Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Kup lepiej Fortrona 500 APN, ma silniejszą linie +12V, hd4890 pobiera max 120W to więcej na tej linii się przyda, CM ma może 550W ale gł przez silne linie +3,3 i 5V, te w nowych kompach tak potrzebne nie są. Do gta4 silna grafa to nie wszystko, przy słabym procu i małej ilości ram za mocno nie pograsz.
Co do proca to nie jest za mocny, mało L2, niskie taktowanie przy gta4 to albo byś go musiał podkręcić i to mocno lub wymiana na obsługiwany c2d wysoko taktowany/quad, jakiś pentium dc 45 nm i podkręcić, ta gra używa sporo mocy proca.
Dokładnie ,na dodatek dodam że najsłabszy procek 4 -rdzeniowy będzie sobie lepiej z tą grą radził niż mocno podkręcone c2d,niezależnie jaką mamy karte GPU.
Wzorowałeś się testami lub porównaniami np : u kumpla ,czy tylko że tzw,u ciebie dobrze chodzi,to że masz często powyżej 25 fps to nie oznacza że już jest płynność.GTA 4 było optymalizowany pod 4 rdzenie i tak naprawde na nich możemy się cieszyć grą ,grając na max detal,mamy 35-40 fps,na 4 rdzeniowcu który kosztuje 340 zł.Widziałem nie raz c2d na c2d albo na athlon x2,nie nazwał bym to płynnością.
Jak masz teraz proca celerona Conroe-L to płyta ma s775, proc ma inne numerki AM3/2+, musiał byś kupić płytę, sprawdź programem Everest Ultimate jaką masz to coś się dopasuje, tyle że z intela.
To teraz strzeliłeś,nawet w 3dmarku dostaje GTX 260 216 SP dostaje,a w grach to wogle,GTX 275 dostaje niewiele od HD 4890 w grach(róznica 1-2 fps).HD 4890 jest napewno lepszy od GTX 260 216 SP.
No nie wiem czy jest wydajniejszy ten 4890 gdyż sam miałem tą kartę i niestety dobra to ona nie była. Spadki FPS , gry się cięły, niektóre to nawet nie chciały się uruchomić. Wybrałem HD4890 ponieważ właśnie testy mnie do tego skłoniły. Teraz wiem, że testy są mało wiarygodne. Testują tylko kilka gier, aplikacji a zwykły użytkownik kartę wykorzystuje cały czas.
No to jestem jedyny. Niestety. Cieszę się, że nie masz problemów. Ja miałem. Były reklamacje, serwis a i tak karta wracała w takim samym stanie, w jakim została odesłana. Więcej miałem problemów niż spokoju. Taka jest prawda. W obecnej chwili wolę słabszą Nvidię niż mocniejszą ATI. I w testy już nie wierzę gdyż nie odwzorowują w żaden sposób zwykłego użytkowania.