Clonezilla i dysk widmo

Uruchamiam Clonezille live z USB a następnie podpinam dysk.
Clonezilla odczytuje to jako sda (clonezilla) sdb (0 kB dysk widmo) sdc podpięty dysk i nie mogę odtworzyć obrazu dysku bo w obrazie jest dysk sdb.
Jak usunąć ten dysk sdb czy to w jakimś cachu zapisane jest?
Mam fizycznie podpięte dwa dyski. :thinking:

Może coś źle wskazujesz?

Na pewno cel dobry wskazujesz?

Sprobuj po woli jeszcze raz.

Clonezilla ma nietypowy sposób działania w porównaniu do innych programów do robienia backupu: przy robieniu kopii partycji/dysku najpierw trzeba wskazać gdzie dane będą składowane a następnie co będzie kopiowane. Przy odzyskiwaniu/odtwarzaniu jest podobnie. Początkujący mogą mieć z tym problemy dlatego polecam najpierw ustawienie języka polskiego i wtedy komunikaty Clonezilli będą bardziej zrozumiałe (czytać dokładnie). Poza tym zalecam aby podłączać dyski zewnętrzne przed uruchomieniem Clonezilli.

Ok ale nie rozumiem skąd bierze się ten dysk sdb 0kB W obrazie są dane odnośnie sdb. A po podpięciu jest on widoczny jako sdc i komunikat że nie ma dysku sdb i komunikat że można przekonwertować obraz z sdb naprzykład na sdc ale to akurat w moim przypadku nie działało. Spróbuję jeszcze ręcznie pozamnieniać wszystkie nazwy plików z sdb na sdc ale czy to będzie działało.? Zobaczymy :blush:

1. Ten dysk sdb to jest dysk USB czy może jakieś gniazdo pamięci SD/SDXC?
  2. Jeśli sdb to dysk USB to podpinasz go do innego gniazda USB (niż Clonezilla) czy może odpinasz dysk z Clonezilla i w to samo miejsce podpinasz inny dysk?

Mam gniazdo pamięci SD/SDXC ale nie wiem co to jest to sdb 0 kB.
Uruchamiam clonezillę bez podpiętego dysku sda i potem podpinam dysk z obrazem na czwartej partycji a z obrazu na tym dysku odtwarzam 3 pierwsze partycje.
Po podpięciu jest oznaczany jako sdc i pojawia się to widmo sdb 0 kB.
Po ponownym zrobieniu obrazu mogę go odtworzyć :blush:
Ale zależało mi na wcześniejszym obrazie bez updejtów.
Spróbuje jeszcze powalczyć z tym obrazem. :muscle: