Czy znacie jakieś przydatne i ciekawe aplikacje wartę polecenia? Tylko nie piszcie, żebym szukał w Market Place czy jak tam
Ja używam:
Airdroid , alarmdroid , Droidcam, endomondo , Mobisle notes, poweramp , SMSoid, VCommunicator
Dzięki. Bo bo ja dopiero wchodzę w zabawę z Androidem dlatego pytam.
Tylko zastanawia mnie czy takie programy dzięki którym nam ułatwiają pracę na telefonie czy nie wykradają haseł albo nie pobierają danych itd? Czy mam na coś uważać na Androidzie? Czy są wirusy ?
Niestety tak ale jak się czyta uprawnienia to się wie
Szkodliwe aplikacje są, choć są wyłapywane na bieżąco przez Google’a (za pomocą Bouncer’a). Są to najczęściej różnego rodzaju tapety, dzwonki, odgłosy itd. Jednak, jeśli będziesz ściągał te najpopularniejsze aplikacje, sprawdzał komentarze, opinie na różnych forach a przede wszystkim uprawnienia tejże aplikacji to nic nie powinno się stać.
Dzięki
A jakiś dobry program do przeglądania plików? Żeby zrzucać pliki z kompa i żeby móc je przeglądać i ewentualnie usuwać? Bo w tym Astro to nic nie czaje.
Zacznij od standardowego menadżera. Ja używam również AndroZip i czasem Total Commander.
Podłączasz telefon do kompa przez kabel USB i wrzucasz.
Nie wiem do czego chcesz te programy. Wpisz co potrzebujesz w wyszukiwarkę a coś znajdziesz.
Możesz poszukać programy dla twojego operatora - Play ma kilka ciekawych aplikacji i widżetów.
Do maili - K9 Mail, Maildroid
Internet - Opera Mini (oszczędzasz 60-80% transferu przy największej kompresji), Dolphin Mini
Wideo/Kamera - domyślny jest dobry, ja polecę HDR Camera i lgCamera.
Nagrywanie dźwięku - PCM Recorder
Galeria - QuicPic
Notatki - Evernote
Pliki w miejscu w sieci - Dropbox
Dokumenty - Documents to Go, ThinkFree Office
Nawigacja - standardowa, pomocny jest też Yanosik
Komunikator - zależy co masz, GG, lub vCommunicator (Tlen+GG), Gandu, Tlenoid, uTalk
Rozpoznawanie muzyki - Shazam
Przydatne - tłumacz google
Pobieranie filmów, muzyki - TubeMate, Asti Media Player, Wrzuta downloader
Na mojej XPERIA P mam między innymi:
Transportoid - rozkład miejskej komunikacji dla wielu miast z Polski
GG - wiadomo
Viber - Darmowe sms i połączenia internetowe
Opera Mini - przeglądarka
Astro - menedżer plików
Rozkład PKP - wiadomo
INGMobile - aplikacja od banku
Drag Racing - wciągające wyścigi na 1/4 i 1/2 mili
Tablica rejestracyjna - prawie cała europa
Photoshop Express - wiadomo
Ambasador marki XPERIA
Root explorer jeszcze zapomniałem
Może jakiś program, który instaluje się na komputerze. W przypadku Samsunga jest to, np. Kies lub Samsung PC Studio. Sony również ma takie oprogramowanie - Sony Ericsson PC Suite.
Sam korzystam z takiego rozwiązania. Chyba bardziej wygodne niż menedżer w telefonie.
Ja korzystam w dużej mierze z:
Gadu-Gadu
Jak dojadę
Yanosik
Angry Birds
Ja natomiast korzystam i polecam z takich aplikacji:
GG
Zimly
Angry Birds
Advanced Task Killer
Launcher Pro
Wykop
Opera
Dropbox
Wikipedia
SMS Backup & Restore
App Backup & restore
Evernote
Zedge (dzwonki i tapety)
Gmail
Dobrym launcherem jest Go Launcher EX
ES file Explorer (przeglądarka plików)
mBank, Sync i BZ WBK
Rozkład PKP
nie radzę pobierać jakichś badziewnych aplikacji do tapet, dzwonków, antywirusów, darmowych smsów.
wszystko pobieraj z Google Play, a nie z innych źródeł i będziesz szczęśliwym użyszkodnikiem Androida
a czemu ma nie pobierać antywirusów ? ja mam na telefonie dr.weba ma fajna funkcje anty-złodzieja
Bądźmy szczerzy, przed głupotą i tak nic nie ochroni. Korzystasz z Android z głową to nic cię nie zabije, a jak bezrozumnie instalujesz co popadnie z byle jakich miejsc to i nawet antywirus ci nie pomoże. Samo z siebie nic się nie zainstaluje, zawsze trzeba nacisnąć instaluj bądź pobierz i zaakceptować warunki licencji i uprawnienia
jesteś pewien ? mi znalazł syf w aplikacji z marketu
No i co z tego? Market też nie jest pozbawiony syfu, tylko, że w tym przypadku Google stara się to jakoś ogarniać usuwając zbędne aplikacje (przydałoby się certyfikowanie)
Poza tym każdy antywirus bywa “nadwrażliwy”
Wiadomo, że trzeba na wszystko uważać, każda aplikacja z android market potrzebuje zgody na dostęp do danych i kto wie co może namieszać. Od tego jest antywirus. Oczywiście nie zastąpi myślenia i czujności ale w razie popełnienia jakiejś głupoty jest po to żeby chronić system.
Zgadzam się z Mufasą123 - sama zainstalowałam antywirusa, bo staram się być uważna i instalować z głową różne sprawdzone rzeczy, ale nigdy nie jestem do końca pewna, czy mi się jakieś świństwo nie przyplącze.
przyznam się szczerze, że żeby tak używać google play to chyba tak bardzo od niedawna. ostatnio tam sobie troszkę poklikałem i rzeczywiście fajne rzeczy można wygrzebać. w porównaniu do tego jak do tej pory ściągałem aplikacje to o wiele bezpieczniej tu chyba nie ma się co sprzeczać. najfajniejsze jest to że świeżości są w jednym miejscu. a wracając do tematu to z ciekawych mogę polecić coś fanom motoryzacji. actyon sports w 3d ciekawy pomysł na prezentację https://play.google.com/store/apps/deta … 3BvcnRzIl0.
Polecam nową aplikację sms do wysyłania sms z bramki sms. Przez internet ale z komórki. Aplikacja jest dla Androida.