Wersja 1.0 Doom 3 nie łączy się z serwerami ID ale wersje 1.1 , 1.2 , 1.3 , 1.3.1 łączą się i sprawdzają czy gra jest aktualna i czy klucz produktu jest legalny.
To w celach testowych zainstaluj sobie z użyciem pirackiego klucza Doom 3 RoE + patche 1.3 + 1.3.1 a po podłączeniu do neta zostaniesz poinformowany że musisz podać oryginalny klucz z pudełka bo aktualny został zablokowany. Takich rzeczy nie ma przy korzystaniu z legalnego klucza. Gra łączy się z serwerami ID i zostało to wprowadzone w raz z patchem 1.2 np:
Gra piracka Doom 3 1.2 do 1.3.1 bez dostępu do neta próbuje się łączyć z serwerami ID po nieudanym połączeniu podaje że gra jest legalna.
Gra piracka Doom 3 1.2 1.3.1 z dostępem do neta próbuje się łączyć z serwerami ID po udanym połączeniu blokuje piracki klucz i prosi o podanie legalnego z pudełka.
Gra legalna Doom 3 1.2 do 1.3.1 bez dostępu do neta próbuje się łączyć z serwerami ID po nieudanym połączeniu podaje że gra jest legalna.
Gra legalna Doom 3 1.2 do 1.3.1 z dostępem do neta próbuje się łączyć z serwerami ID po udanym połączeniu podaje że gra jest legalna.
Tak samo jest z Quake 4 i Prey.
Dotarło ?
PS: Do Moderatorów to nie jest zachęta do piracenia tylko wyjaśnienie że piracki Doom 3 jest blokowany po podłaszeniu do neta więc jak ktoś chce grać w Doom 3 z użyciem internetu musi nabyć legalną kopie gry.
proszę pomóżcie- mam Windowsa 7, 64bit, procesor i7, nvidie gtx 680. Zainstalowałem Doom 3 w polskiej wersji. Poszło ok. Ale po próbie uruchomienia płytka chwile się pokręci i staje. Gra się nie uruchamia. Żadne komunikaty nie wyskakują. Zainstalowałem patch 1.3.1 i to samo. Proszę Was o pomoc.