Co lepsze - Opera czy Chrome?

Mógłbyś jaśniej, o co Ci teraz chodzi, ponieważ nie zrozumiałem do końca twojej wypowiedzi.

Jeśli ktoś nie potrafi skonfigurować Opery to wybacz…

Ustawienia masz w Narzędzia>Preferencje

i/lub bardziej zaawansowane w pasku adresu opera:config

W preferencjach Opery nie ma jakiegoś skomplikowanego menu wyboru ustawień. Jest skonstruowane podobnie jak w Firefoksie tyle, że jest tego więcej. Zbierz ustawienia z wszystkich wtyczek w jedno miejsce, to na pewno będzie tych ustawień więcej niż w Operze.

Nie cierpię ludzi co robią z czarnego białe i na odwrót.

Firefox powstał jako konkurent dla IE, Chrome jako konkurent dla Firefoxa. Niestety żadna z tych przeglądarek nie może się równać z Operą, która przebija wszystkie wymienione funkcjonalnością i ergonomią. Dlatego m.in. MS w ostatnim porównaniu IE z resztą świata (bardzo stronniczym i nieobiektywnym) uwzględnił tylko Chrome i Firefoxa. Cieszy mnie natomiast fakt że w Firefoxie pojawia się coraz więcej funkcji w standardzie z Opery, trzeba kopiować bardzo dobre rozwiązania, dlatego też Opera nigdy nie patentowała swoich “wynalazków”. A trzeba przyznać, że Opera to przeglądarka bardo innowacyjna (chyba nie muszę podawać przykładów?) i z bardzo dużym doświadczeniem.

Funkcję podobną do osławionego Noscripta jako dodatkowe rozszerzenie do Firefoxa w Operze masz w standardzie jako preferencje do każdej ze stron (wyłącz javascript).

Po co dodatkowe rozszerzenie do przeglądarki które wpłynie negatywnie na jej działanie skoro można korzystać z serwisów które szybko umożliwią Ci pobranie danego pliku z YT i innych stron zamieszczających filmiki? Na prawdę nie byłes w stanie im tego podpowiedzieć?

Więc twierdzisz że Opera na mocniejszym sprzęcie nie będzie też szybsza? :o

Oj za mało znasz jeszcze Operę żeby móc się wypowiadac w takich kwestiach. Słyszałeś o czyms takim jak inteligentne przechowywanie przez Operę w pamięci RAM odwiedzonych stron w celu ich szybszego wczytywania później? Inteligentne bo jest zależne od ilości RAM jaką posiadasz. Jeżeli chcesz przeprowadzać testy użycia RAM przez Operę to racz być łaskaw wyłączyć tę OPCJĘ w preferencjach Opery.

Dlatego w Firefoxie brakuje funkcji blokowania reklam? Pewnie większość użytkowników Firefoxa uwielbia oglądać reklamy dlatego tej funkcji brak w standardzie…

Dopiero po 2 latach? :o Biedna koleżanka tak długo się “męczyła”? Masochistka?

Jakich dodatków? W Firefoxie są: rozszerzenia, wtyczki i motywy. [-X Więc chodzi Ci pewnie o rozszerzenia, tylko nie znasz ich poprawnego nazewnictwa w Firefoxie. Widżety nigdy nie miały być “mutacją” rozszerzeń - skąd takie u Ciebie przypuszczenie? Zastanów się nad samą nazwą “widżet”. Nie chcesz, nie podoba Ci się - to nie używaj! Czy wcześniej nie pisałeś już coś o wyborze? Tak Opera daje Ci wybór! :stuck_out_tongue:

Wyszukiwanie i czytanie obcojęzycznych opisów rozszerzeń na stronach www, zainstalowanie dodatkowych rozszerzeń, zrestartowanie Firefoxa i dopiero konfigurowanie każdego rozszerzenia z osobna jest szybsze niż samo skonfigurowanie opcji w Operze, ciekawe, ciekawe…

Chyba nikt mi nie powie, że instalacja kolejnych rozszerzeń często pisanych przez początkujących programistów nie wpływa negatywnie na działanie samej przeglądarki? Dlatego niektórzy wolą aby dana funkcja była optymalizowana i żeby dbali o jej bezpieczeństwo sami twórcy danej przeglądarki, a nie programujące dziecko X z siedziby firmy Y mieszczącej się w domu rodziców…

sla17

To poczytaj posty od początku.

master_zonk6

“Jeśli ktoś nie potrafi skonfigurować Opery to wybacz…” - a może (po FF) mam za duże wymagania??

