Co będzie lepszym wyborem?

Planuję kupić laptopa na przynajmniej trzy lata (nie planuje mieć w tym czasie dobrego stacjonarnego) i zastanawiam się co byłoby lepsze Acer Aspire 7( i5-8300,gtx1050ti) za 4100 (+ewentualnie uzywane ps4 za 700zł ) czy dell inspiron g5 (i5-8300, gtx1060 max-q) za 4800. Laptop ma służyć głównie do studiów, a prawdopodobnie jedynymi grami które będą mnie interesowały przez te trzy lata będzie seria fifa, assasyn i far cry. Cenowo wychodzi tak samo, a patrząc na obecne ceny gier zarówno na konsole i pc są podobne.
Boję się trochę, że gtx1060 max-q nie da rady z nowszymi tytułami przez trzy lata. Dodam, że do grania wystarczą mi średnie detale i 30fps.

Jeżeli nie zważasz na ilość detali i jakość grafiki, to gwarantuję Ci, że odpali wszystko w 1080p nawet i może przez 5 lat. :slight_smile: Taki GTX 960 ciągle bez problemu dale radę w grubo powyżej 30 fps na nawet średnich ustawieniach w AC Origins, a w FarCry 5 na Wysokich amsz nawet 50 klatek. A to karta z 2015 roku. :wink:
1060 Max-Q to 1:1 stacjonarny 1060.

Co do Twojego problemu - widzę, że lubisz singlowe gry AAA (skoro mamy tu Assassyna i FarCry)? Na PS4 nie zabraknie Ci ekskluzywnych gier tego typu. Mam PS4 od niemal roku, i do tej pory nie wiem czy ograłem połowę biblioteki gier ekskluzywnych tej konsolki (zacieram ręce na God of War podczas urlopu :heart_eyes:). Jeżeli tym bardziej nie miałeś PS3, to masz też pokaźną bibliotekę kapitalnych remasterów z tamtej konsolki - kolekcja Uncharted, gry od Quantic Dream, The Last of Us…jest w co grać. :wink:

GTX 1050 Ti z Acera też spokojnie da radę z każdą najnowszą gierką te 3 lata, tylko pod koniec tego okresu może już ledwie zipać w 1080p. :wink: Ale dać radę powinien. Póki nie wyjdą nowe konsole (co przecieki mówią o 2020 roku), nie będzie żadnego wielkiego skoku graficznego (więc i też pod kątem wymagań gier, tym bardziej w konsolowym 1080p).

Moim zdaniem wybór jest oczywisty, jak chcesz PS4 kupić, kosztem tylko nieco gorszego laptopa.

Słyszałem jeszcze, że w 2020 wyjdzie ps5, więc skoro ten laptop za 4100 da sobie rade przez te dwa lata to
nie będę kupował ps4 i kupie wtedy ps5 ( cena pownie jak zawsze koło 2tys.)

No…po pierwsze - nie wiadomo czy na pewno 2020. :wink: Po drugie - nie obstawiałbym tak tej ceny. PS3 kosztowało 2400 zł, PS4 już “ledwie” 1800 zł. Nie wiadomo czym w ogóle będzie PS5 i co będzie miało w zestawie - może np. jakieś zintegrowane VR? To cena mocno poszybuje w górę.

GTX 960 a GTX 960M, to nie to samo… pamiętaj, że autor pisze o laptopie :slight_smile:

Ja odpuściłbym sobie konsolę i dołożyłbym do lepszego laptopa…

960M też daje rade. :wink: Jednak 960M nie był klasowo tym samym, czym teraz jest 1060 Max-Q. 960M to był 860M z nieco wyższymi zegarami, czyli karta w ogóle z 2014 roku.

Kwestia indywidualna. Co kto potrzebuje i czy ma możliwości na konsole (w końcu trzeba ją do czegoś podłączyć i gdzieś postawić). :slight_smile: Ja przedstawiłem swój punkt widzenia - jako posiadacz PS4 mogę stwierdzić, że nie wahałbym się.

W laptopie za 4100 czy 4800 pogramy w to samo, tylko w tym drugim z nieco lepszymi cieniami i efektami. :wink: Z PS4 - w dziesiątki zupełnie innych gier.

