Ciemny wygaszacz ekranu

Witam,
Mam problem z wygaszaczem ekranu. Mianowicie za każdym razem gdy jakas aplikacja wyświetla wygaszacz ekranu w postaci zdjęcia obraz jest bardzo ciemny. Dzieje się tak także przy systemowym wygaszaczu. W ustawieniach niedopracowanego jeszcze google tv nie znalazłem jasności wygaszacza. Mój telewizor to Sony A84J.

Co według Ciebie miałby robić wygaszacz ekranu jak nie właśnie wygaszać ekran? Bardzo dobrze że obraz jest ciemny, dzięki temu telewizor zapobiega wypaleniom na matrycy OLED.

Mam telewizory OLED od lat i nie było żadnego problemu z wypaleniami, to wielokrotnie powtarzana bzdura zdarzająca się przy ekstremalnym używaniu telewizora. Super że zdjęcia na wygaszaczu są ładne, ale kolorów, światła prawie na nich nie widać bo po prostu są ciemne… Przy wychodzeniu z wygaszacza w ułamku sekundy ekran się rozjaśnia na czas przejścia do systemu. Niektóre szczegóły nie są praktycznie widoczne przez jasność. Ludzi przed kupnem tego telewizora przestrzegam przed bardzo słabym systemem i słabym procesorem skalowania rozdzielczości. Drugi raz bym go nie kupił. Chyba czas na przerwę od Sony…