Chcesz konkret - nie ma sprawy:

Opera torrent - potrzebuję ustawić max. ilość połączeń. Bez tego admin mnie wycina.

Jak ustawić otwieranie nowej karty bez przechodzenia do niej za pomocą “ctrl+klik myszy na linku” (“shift+klik myszy na linku” nie jest ze mną kompatybilny)

“W preferencjach Opery nie ma jakiegoś skomplikowanego menu wyboru ustawień.” - właśnie. I albo się zadowolę tym co łaskawie dostaję albo przesiadka na FF.

“Jest skonstruowane podobnie jak w Firefoksie tyle, że jest tego więcej. Zbierz ustawienia z wszystkich wtyczek w jedno miejsce, to na pewno będzie tych ustawień więcej niż w Operze.” - nie o to mi chodzi. Tyle że taka organizacja opcji w FF ułatwia znalezienie opcji konfiguracyjnych i nie zaśmiecają one przeglądarki.

A chodzi o to że jeśli już coś jest w przeglądarce, powinno być konfigurowalne. Mam nawyk zaglądania do neta rano - na ulubione strony. I dzięki przekonfigurowaniu przeglądarki zeszłem z 45min na 20min przy zwiększonej ilości stron. Ale to także dzięki dodatkom.

“Nie cierpię ludzi co robią z czarnego białe i na odwrót.” - a ja nie lubię ludzi którzy twierdzą że wiedzą wszystko, a przy konkretnych pytaniach nie raczą się nawet odezwać.

PS. “bardziej zaawansowane w pasku adresu opera:config” - LOL Część tych opcji powinna być w Ustawieniach (i to nawet Niezaawansowanych). Większość to zmiany kosmetyczne (dla cierpliwych).

PS2. Właśnie scraschowałem Operę 10 - na drugi rzut oka to raczej wina systemu.

MaxDamage

“Niestety żadna z tych przeglądarek nie może się równać z Operą, która przebija wszystkie wymienione funkcjonalnością i ergonomią.” - przykro mi bardzo ale FF z Dodatkami przerasta Operę o Himalaje.

“Cieszy mnie natomiast fakt że w Firefoxie pojawia się coraz więcej funkcji w standardzie z Opery, trzeba kopiować bardzo dobre rozwiązania, dlatego też Opera nigdy nie patentowała swoich “wynalazków”.” - chętnie je poznam. Bo nawet co do kart jest dyskusja czy była pierwsza.

“się coraz więcej funkcji w standardzie z Opery, trzeba kopiować bardzo dobre rozwiązania,” - nie do końca. Jeśli możliwości dojścia do celu jest więcej to każdy może wybrać swoją ścieżkę. Jeśli jest jedna wcale nie oznacza ona najlepszą. I zdecydowanie nie chcę aby “wszystko” znajdowało się w głównym programie.

W moim przypadku nowy wygląd jaki będzie miał FF4 (podobno ściągnięty z Chrome) - mam już od paru lat (dodatki to potęga).

“A trzeba przyznać, że Opera to przeglądarka bardo innowacyjna” - też chętnie je poznam te innowacyjne funkcje.

“i z bardzo dużym doświadczeniem” - programistów mają super. Ale niejeden bardzo dobry program pogrążył się z powodu braku wsparcia społeczności. A społeczność skupiona wokół Opery przypomina teraz “radiomaryjnych” - “okopaliśmy się, a każdy poza to wróg”.

“Funkcję podobną do osławionego Noscripta jako dodatkowe rozszerzenie do Firefoxa w Operze masz w standardzie jako preferencje do każdej ze stron (wyłącz javascript).” - weź najpierw sprawdź co robi i jak działa NoScript. To co masz w Operze nawet z daleka nie przypomina NoScripta (i na pewno tak nie działa). A dla mnie jest to podstawowy dodatek.

“Na prawdę nie byłes w stanie im tego podpowiedzieć?” - pierwsze: dziewczyny słabo kumające. Drugie (ważniejsze): oglądasz film na YouTube, i co jest łatwiejsze: kliknąć na MP4 (lub AVI, 3QP) obok filmu, czy szukać serwisu (co do tej pory robiły)? I na pewno nie jest to łatwe, szybkie i przyjemne.

Dodam że (u mnie) jeśli dodatek (i takie są na FF) odsyła mnie na stronę gdzie jeszcze muszę coś kliknąć - wylatuje i szukam innego. Jeszcze się nie zdarzyło żebym nie znalazł odpowiedniego zamiennika.

