Ciekawa sprawa z 5.1

Gdy konfiguruję głośniki to podczas testu mam 5.1 a gdy słucham muzykę to tylko 2.1 :frowning:

(Pod Windows 7, Asus P5Q SE PLUS) ^ ^

Bo prawdopodobnie muzyka nie jest nagrana w 5.1. Można sztucznie emulować dźwięk przestrzenny, np. przez wtyczkę ATSurround do Winampa, ale to tylko dalej sztuczne 5.1 :wink:

Następnym razem Szukaj się kłania, temat dziesiątki, jak nie setki, razy poruszany na tym forum.

ale pod XPEKIEM MIAŁEM w tym 5.1 :smiley:

Dodane 26.02.2010 (Pt) 16:17

to jaki mają tytuł te tematy ??

Tak trudno wpisać w szukaj problem z 5.1 albo coś podobnego ? Trochę samodzielności.

Jeśli miałeś, to prawdopodobnie sztucznie emulowany. Wątpię, że masz wszystkie nagrania w 5.1 :wink:

Pod XP-kiem miałeś nie tyle dźwięk 5.1 (nawet przy odtwarzaniu stereo - 2.0/2.1), co stereo “upmixowane” do pięciu+ kanałów. Czyli “lewe” głośniki grały lewy kanał stereo, “prawe” prawy, środkowy wszystko po trochu :slight_smile: a subwoofer odtwarzała basy z obu kanałów.

Pod Vistą/7 też można to mieć ale trzeba sobie włączyć - nie jest włączone domyślnie. U mnie (na archaicznym AC97) nazywa się toto ‘Wypełnienie głośników’ i znajduje się w opcjach urządzeń do odtwarzania (na karcie Rozszerzenia).

dzięki pomogło =D>

maciek49912 ,

Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.