Gdy konfiguruję głośniki to podczas testu mam 5.1 a gdy słucham muzykę to tylko 2.1
(Pod Windows 7, Asus P5Q SE PLUS) ^ ^
Gdy konfiguruję głośniki to podczas testu mam 5.1 a gdy słucham muzykę to tylko 2.1
(Pod Windows 7, Asus P5Q SE PLUS) ^ ^
Bo prawdopodobnie muzyka nie jest nagrana w 5.1. Można sztucznie emulować dźwięk przestrzenny, np. przez wtyczkę ATSurround do Winampa, ale to tylko dalej sztuczne 5.1
Następnym razem Szukaj się kłania, temat dziesiątki, jak nie setki, razy poruszany na tym forum.
ale pod XPEKIEM MIAŁEM w tym 5.1
– Dodane 26.02.2010 (Pt) 16:17 –
to jaki mają tytuł te tematy ??
Tak trudno wpisać w szukaj problem z 5.1 albo coś podobnego ? Trochę samodzielności.
Jeśli miałeś, to prawdopodobnie sztucznie emulowany. Wątpię, że masz wszystkie nagrania w 5.1
Pod XP-kiem miałeś nie tyle dźwięk 5.1 (nawet przy odtwarzaniu stereo - 2.0/2.1), co stereo “upmixowane” do pięciu+ kanałów. Czyli “lewe” głośniki grały lewy kanał stereo, “prawe” prawy, środkowy wszystko po trochu a subwoofer odtwarzała basy z obu kanałów.
Pod Vistą/7 też można to mieć ale trzeba sobie włączyć - nie jest włączone domyślnie. U mnie (na archaicznym AC97) nazywa się toto ‘Wypełnienie głośników’ i znajduje się w opcjach urządzeń do odtwarzania (na karcie Rozszerzenia).
dzięki pomogło =D>
maciek49912 ,
Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.