“Więc twierdzisz że Opera na mocniejszym sprzęcie nie będzie też szybsza?” - nie. Ale twierdzę że na słabym kompie Opera chodzi lepiej. Na szybkich - nie ma żadnych różnic.

“jak inteligentne przechowywanie przez Operę w pamięci RAM odwiedzonych stron” - mam to wyłączone. Za rzadko opera chodzi przy przeglądaniu stron by takie cóś było mi potrzebne.

“Pewnie większość użytkowników Firefoxa uwielbia oglądać reklamy dlatego tej funkcji brak w standardzie…” - co nie znaczy że jej nie będzie. Projekt AdBlock jest tylko (a może aż) Dodatkiem który się sprawdził.

“Dopiero po 2 latach? :o Biedna koleżanka tak długo się “męczyła”? Masochistka?” - nie. Doszło jej parę kont i zwiększyła się ilość maili. Przestała nad tym panować.

"Jakich dodatków? W Firefoxie są: rozszerzenia, wtyczki i motywy. [-X Więc chodzi Ci pewnie o rozszerzenia, tylko nie znasz ich poprawnego nazewnictwa w Firefoxie. Widżety nigdy nie miały być “mutacją” rozszerzeń - skąd takie u Ciebie przypuszczenie? "

Podejrzewam że zatrzymałeś się na FF2. W FF3 wszystko skumulowano do jednej nazwy Dodatki (dostępne na jednej stronie) i dopiero dalej jest podział (raczej już historyczny).

“Zastanów się nad samą nazwą “widżet”. Nie chcesz, nie podoba Ci się - to nie używaj! Czy wcześniej nie pisałeś już coś o wyborze? Tak Opera daje Ci wybór! :P” - podaj parę przykładów które mogę wykorzystać. Bo zdecydowanie nie podoba mi się otwarte x okien na przeglądarce. Jak ma być przydatne to niech się zintegruje z przeglądarką i będzie łatwo dostępne. Bo co z tego że będę miał jaką funcję, jak używanie to droga przez mękę.

A żeby ułatwić sprawę lista Dodatków (podgrupa Rozszerzenia):

Adblock+ - automatyczne blokowanie obrazków (i nie tylko). (powiedzmy że jest)

CompactMenu - Wyłącza pasek menu. Menu dostępne w dodatkowym do przycisku.

Easy Youtube Downloader - pozwala na sciągnięcie na local plików wideo

Extended statusbar - Na dolnym pasku podaje info o ilości obrazków, wielkości strony, czasie ładowania. itd.

Firebug - narzędzie pomocne przy tworzeniu stron (programistyczne)

Gesty - w Operze są, ale niezbyt mi się podobały. I ta konfiguracja.

HTML Validator - “Pokaż źródło” z walidatorem html-a.

Menu editor - umożliwia kompletne przebudowanie menu rozwijalnego i kontekstowego. Umożliwia też przenoszenie opcji między poszczególnymi zakładkami.

NoScript - blokowanie skryptów na stronach (i nie tylko) - bardzo skuteczny na reklamy, zabezpiecza też przed złośliwymi skryptami

Organize statusbar - ode mnie zależy gdzie i co ma wyświetlać, a co nie. W O bardzo mi takiego brakuje.

Show IP - Na pasku statusu pokazuje IP adresu aktualnej strony.

TabMix+ - zarządzanie zakładkami - to jest rewelacja, kompleksowy manager zakładek (wyglądu i działania). Opera się chowa.

Update Scaner - sprawdza strony z listy czy nie ma na nich zmian.

WebDevloper - do testów stron (wyglądu)

Firebuga i webdelvlopera na razie zostaw - przyglądam się Dragonfly. Na razie nie skomentuję

“Chyba nikt mi nie powie, że instalacja kolejnych rozszerzeń często pisanych przez początkujących programistów nie wpływa negatywnie na działanie samej przeglądarki?” - przyjrzyj się im dokładniej. Niektóre mają kod który chciałbym zobaczyć w innych aplikacjach.

“Dlatego niektórzy wolą aby dana funkcja była optymalizowana i żeby dbali o jej bezpieczeństwo sami twórcy danej przeglądarki, a nie programujące dziecko X z siedziby firmy Y mieszczącej się w domu rodziców” - jeżeli dziecko tak potrafi programować, to natychmiast przyjmuję go na stały etat.

