CISCO - połączenie trunk, vlan

Witam,

symuluje sobie sieć 4 Router - miedzy nimi OSPF. Z jednego routera idzie Switch zarządzalny i od tego Switcha dwa inne i do nich podpięte kompy skonfigurowane w VLANach.

Moje pytania:

1. Czy między połączeniami Swich zarządzalny - Switch muszę przypisywać adresy fizyczne na interfejsach. Np na Switch zarządzalnym mam Fa0/2, a na drugim Fa0/1. Oczywiście ustawiłem VLAN 1 (211.44.10.2/24) i jeżeli się nie mylę to VLAN 1 odnosi się do wszystkich portów domyślnie (o ile nie zostały przypisane do innych). Czy muszę adresy Fa0/2 i Fa0/1 ustawić?

2. Na Switchu do którego mam podpięte kompy chcę ustawić TRUNka. I w konfiguracji jest wymagany interfejs. Rozumiem, że mam wybrać ten, z którym wychodzę ze Switcha.

3. Czy na Routerze też będę musiał ustawić TRUNka

Porty musisz przypisać do VLANów inaczej nie będzie dostępu do VLANu. Trunk robisz, gdy chcesz przesyłać wszystko po jednym kablu (znakowane ramki). Tak na routerze też musi być trunk tylko robisz to inaczej - enkapsulacja 802.1q.

czyli mam tak:

1. Switch zarządzalny połączony ze Switchem

Switch zarządzalny int fa0/2 - daje mu fizyczny adres, np 222.100.10.1/24

Switch int fa0/1 - daje mu fizyczny adres, np 222.100.10.10/24

a jakie adresy VLAN 1 moge przypisać??

Tak nie zrobisz. IP przypisujesz do interfejsu vlan, a nie do interfejsu fizycznego. Dla przykładu tworzysz vlan10 z interfejsem fa0/1 i vlan20 z fa0/2. Teraz jedno ip przypisujesz do interfejsu vlan10 i drugie do vlan20. Te adresy są bramą dla hostów. Switche łączysz (powiedzmy) przez fa0/24. Możesz utworzyć nowy vlan lub zostawić domyślny i ustawiasz go w trybie trunk. Kolejnym łączysz router i też ustawiasz w tryb trunk. Na routerze jak pisałem włączasz 802.1q.