mam pytanie w kieszeni od dysku jest taki maly wiatraczek ktury czesto przy właczaniu kompa wściekle jęczy ryczy jak cholera… jak go wywale z kieszczeni to dyskowi nic sie nie stanie???
moge to zrobic ?
z góry dzieki pan_ziomal
mam pytanie w kieszeni od dysku jest taki maly wiatraczek ktury czesto przy właczaniu kompa wściekle jęczy ryczy jak cholera… jak go wywale z kieszczeni to dyskowi nic sie nie stanie???
moge to zrobic ?
z góry dzieki pan_ziomal
Powiem tak, ja tak zrobięłem, i działa dobrze, nie mam problemów z chłodzeniem, ale jeśli tak już zrobisz to kontroluj czy dysk sie nie przegrzewa
zawsze możesz go wymienic nowy kosztuje ok 6zł i bedzie cicho
Możesz, z tym że dysk będzie się bardziej grzał, co nie bedzie korzystnie na niego wpływało (są kieszenie bez dodatkowych wentylatorów). Na początek proponuję wyczyścić wentylator, nasmarować go, ewentualnie założyć nowy. Dopiero jak taki poziom hałasu bedzie Ci nadal przeszkadzał odepnij go całkowicie.
hhmmmm zobacze…ale cos takiego bedzie w sklepie… a zreszta nowa kieszen kosztuje chyba z 20 zł P:
jeżeli dysk obsługuje system SMART to bez problemu windows cię ostrzeże kiedy nastąpi jego przegrzanie.Ale pamiętaj dysk twardy to jedna z najbardziej grzejących sie częsci w kompie także po 5h pracy może zaczynać tracić stabilność, szczegulnie kiedy jest w kieszeni.
hmmmm… pomysle o innej kieszeni… bo 5 h na kompie to dla mnie czasami krodko siedze … najczęsciej ide se do miasta i niewyłączam kompa
aha trudno jest wymienic wiatraczek od procesora bo niewiem czy sie moge sam w domu za to zabrać
bo nosic do kogos kompa… to mi sie zabardzo niechce… wlasnie grzebania przy procesorze boje sie najbardziej
sam wiatrak nie, ale jak myslisz o całym chłodzeniu (radiator, pasta, wentyl) to bardziej skomplikowane jest
Może nie kupuj kieszeni tylko dysk podłącz w kompie tam gdzie jest miejsce na 3,5 calowe urządzenia, zazwyczaj pod stacją dyskietek jest miejsce na HDD, tam dysk będzie się miał lepiej gdyż ma lepszą cyrkulację powietrza niz w kieszeni (nawet z wentylem)
Jeśli masz miejsce bezpośrednio pod kieszenią kup sobie wentyl 80x80 podłącz go na 5v i daj pod kieszenią żeby wdmuchiwał zimne powietrze,
będzie pracował cicho i wydajnie
szkoda kasy na nową kieszeń, wymiana wentyla jest banalna i do tego tania
a jak chodzi o wymiane chlodzenia w procku wentylator i t p… to jest bardzo trudne ?
bo tam gdzie jest miejsce na twardziela dysk mój niechce weśc brakuje moze z 1 cm(szerokości)
Złączono Posta : 09.10.2005 (Nie) 15:17
aha bedzie coś trzeba mieszać w biosie ?
Hmn, jak tego nigdy nie robiłes to … tak, trzeba uważać żeby procka nie zniszczyć i płyty głownej,
Jak podłaczysz do tej samej taśmy dysk co była kieszeń to nie