W to wydziela zapewne jeszcze mniej, a to jest już baardzo mało. A do scythe zalmana stg-1.
Przy chłodzeniu wodą trzeba mieć wentylatory do chłodnicy (można pasywne ale temp będzie wyższa i koszt wzrośnie), i jeszcze pompka która drga u mnie w pracy (hurtownia rybek akwariowych) są filtry Aqua szut 8W wirnikowe można używać do filtrów i jako pompek przy wc przy kiepskiej obudowie (cienkie blachy wpadające w drgania) będzie większy hałas niż przy chłodzeniu powietrzem. I koszt wody wyjdzie tyle co drugi komp z paroma dodatkami.
Płyta z grafą w tej cenie Foxconn na chipsecie AMD-ATi 690G
Trzy 12cm wiatraki puszczone na 1tysiąc(albo i mniej) obrotów na minute będą niesłyszalne, a sprzęt będzie chłodny i zarazem niezawodny na długą metę. Przy pomocy wc nie da się chłodzić całego komputera, o ile chcesz wydać majątek na różne bloki.
przeglądałem allegro i jak widziałem pompy wodne takie jak mam w kotłowni przy piecu centralnego ogrzewania to zwątpliłem (pisało że ciche chociaż z doświadczenia wiem ze super cicha to ona nie jest)
który z tych najlepiej by się sprawdził w moim zastosowaniu ? pytam bo nie miałem nigdy do czynienia z takimi fikuśnymi radiatorami
Najwydajniejsze chłodzenie powietrzne, (chyba że powstało coś jeszcze lepszego), bez problemu może chodzić jako pasywne, ale 120mm na +5V bym zamontował.
Grunfosa 3,5 tyś litrów nie musisz montować ;], pompka akwariowa lub inne do chłodzenia wodnego wystarcza.
przed świętami dostałem wszystkie części do komputera i mam małe pytanie:
po przewertowaniu google zdecydowałem się na zakup zasilacza Amacrox (taki jak w podpisie) wg opinii użytkowników maiły być ciche, jednak myślałem ze będzie niesłyszalny niestety myliłem się
i teraz pytanie: jak montowany jest wentylator tego zasilacza wlutowywany czy wpinany ? nie chciałbym go narazie rozbierać a tym bardziej lutować, wiecie - gwarancja,
Amacrox FreeEarth AX420 ma 350W ale drogi jest bo kosztuje 214 zł, ja bym dołożył 24 zł i brał Corsair CMPSU-450VXEU jest bardzo cichy, ma większą moc i 5 lat gwarancji, ale już po ptakach.
na allegro nowy za 140 zł, ten jest cichy w trakcie dnia niesłyszalny ale gdy wieczorem w domu panuje cisza może dawać się we znaki po 10 godzinach w biurze przy pracy hałaśliwym sprzęcie człowiek chce w domu odpocząć
ale wracając do pytania przewodniego jak montowany jest ten wentyl lutowany czy wpinany mam nadzieje że ktoś już rozbierał ten zasilacz