CIS blokuje program Http File Server

Tak… okazało się że hfs zmienił mój port na 8080 z 80 chyba sobie tak zmienia jakoś sam… wiec zmieniłem ręcznie tam gdzie pisałeś. Miłęgo oglądania! Czyli jak coś nie łączy muszę ręcznie tutaj dodawać?

Ty też masz ustawione na “Tryb własnych reguł”?

Jeśli zmienisz port w serwerze, to jedyne co musisz zmienić w CIS, to przejść do reguł globalnych, zaznaczyć regułę HTTP File Server, kliknąć edytuj, zmienić port docelowy i zapisać zmiany i powinno działać.

Tak, ja też. To jest IMO najlepsza opcja. Masz pełną kontrolę nad tym co może, a co nie może łączyć się z siecią. Zawsze będziesz pytany o zgodę.

Dzięki. Pytanie z nieco innej beczki… gdzie teraz jest opcja usuwania tych strzałek połączeń na ikonce w trayu? dało się je kiedyś wyłączyć.

Zapora -> Ustawienia zachowania zapory sieciowej -> zakładka Ustawienia ogólne -> Pokazuj animację …

Mnie już dziś online nie będzie.

OK dziękuję! Hmmmmmm… a nie lepiej bym miał tą regułę dodaną i “Ustawienia zachowania zapory sieciowej” na “Tryb bezpieczny” ?!? Da się tak w ogóle by było to i to? (żeby mi też działał hfs i inne które dodam ewentualnie przy tym ustawieniu) Wybacz taki natłok tendencyjnych pytań, ale jestem newbie z COMODO.

Pytania, jak pytania. To, że ten tryb nazywa się “Tryb bezpieczny” nie oznacza, że jest bezpieczniejszy niż “Tryb własnych reguł”. Jeśli jednak chcesz z niego korzystać to nie widzę przeszkód. Tutaj masz opisane wszystkie opcje: http://help.comodo.com/topic-72-1-284-3022-General-Settings.html