[Cisco Packet Tracer] Połączenie dwóch podsieci by komunikowały się ze sobą

Siema, mam problem zz projektem logicznym sieci ponieważ nie mogę połączyć dwóch podsieci, po prostu nie umiem zrobić routingu ;v ew. robię coś źle. Jest jeszcze problem z dostępem do internetu serwera, ale na razie chcę się skupić na połączeniu tych podsieci.

Zdjęcie poniżej pokazuje układ sieci. Serwer ma możliwość komunikacji z siecią 128.0.0.0 /20 lecz z siecią 128.0.16.0 /20 już nie - komputery z sieci 128.0.16.0 /20 pingują się. Pomyślałem, że między dwoma podsieciami postawię router i ustawię ROUTING, ale muszę robić coś nie tak bo wciąż są czerwone kropki

Drugi problem to jak ustawić serwer by na drugiej karcie sieciowej (ETH1) miał połączenie z routerem i przesyłał je na pierwszą kartę sieciową(ETH0). Nie jestem pewien, ale chyba dałoby radę wykorzystać tylko jeden router?

Dzięki za pomoc,
Pyrol

Jaki masz ustawiony routing na routerze?
Statyczny czy dynamiczny?

Nie kojarzę przy którym, ale na jednym z nich musisz ustawić w routerze listę sieci z którą router ma bezpośrednią styczność.
Musisz użyć RIP w wersji 2 przez CLI ponieważ masz niestandardowe maski.

Podniosleś interfejsy na routerze? Na urządzeniach Cisco interfejsy domyślnie są wyłączone.

Pokaż running config.