“zainstalowanie dodatkowych rozszerzeń, zrestartowanie Firefoxa i dopiero konfigurowanie każdego rozszerzenia z osobna jest szybsze niż samo skonfigurowanie opcji w Operze, ciekawe, ciekawe” - tak. Większości osób wystarczy wskazać Dodatki, pokazać jak szukać i zapewnić że w przeglądarce nic nie namieszają. A sam wrzucam Adblock (wymaga jedynie wskazania serwera), Gesty (konfiguruje się znacznie szybciej niż w O, stąd wiem żeby zmienić tam tylko 4 moje podstawowe) - z wszystkimi zmianami, TabMix+ to zmiana dwóch opcji, reszta jest auto.

“Dlatego niektórzy wolą aby dana funkcja była optymalizowana i żeby dbali o jej bezpieczeństwo sami twórcy danej przeglądarki” - kiedyś (w okolicach FF1) miałem 30 Dodatków. Nie wpływały na żaden parametr szybkości - z jednym wyjątkiem: strony szybciej się wczytują. A w tej chwili jest ok. 15.

Ja zdecydowanie wolę żeby bezpieczeństwem zajął się twórca Dodatku, a sprawdzeniem osoba odpowiedzialna za stronę Mozilli.

I ostatnie - bezpieczeństwo w Internecie?? Dla mnie to mit. Zresztą chyba jednak lepiej założyć że programy mają luki, niż że ich nie mają. A już każda przeglądarka zaliczyła wtopę (tak tak - Opera też). Łącznie z Safari i Chrome.

Wystarczy wcisnąć środkowy przycisk myszy :roll:

Prosty przykład - SpeedDial.

SpeedDial, gesty myszy. Miałem kiedyś w FF dodatek Mouse gestures, ale za każdym razem jak cofałem strone to wczytywała ją od nowa gdzie w Operze bierze po prostu z pamięci podręcznej i idzie to o wiele sprawniej.

Chyba jedyna sensowna wtyczka do FF razem z NoScript. Blokowanie reklam mam w Operze to drugie mi niepotrzebne.

Które w FF działają beznadziejnie…

Tak jak pisałem wyżej

Reszta wtyczek jest dla mnie zbędna. Po co ich tyle?

Tu się zgodze. Ciekawe ile było przypadków na świecie, że komuś włamano się przez przglądarke? Podejrzewam, że bardzo mało.

Niektóre rozwiązania Opery kopiowane do innych przeglądarek bezpośrednio i za pomocą dodatków (lub jeszcze nie :stuck_out_tongue: ):

Karty - są w Operze już od dawna. O ile się nie mylę były jeszcze w wersji płatnej

Speed Dial

Gesty Myszy

Unite

OperaTurbo

Sterowanie za pomocą głosu

Czytnik RSS

Blokowanie reklam

Blokowanie wyskakujących okien - tak tak.

Wyszukiwanie w historii z paska adresu

Panel boczny

Pobieranie z Torrentów

Filtr antypishingowy - co do tego to nie jestem w 100% pewny

Opera Link

Czyszczenie cache, cookies, historii, danych prywatnych

Minatury kart

Menadżer sesji

Z tych wtyczek, które wymienił pixpix sensownymi są adblock oraz noscript - chociaż obrazki w Operze też można blokować.

Reszta jest albo zawarta w Operze, albo nikomu do normalnego użytku nie jest potrzebna (po co komuś narzędzia do pisania stron, pokazywanie IP, czas w którym strona się załadowała?) Strony pisze się w notatniku/edytorze, a jak komuś zależy na IP strony - zrobi to w Wierszu Polecenia.

master_zonk6, zapomniałeś dopisać Opera Link oraz cały portal myOpera.

Chyba nie można ustawić tak zaawansowanej opcji, ale za to można ograniczyć upload i download do określonej prędkości KB.

Mogę prosić o jakieś konkrety, co Ci tak ułatwiło to w Firefoxie? W Operze mogę zastosować możliwość zapisywania w sesjach ulubionych stron, aby otwierały się od razu “rano” w momencie startu przeglądarki lub kiedy tylko chce jednym kliknięciem. Jak w Firefoxie rozwiązałeś to tak, aby było to jeszcze szybsze?

Konkretnie które opcje? Nie podałeś żadnych konkretów do których można by się odnieść.

Jakimi dodatkami? Firefox nie ma przecież dodatków, ma rozszerzenia! :stuck_out_tongue: Powolność (sprawdzone na kilku konfiguracjach sprzętowych) Firefoxa z zainstalowanymi kilkoma najpopularniejszymi rozszerzeniami przeszkadza mi w jego dłuższym użytkowaniu (interfejs+czas uruchomienia), dlatego Firefoxa spełnia rolę jedynie u mnie jako debugger dla webmastera (Firebug + pagespeed od Google - wspaniała sprawa dla wąskiego grona użytkowników - webmasterów). Z Firefoxem jest coś nie tak, pewnie baza trzymająca historię odwiedzonych stron jest źle zaprojektowana (brak odpowiedniej optymalizacji).

