Planuję kupić laptopa na przynajmniej trzy lata (nie planuje mieć w tym czasie dobrego stacjonarnego) i zastanawiam się co byłoby lepsze Acer Aspire 7( i5-8300,gtx1050ti) za 4100 (+ewentualnie uzywane ps4 za 700zł ) czy dell inspiron g5 (i5-8300, gtx1060 max-q) za 4800. Laptop ma służyć głównie do studiów, a prawdopodobnie jedynymi grami które będą mnie interesowały przez te trzy lata będzie seria fifa, assasyn i far cry. Cenowo wychodzi tak samo, a patrząc na obecne ceny gier zarówno na konsole i pc są podobne.
Boję się trochę, że gtx1060 max-q nie da rady z nowszymi tytułami przez trzy lata. Dodam, że do grania wystarczą mi średnie detale i 30fps.
Jeżeli nie zważasz na ilość detali i jakość grafiki, to gwarantuję Ci, że odpali wszystko w 1080p nawet i może przez 5 lat. Taki GTX 960 ciągle bez problemu dale radę w grubo powyżej 30 fps na nawet średnich ustawieniach w AC Origins, a w FarCry 5 na Wysokich amsz nawet 50 klatek. A to karta z 2015 roku.
1060 Max-Q to 1:1 stacjonarny 1060.
Co do Twojego problemu - widzę, że lubisz singlowe gry AAA (skoro mamy tu Assassyna i FarCry)? Na PS4 nie zabraknie Ci ekskluzywnych gier tego typu. Mam PS4 od niemal roku, i do tej pory nie wiem czy ograłem połowę biblioteki gier ekskluzywnych tej konsolki (zacieram ręce na God of War podczas urlopu ). Jeżeli tym bardziej nie miałeś PS3, to masz też pokaźną bibliotekę kapitalnych remasterów z tamtej konsolki - kolekcja Uncharted, gry od Quantic Dream, The Last of Us…jest w co grać.
GTX 1050 Ti z Acera też spokojnie da radę z każdą najnowszą gierką te 3 lata, tylko pod koniec tego okresu może już ledwie zipać w 1080p. Ale dać radę powinien. Póki nie wyjdą nowe konsole (co przecieki mówią o 2020 roku), nie będzie żadnego wielkiego skoku graficznego (więc i też pod kątem wymagań gier, tym bardziej w konsolowym 1080p).
Moim zdaniem wybór jest oczywisty, jak chcesz PS4 kupić, kosztem tylko nieco gorszego laptopa.
Słyszałem jeszcze, że w 2020 wyjdzie ps5, więc skoro ten laptop za 4100 da sobie rade przez te dwa lata to
nie będę kupował ps4 i kupie wtedy ps5 ( cena pownie jak zawsze koło 2tys.)
No…po pierwsze - nie wiadomo czy na pewno 2020. Po drugie - nie obstawiałbym tak tej ceny. PS3 kosztowało 2400 zł, PS4 już “ledwie” 1800 zł. Nie wiadomo czym w ogóle będzie PS5 i co będzie miało w zestawie - może np. jakieś zintegrowane VR? To cena mocno poszybuje w górę.
GTX 960 a GTX 960M, to nie to samo… pamiętaj, że autor pisze o laptopie
Ja odpuściłbym sobie konsolę i dołożyłbym do lepszego laptopa…
960M też daje rade. Jednak 960M nie był klasowo tym samym, czym teraz jest 1060 Max-Q. 960M to był 860M z nieco wyższymi zegarami, czyli karta w ogóle z 2014 roku.
Kwestia indywidualna. Co kto potrzebuje i czy ma możliwości na konsole (w końcu trzeba ją do czegoś podłączyć i gdzieś postawić). Ja przedstawiłem swój punkt widzenia - jako posiadacz PS4 mogę stwierdzić, że nie wahałbym się.
W laptopie za 4100 czy 4800 pogramy w to samo, tylko w tym drugim z nieco lepszymi cieniami i efektami. Z PS4 - w dziesiątki zupełnie innych gier.