Wiem, bo mam… tyle, że za dużo nie gram… w sumie, to w cale nie gram… trzeba to zmienić…

Tylko boję się, że jednak ta 1060 nie poradzi sobie przez 3 lata, co prawda gram bardzo mało, ale właśnie te assassyny, fify i far cry fajnie jakby pochodziły skoro wydam prawie 5 tys zł ( jestem dopiero po liceum i jest to dla mnie spory wydatek)

Tak jak napisałem wcześniej - kwestia jakie masz wymagania. Jeżeli konsolowe 30 fps Ci wystarczy, i nie jesteś #PcMasterRaceTYLKO60FPS , to AC Origins Ci pójdzie na możliwie najwyższych przy ~40 fps, Odyssey strzelam, że podobnie. :wink: FarCry 5 na Ultra będziesz miał stabilne 60 fps. :stuck_out_tongue: (mowa o lapku z 1060 max-q)

Jednak na żadnym lapku nie zagrasz w God of War…Uncharted…Last of Us…Horizon Zero Dawn…inFamous…Detroit Become Human…The Order…Killzone…The Last Guardian…Until Dawn…Shadow of the Colossus…i jeszcze nadchodzące gierki. :stuck_out_tongue: A pewnie też o czymś zapomniałem. :stuck_out_tongue:

Nie mialem nigdy konsoli, rozumiem ze wystarczy monitor z hdmi? No i stabilne 30 jest jak najbardziej ok

Jak najbardziej. Sam mam właśnie do monitora na DP podpięty PC, a na HDMI - PS4 lub Switcha. :wink: Musze kupić właśnie jakiś switch na HDMI, żeby nie żonglować kablami. :joy:

Jak mówilem dawno nie grałem, w takie typowe gry i widzę teraz że zarówno w assasynie jaki i far cry można zmniejszyć rozdzielczość do niższej i chciałbym się zapytać czy w przyszłych wersjach tez będzie możliwosć gry w rozdzielczośc i 720x1280 czy będzie to zanikać. Pytam się, bo w sumie mi to wystarcza i wtedy moze nawet ta 1050ti pociągnie z trzy lata

Takiej rozdzielczości nigdy nie było… może pivot?

A skąd wiesz?! Może najpierw podał po prostu ilość pikseli w pionie, a druga wartość jest poziomie?! :smiley: Wtedy wszystko cacy.

@Jan44435 myślę, że rozdzielczość typu 1366x768 jeszcze długo nie zniknie, bo ciągle są masochiści, którzy montują takie matryce do laptopów z przyzwoitymi grafikami typu 940MX/MX150. Nie wspominając, że ciągle są monitory HDready w sprzedaży…

Ja bym powiedział - praktycy. Dla osób które mają niskie wymagania wobec komputera to naprawdę wystarczająca do pracy rozdzielczość.

Akurat w tym przypadku zgadzam się z @chomik325. Pisać tekst można, ale redagować go na takiej rozdzielczości to już masochizm.

Ale osoby, które mają niskie wymagania, nie kupują laptopa z Core i5 i Geforce 940MX/MX150. :slight_smile: Acer miał w ofercie jeszcze w tym roku takiego laptopa (bodaj i5-7200U i 940MX). :slight_smile: Wiem, bo sam się na niego nadziałem kupując dla lubej w lutym zeszłego roku. :joy: Lubi pograć, budżet był mocno ograniczony (jakoś ok. 2000 zł) a chciała chociażby w DA: Inkwizycję pograć czy Wiedźmina 2. Cóż…stwierdziliśmy, że taka rozdzielczość jej wystarczy. Nie spodziewałem się jednak, że sama jakość tej matrycy będzie tak tragiczna. :open_mouth:

Nie dawno wymieniliśmy na Dell 5370. Zdecydowanie lepiej… :joy:

To czekaj na premierę laptopów z GTX 1160, tylko odłóż z tysiaka więcej żeby nie był z budżetowych (słabe i głośne chłodzenie).

Hyperbook SL503VR i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060 - lepsze laptopy klasy DTR nadal mocno trzymają cenę.

Niestety muszę kupić do końca tygodnia