Co Firefox ma z Opery?

To zaledwie kilka przykładów, o których teraz pamiętam, proszę bardzo:

• przeglądanie w kartach - Opera już w XX. wieku umożliwiała przeglądanie stron w oddzielnych kartach, nie ma nad czym się zastanawiać nawet, Firefox powstał dopiero w XXI wieku.

• w 3 wersji Firefoxa zostało wprowadzone płynne skalowanie strony (a nie tylko powiększenie tekstu czcionki) - znane dotychczas tylko w Operze

• łatwa możliwość wyczyszczenia prywatnych danych - zerżnięte z Opery która posiadała to pierwsza

• przeszukiwanie tytułów stron z historii podczas wpisywania adresów w pasku adresów - zerżnięte z Opery (w Operze jest jeszcze lepiej, bo przeszukiwana jest dodatkowo także ZAWARTOŚĆ odwiedzonych stron)

• ochrona przed phishingiem - Opera miała pierwsza (chociaż tu nie jestem do końca pewien czy IE nie było pierwsze?)

• blokowanie okien popup - jedna z wielu innowacyjnych funkcji Opery kolejny raz wprowadzona do Firefoxa

…chyba starczy Ci konkretnych przykładów na początek?

Speed dial, gesty myszy w Operze nie jest przykładem takich funkcji, bo Firefox nie posiada czegoś takiego jak speed dial w standardzie.

Brak wsparcia społeczności? Można prosić o rozwinięcie tego czegoś? A społeczność skupiona wokół Firefoxa przypomina teraz “radiomaryjnych” - “okopaliśmy się, a każdy poza to wróg”. Prawda że moja wypowiedź jest tak samo bzdurna jak Twoja i niepotrzebnie obraża miliony użytkowników tych programów - więc po co rzucasz niepotrzebnie mięsem?

Skoro to podstawowe rozszerzenie, więc czemu nie mieć go zoptymalizowanego na wyposażeniu standardowym przeglądarki? Noscript umozliwia wyłączenie uruchomiania skryptów itp. na danej stronie internetowej lub kontrolowanie uruchamiania poszczególnych skryptów. Funkcje Opery pozwalają na włączenie wszystkich javascriptów/javy//flasha/dźwięku/animacji gifów/ramek/ciasteczek na konkretnej stronie lub ich wyłączenie lub globalne wyłączenie javascriptów/javy//flasha/dźwięku/animacji gifów/ramek/ciasteczek. Więc zasada działania jest podobna. Z daleka to co jest w Operze nie przypomina Noscripta, ale z bliska jak najbardziej tak…

Nie znaczy też że będzie! :stuck_out_tongue: Skąd wiesz, że planowane jest dodanie funkcji blokowania reklam w Firefoxie? Masz jakies informacje na ten temat od Mozilli, zdradź je nam! Pewnie chętnie o takiej rewelacji dowiedzieliby się też inni. Czy tylko gdybasz i przypuszczasz? Adblock nie jest dodatkiem to rozszerzenie (za każdym razem będę to przypominał :P)

Nie wiedziała o możliwości jaką oferują usługodawcy pocztowi - przekierowanie poczty na dany adres? I dodanie do jednego konta pocztowego wszystkich swoich adresów? I dzięki temu można zarządzać bilionem kont pocztowych tylko z jednego konta. Ale to opcja konta pocztowego, nie potrzeba do tego dodatkowych usprawnień ze strony jakiegoś klienta pocztowego.

Podział historyczny? Jest wyraźny podział, ale uważasz go za historyczny? :o Zainstalowałem motyw Adblock, fajna jest ta nowa wtyczka noscript… “Podejrzewam”, że oczywiście apeli użytkowników Firefoxa o prawidłowe używanie nazwy “rozszerzeń”, a nie “dodatków” w stosunku do konkretnych rozszerzeń też nie widziałeś?

Chodzi o sama mozliwość. Nie podobają Ci się widżety, nie podoba Ci się wbudowany bittorent, nie podba Ci się klient IRC, klient poczty, czytnik kanałów RSS, funkcja unite - to ich nie używaj! Jeżeli nie włączyłeś ich to nie zabierają dodatkowych zasobów i nie przeszkadzają w interfejsie. Wiele osób używa ich i są zadowoleni - dlaczego próbujesz im tego zabraniać skoro Tobie się one nie podobają? Albo w jaki sposób Ci takie funkcje przeszkadzają?

