Ctrl + Alt + F2. Zaloguj się i wpisz cokolwiek. Jeśli komunikat “nie znaleziono polecenia” będzie po anglielszczemu;], to zmodyfikuj /etc/locale.gen. Zostaw tylko odhaczone
pl_PL.UTF-8 UTF-8
pl_PL ISO-8859-2
potem w konsoli
locale-gen
Jeśli komunikat zobaczysz po polsku, to musisz pobawić się w ustawieniach twojego środowiska.
Nie ma czegoś takiego jak zmiana języka w jakimś graficznym konfiguratorze, to distro jest dość ubogie o takie rzeczy lub po prostu nie potrafię znaleźć taki wstępnie skonfigurowany arch
@Vatr91 - zrobiłem jak mówiłeś lecz polecenie locale-gen wyrzuca coś w takiego:
Log skopiowany z konsoli w trybie graficznym już, ale w trybie konsoli w którym kazałes robić jest ten sam komunikat.
EDIT: Może to jest istotne, a nie wspomniałem. Po instalacji plik locale.gen miał wykasowany “#” przy każdym języku. W walce o polonizację wykonałem monotonną czynność i dopisałem wszędzie go, ale może niepotrzebnie?
Możesz mi wyjaśnić tylko z ciekawości kwestię czemu we wszystkich instrukcjach każą jeszcze zostawiać odznaczone en_US, a w radzie od ciebie są dwa PL zamist tego ;)? Chce poznać system a nie widzę nigdzie info o tym ładnego.
Jeśli chcesz poznać Archa, to zainstaluj go od podstaw. Zobaczysz jakie pakiety instalowane są w twoim systemie, a co najważniejsze sam je wybierzesz. Instalacja nie jest trudna;] Ja instalowałem w oparciu o:
Co do czystego Archa instalowałem go, nawet odpaliłem środowisko graficzne ale nie czuję się jeszcze na siłach poużywam troche distro poznam system jako tako i ponownie spróbuję czystego.