CMOS settings wrong


(Mariusz2691) #1

Witam!

Dane komputera: Płyta Główna MSI MS 7528 v.1.1 ( G31M3 ) :LGA775, Procesor: Intel Dual Core E6300 2.8, ram DDR2 800 4 GB dual.

Jak się zaczęło? Zajrzałem do czyjegoś komputera, gdyż Windows 7 wyrzucał bluescreen, uniemożliwiający rozruch systemu. Przywracanie systemu do punktu z przeszłości nie było możliwe z uwagi na błędy.  Chciałem wgrać Linuxa Ubuntu 12.04. - nie uruchomił się z LiveCD - błędy, białe wiersze napisów (ten sam obraz linuxa działa bez problemu na innym komputerze). Próba dogrania Ubuntu 14.04 z z livecd jak i z bootowalnego pen drive również nie udana (ciągle ładujący się napis ubuntu; instalator równiez nie wystartował - na innym komputerze działał pendrive jak i livecd z Linuxem, wersja 32.) Nie mogąc zrozumieć, czemu ubuntu nie ładuje się, w biosie wyłączyłem karte graficzną zintegrowaną i przełączyłem na PCI - co było głupotą z mojej strony (gdzieś coś czytałem i upatrywałem wpływu na instalacje ubuntu od karty graficznej), co skończyło się czarnym ekranem i brakiem sygnału na monitor. Żeby wycofać tą głupotę zresetowałem BIOS zworką na płycie głównej (clear CMOS). Ekran wrócił, ale po każdym ponownym uruchomieniu systemu komputer przechodzi w stan uśpienia (czarny ekran - nie widać menu bios i brak sygnału na monitor i nie pika). Każdorazowy reset zworką bądź wymiana baterii pozwala tylko na jednokrotne uruchomienie, po każdym resecie znowu przechodzi jakby w stan uśpienia  - nie da się wejść do biosu) i trzeba znowu resetować zworką. Baterię płyty wymieniłem na prawie nową - to samo.

Po każdym resecie zworką wyskakuje taki błąd: CMOS settings wrong, CMOS date/time not set  (ustawianie daty i przywracanie ustawień domyślnych BIOSU nie pomaga. Mam nacisnąć F1 aby wejść do BIOSU, albo F2 żeby załadować domyślne ustawienia i kontynuować. Gdy wybieram opcje F2 - przechodzi do Windows wiersza wyboru (naprawianie) - system i tak nie działa, a zamiast Windows ma być Linux ale po wyborze F2 nie ma już możliwości na bootowanie LIVECD. F1 też nie pomaga jak się ustawi domyślne ustawienia albo ustawi datę i godzinę w BIOS.

Dlaczego powstaje taki błąd po resecie zworką, że pozwala tylko na jedno uruchomienie a później po resecie nie ma już sygnału na monitor i  tradycyjnie nie pika?

Czy wcześniejszy błąd Windows (podobno nastąpił nagle - bluscreen przy ładowaniu systemu) oraz brak możliwości załadowania Ubuntu jest oznaką czegoś innego, a wraz z resetem płyty głównej doszedł dodatkowy problem  jednokrotnego uruchamiania? Co robić, żeby usunąć przyczynę?

Kilka screenów:

https://zapodaj.net/6170dcde15655.jpg.html

https://zapodaj.net/05033b020f6da.jpg.html

https://zapodaj.net/ef3401c06b0db.jpg.html


(Mariusz2691) #2

Problem rozwiązany. Napuchnięte kondensatory.