Jak można funkcje w Operze jeszcze bardziej zintegrować z przeglądarką? Już są doskonale zoptymalizowane. Po raz kolejny jedziesz na ogólnikach nie podając konkretnych przykładów/argumentów.

CompactMenu - w nowej Operze jest to w standardzie: Plik> pokaż pasek menu.

Extended statusbar - większość (wszystkie?) tych informacji jest albo w pasku ładowania (poprzez jego konfigurację w menu) lub w pasku bocznym “Info”.

Organize statusbar - tak trudno kliknąc w Operze na dowolnym element interfejsu i wybrac “Dostosuj wygląd”? :o

HTML Validator - w Operze w standardzie jest tytlko pod PPM “sprawdź poprawność” odsyłająca do validatora strony W3C

Show IP - w Operze nic nie wiem na ten temat obecnie czy można poprzez dodatkowy element button dodać na pasek, ale może się zorientuje…

TabMix+ - w czym Opera się chowa do TabMix? I brawo w końcu od kilku dni TabMix jest kompatybilny z najnowszymi wydaniami Firefoxa! =D> Tu wyszła przy okazji kolejna wada rozszerzeń Firefoxa.

Update Scaner - po co skoro jest czytnik kanałów informacyjnych RSS w Operze, który sprawdza się doskonale?

WebDevloper - Opera DragonFly (chociaż lepszy jest Firebug dla Firefoxa, jak już wspomniałem

… i wynika z tego, że większość tych funkcji w mniejszym lub większym stopniu mamy JUŻ na starcie w Operze, co najważniejsze doskonale zoptymalizowane i dba się o ich bezpieczeństwo. Nie musimy się przejmować jak kolejne rozszerzenie/wtyczka wpłynie na działanie Firefoxa…

Szkoda, że tylko NIEKTÓRE są dobrze zoptymalizowane, a nie wszystkie tak jak w Operze! :smiley:

Od kiedy Mozilla do każdej instalacji Firefoxa przez Kowalskiego/Nowaka dorzuca osobę która pomaga w obsłudze anglojęzycznych stron mozilli z rozszerzeniami, konfiguracji rozszerzeń, czy też testach optymalizacyjnych rozszerzeń czy borykaniu się z crashami programu. Coś przegapiłem?

Kto ma ich zapewnić o tym, skoro większość programistów darmowych programów, więc i programistów rozszerzeń umywa ręce od jakiejkolwiek odpowiedzialności za swoje programy/ich kod. Proponuje przyjrzeć się licencjom kilku rozszerzeń do Firefoxa, a nie wymyślać ciekawe opowiastki.

Czy dobrze rozumiem? Dodatkowe rozszerzenia w Firefoxie spowodowały szybsze wczytywanie się stron?

Webmaster strony mozilli ma dbać (testować) o bezpieczeństwo rozszerzeń, a bezpieczeństwem rozszerzeń ma zająć się ich twórca. To teraz już całkiem nie rozumiem, proszę o wyjaśnienie swojej zakręconej wypowiedzi.

Jakie odkrywcze stwierdzenie - to puenta? Na prawdę ludzie popełniają błędy? Od kiedy? Od wczoraj? A może od zawsze?

dawidos

O tym zapomniałem (ŚPM) - załatwiło mi myszkę. Mowy zestaw kosztował 127zł

“Prosty przykład - SpeedDial” - w Operze się przydaje, w FF przez 6 mies. użyłem 2 razy. Wyleciał.

“Miałem kiedyś w FF dodatek Mouse gestures, ale za każdym razem jak cofałem strone to wczytywała ją od nowa gdzie w Operze bierze po prostu z pamięci podręcznej i idzie to o wiele sprawniej” - nie cofam stron. Wolę je otwierać w nowych kartach. Następna sprawa: co wolisz wpisywać “GestureLeft, GestureDown” czy po prostu LD (lub narysować). FireGestures ma mniej opcji ale jest PL.

“Reszta wtyczek jest dla mnie zbędna. Po co ich tyle?” - bo ułatwiają życie. MenuEdit pozwolił mi na szybkie przerobienie menu. Nie mam już opcji których nie używam (zresztą przywrócenie to parę klików), a menu kontekstowe ma 1-4 pozycji - których używam.