Wiem, bo mam… tyle, że za dużo nie gram… w sumie, to w cale nie gram… trzeba to zmienić…
Tylko boję się, że jednak ta 1060 nie poradzi sobie przez 3 lata, co prawda gram bardzo mało, ale właśnie te assassyny, fify i far cry fajnie jakby pochodziły skoro wydam prawie 5 tys zł ( jestem dopiero po liceum i jest to dla mnie spory wydatek)
Tak jak napisałem wcześniej - kwestia jakie masz wymagania. Jeżeli konsolowe 30 fps Ci wystarczy, i nie jesteś #PcMasterRaceTYLKO60FPS , to AC Origins Ci pójdzie na możliwie najwyższych przy ~40 fps, Odyssey strzelam, że podobnie. FarCry 5 na Ultra będziesz miał stabilne 60 fps. (mowa o lapku z 1060 max-q)
Jednak na żadnym lapku nie zagrasz w God of War…Uncharted…Last of Us…Horizon Zero Dawn…inFamous…Detroit Become Human…The Order…Killzone…The Last Guardian…Until Dawn…Shadow of the Colossus…i jeszcze nadchodzące gierki. A pewnie też o czymś zapomniałem.
Nie mialem nigdy konsoli, rozumiem ze wystarczy monitor z hdmi? No i stabilne 30 jest jak najbardziej ok
Jak najbardziej. Sam mam właśnie do monitora na DP podpięty PC, a na HDMI - PS4 lub Switcha. Musze kupić właśnie jakiś switch na HDMI, żeby nie żonglować kablami.
Jak mówilem dawno nie grałem, w takie typowe gry i widzę teraz że zarówno w assasynie jaki i far cry można zmniejszyć rozdzielczość do niższej i chciałbym się zapytać czy w przyszłych wersjach tez będzie możliwosć gry w rozdzielczośc i 720x1280 czy będzie to zanikać. Pytam się, bo w sumie mi to wystarcza i wtedy moze nawet ta 1050ti pociągnie z trzy lata
Takiej rozdzielczości nigdy nie było… może pivot?
A skąd wiesz?! Może najpierw podał po prostu ilość pikseli w pionie, a druga wartość jest poziomie?! Wtedy wszystko cacy.
@Jan44435 myślę, że rozdzielczość typu 1366x768 jeszcze długo nie zniknie, bo ciągle są masochiści, którzy montują takie matryce do laptopów z przyzwoitymi grafikami typu 940MX/MX150. Nie wspominając, że ciągle są monitory HDready w sprzedaży…
Ja bym powiedział - praktycy. Dla osób które mają niskie wymagania wobec komputera to naprawdę wystarczająca do pracy rozdzielczość.
Akurat w tym przypadku zgadzam się z @chomik325. Pisać tekst można, ale redagować go na takiej rozdzielczości to już masochizm.
Ale osoby, które mają niskie wymagania, nie kupują laptopa z Core i5 i Geforce 940MX/MX150. Acer miał w ofercie jeszcze w tym roku takiego laptopa (bodaj i5-7200U i 940MX). Wiem, bo sam się na niego nadziałem kupując dla lubej w lutym zeszłego roku. Lubi pograć, budżet był mocno ograniczony (jakoś ok. 2000 zł) a chciała chociażby w DA: Inkwizycję pograć czy Wiedźmina 2. Cóż…stwierdziliśmy, że taka rozdzielczość jej wystarczy. Nie spodziewałem się jednak, że sama jakość tej matrycy będzie tak tragiczna.
Nie dawno wymieniliśmy na Dell 5370. Zdecydowanie lepiej…
To czekaj na premierę laptopów z GTX 1160, tylko odłóż z tysiaka więcej żeby nie był z budżetowych (słabe i głośne chłodzenie).
Hyperbook SL503VR i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060 - lepsze laptopy klasy DTR nadal mocno trzymają cenę.
Niestety muszę kupić do końca tygodnia