Witam, planuję za jakiś czas zainstalować na dysku system CloudReady (chromium). Jednak mam kilka pytań. Czy po zainstalowaniu tego systemu mogę podłączyć dysk usb i odtworzyć jakieś filmy w formacie mkv?
I kolejne pytanie to na temat jakości języka polskiego. Na zdjęciach zauważyłem, że jest dostępny język polski, tylko nie wiem w jakiej jakości.
Hej, od kilku dni testuję CloudReady z pendrive, Twoje pytania (zwłaszcza to o język) sugeruje, że Ty jeszcze tego nie zrobiłeś. Sprawdź sam i się przekonaj! Co Cię powstrzymuje? Nie wiesz jak to zrobić? Nie masz pandrive?
Moje pierwsze doświadczenia są takie, że jakość języka polskiego jest doskonała. Nie jest to żadne koślawe tłumaczenie. Nie wnikałem w zasady tworzenia CloudReady, ale przypuszczam że jest to zrobione przez Google, a nie przez twórcę CloudReady - Neverware.
Z tego co wygoglowałem, a czego Ty jeszcze nie zrobiłeś ChromeOS natywnie nie odtwarza MKV, jeżeli audio w kontenerze jest zakodowane kodekiem wymagającym licencji. Trzeba się posiłkować zewnętrznym playerem, np VLC, lub szukać czegoś innego w Chrome Web Store. W sumie - tak, jest to możliwe.