“Ciekawe ile było przypadków na świecie, że komuś włamano się przez przglądarke? Podejrzewam, że bardzo mało.” - nie wiem. Około 50-60% złośliwego kodu zaszyte jest kodzie normalnych stron. Jeżeli system jest dziurawy, przeglądarka pozwoli na ściągnięcie kodu, zarazisz się syfem.

Tutaj przypomina mi się wpadka Sony Playstation dla Ameryki. Dwie podstrony z recenzjami nowych gier przez 3 miesiące zarażały użytkowników.

master_zonk6

OperaTurbo - to działa?? U mnie na niektórych stronach wczytywanie działa szybciej bez niż z OperaTurbo. Dokładniej mówiąc - nie czekałem więcej niż 10s.

Blokowanie reklam - bez protez w JS, wprowadzone dopiero w O9.

sla17

“Reszta jest albo zawarta w Operze, albo nikomu do normalnego użytku nie jest potrzebna” - to jestem nienormalny. Ale przynajmniej mam przeglądarkę jaką chcę. I z bajerami które ułatwiają życie.

“Strony pisze się w notatniku/edytorze, a jak komuś zależy na IP strony - zrobi to w Wierszu Polecenia.” - ale sprawdza się pod przeglądarkami. W tej chwili najłatwiej pod FF.

MaxDamage

“Opera torrent - Chyba nie można ustawić tak zaawansowanej opcji, ale za to można ograniczyć upload i download do określonej prędkości KB” - opcja zaawansowana?? Wprawdzie nie sprawdzałem wszystkich ale nie spotkałem klienta Torrenta (w eMule też) w którym nie byłoby możliwości ustawienia tego parametru. Ograniczenie uploadu to za mało. Na admina nie zadziałało.

Zdradzę: Klik na Katalogu na pasku zakładek otwiera wszystkie strony w kartach (zalety sesji z szybkim dostępem do poszczególnych stron), Klik na pasku zakładek - i pierwsza opcja “Otwórz wszystkie w kartach”, i ostatnie (wyśmiane) to Update Scaner. Nie jest czytnikiem RSS jak przypuszaliście. Tworzy kopię strony w cache i sprawdza zmiany. Jeśli nie ma - nie wchodzę. No i nie boję się otwierać kilkudziesięciu kart - odpada powrót do poprzedniej strony i wczytywanie następnej.

“opera:config” - a gdzie szukałbyś ustawień torrenta, security? A po co “Colors”, “Fonts”,… . No chyba że “webmaster” coś zawalił??

“przeglądanie w kartach - Opera już w XX. wieku umożliwiała przeglądanie stron w oddzielnych kartach, nie ma nad czym się zastanawiać nawet, Firefox powstał dopiero w XXI wieku.”

To dziwne… Opera karty wprowadziła w 2000 roku. W 1999 miałem na Amidzie IBrowse z kartami.

Biorąc tą pierwszą wtopę - na razie nie sprawdzam reszty.

Tym bardziej że nawet jeśli Opera jest pierwszą przeglądarką z daną funkcją, to wcale nie znaczy że nie korzystał z tego inny program.

“bo Firefox nie posiada czegoś takiego jak speed dial w standardzie” - i dzięki Bogu. Potrzebuję dobrze skonfigurowanej przeglądarki, a nie kombajnu “do wszystkiego i dla każdego”.

“Prawda że moja wypowiedź jest tak samo bzdurna jak Twoja i niepotrzebnie obraża miliony użytkowników” - przypomnij sobie komentarze pod Newsami.

“Skoro to podstawowe rozszerzenie, więc czemu nie mieć go zoptymalizowanego na wyposażeniu standardowym przeglądarki? Noscript umozliwia wyłączenie uruchomiania skryptów itp. na danej stronie internetowej lub kontrolowanie uruchamiania poszczególnych skryptów.” - to po co jest proteza NoScript dla Opery?? Niestety nie potrafię zainstalować. Widocznie różnice w działaniu są znacznie większe niż przypuszczasz. No i ten brak “Tymczasowo udostępnij…”

A dlaczego niestandardowo? - bo to dla ludzi wiedzących jak je wykorzystać.

Informacji od Mozilli nie mam - i nie potrzebuję (nie jestem uzależniony od planów Mozilli). Jak potrzebuję funkcji - to szukam.

Jak znajdę lepszą przeglądarkę - przeniosę się.

“Nie wiedziała o możliwości jaką oferują usługodawcy pocztowi - przekierowanie poczty na dany adres?” - sam przestałem używać przekierowania jak nawalił serwer poczty. Wolę system rozproszony, agregowany na moim kompie.

