CMYK czy RGB do labu/podczas edycji/zapisu?

Witam. By oddać zdjęcia do labu trzeba zapisać je w profilu kolorów CMYK? Czy można edytować zdjęcia i zapisać w RGB i jedynie mieć ustawiony widok podczas edycji na CMYK? Czy może w ogóle nie trzeba bawić sie z CMYKiem tylko w RGB (edytując z widokiem profilu kolorów labu) do labu dać?

Paleta CMYK jest po to, by drukarz wiedział ile i jakiej farby wlać :wink: Do labu RGB i dobrze byłoby, aby obraz był ustawiony w kolorystyce ADOBE 1998.

Zdania są podzielone - jedni twierdzą że cmyk, inni że rgb do labu… hmmm

w RGB bo maszyny drykujące w labach zazwyczaj sa w rgb

A czy może być sRGB? Kolory wyjdą takie jak u mnie na monitorze w każdym labie gdy będę tworzył w sRGB? Zdjęcia mój aparat robi w RGB (chyba sRGB) no i tak edytowałem i zapisałem.

W Gimpie mam ustawiony profil monitora na taki jaki mam we właściwościach ekranu czyli sRGB. Tryb operacji- z zarządzaniem kolorami. Profil RGB taki jak dla monitora- sRGB IEC61966-2.1.

Gdy w Gimpie profil RGB zmienię na Adobe1998 (profil monitora pozostawiając we właściwościach ekranu i w gimpie bez zmian czyli sRGB) to twarze na zdjęciach są pomarańczowe… Ale gdy zmienię w gimpie również profil monitora na Adobe1998 (czyli profil monitora i profil RGB w Gimpie ustawiony wtedy na Adobe1998 a we właściwościach ekranu sRGB) to kolory są takie jak przedtem gdy wszędzie było ustawione sRGB. Więc mam rozumieć że zdjęcia nawet jeśli w labie będą drukowane w Adobe1988 to będzie to takie jak ja miałem podczas edycji? czy może jednak pomimo tego wszystkiego wyjdą pomarańczowe?

P.S. Jeszcze jedno pytanie- po co w gimpie jest ustawienie profilu monitora dodatkowo? Dlaczego nie wystarczy te ustawienie we właściwościach ekranu?

ja do labu oddaje zawsze w rgb, cmyk to raczej do drukowania plakatow sie nadaje, wszystko zalezy od tego, co maja w labach, a raczej maja RGB…