“Zainstalowałem motyw Adblock, fajna jest ta nowa wtyczka noscript” - dowcipny. A zamień te słowa jednym - Dodatek. I wchodzisz na stronę “Dodatki do Firefoxa”.

“Wiele osób używa ich i są zadowoleni - dlaczego próbujesz im tego zabraniać skoro Tobie się one nie podobają? Albo w jaki sposób Ci takie funkcje przeszkadzają?” - otwierają dodatkowe okno - główna wada. I dodatkowo pytałem się często (także w tym poście) jakie widgety używacie: zero odpowiedzi.

“Jak można funkcje w Operze jeszcze bardziej zintegrować z przeglądarką? Już są doskonale zoptymalizowane.” - można, porównując je do dodatków FF.

“Doskonałej optymalizacji” - :lol: - jeszcze nie słyszałem i nie spotkałem. Mogę tylko powiedzieć że mój FF jest doskonale zoptymalizowany pod mój gust. Reszta kolegów i koleżanek nie podziela tego zdania. Żona też nie.

“CompactMenu - w nowej Operze jest to w standardzie: Plik> pokaż pasek menu.” - O10b2 - nie widzę.

“Extended statusbar - większość (wszystkie?) tych informacji jest albo w pasku ładowania (poprzez jego konfigurację w menu) lub w pasku bocznym “Info”.” - zapomniałem dodać że jest tam część przycisków i dużo informacji z Dodatków.

“Organize statusbar - tak trudno kliknąc w Operze na dowolnym element interfejsu i wybrac “Dostosuj wygląd”? :o” nie zawsze chce działać.

“HTML Validator - w Operze w standardzie jest tytlko pod PPM “sprawdź poprawność” odsyłająca do validatora strony W3C” - pisałem o lokalnym teście (bez łączenia z W3C) , uruchamiając testowaną stronę w FF od razu wiem czy jest poprawnie napisana - sprawdzenie na W3C zostaje na koniec).

“Show IP - w Operze nic nie wiem na ten temat obecnie czy można poprzez dodatkowy element button dodać na pasek, ale może się zorientuje…” - nie musisz

“TabMix+ - w czym Opera się chowa do TabMix? I brawo w końcu od kilku dni TabMix jest kompatybilny z najnowszymi wydaniami Firefoxa! =D> Tu wyszła przy okazji kolejna wada rozszerzeń Firefoxa.” - możliwościami konfiguracji. Niezgodny z FF3.5.2?? To dziwne bo u mnie działa od dawna (może wyłączyłem test).

“Update Scaner - po co skoro jest czytnik kanałów informacyjnych RSS w Operze, który sprawdza się doskonale?” - ale wysiada jak strony nie mają RSS-a :smiley: lub strona jest “czasowo niedostępna”. Pisałem już o tym wyżej.

“WebDevloper - Opera DragonFly (chociaż lepszy jest Firebug dla Firefoxa, jak już wspomniałem”

“… i wynika z tego, że większość tych funkcji w mniejszym lub większym stopniu mamy JUŻ na starcie w Operze, co najważniejsze doskonale zoptymalizowane i dba się o ich bezpieczeństwo. Nie musimy się przejmować jak kolejne rozszerzenie/wtyczka wpłynie na działanie Firefoxa…” - tylko że ciągle jestem uzależniony od OperaASA, która może coś dołoży może nie. Zdecydowanie lubię wygodę. No i ta ilość opcji do przekonfigurowania po instalacji Opery.

“Szkoda, że tylko NIEKTÓRE są dobrze zoptymalizowane, a nie wszystkie tak jak w Operze!” - LOL. A pewnie - co tam parę sztuk do optymalizacji w porównaniu do 5000-6000 z FF.

“Od kiedy Mozilla do każdej instalacji Firefoxa przez Kowalskiego/Nowaka dorzuca osobę która pomaga w obsłudze anglojęzycznych stron mozilli z rozszerzeniami, konfiguracji rozszerzeń, czy też testach optymalizacyjnych rozszerzeń czy borykaniu się z crashami programu. Coś przegapiłem?” - tak. Część stron jest po polsku. Użytkownicy kumają angielski (widgety Opery też są po angielsku). A na nowym profilu przycięcia i crashe zdarzają się bardzo rzadko - zwykle po wypuszczeniu nowej wersji FFx.

I szybko doceniają pchełki - dodatki typu Easy Youtube Downloader.

“Proponuje przyjrzeć się licencjom kilku rozszerzeń do Firefoxa, a nie wymyślać ciekawe opowiastki.” - to zacznij od licencji Microsoft Windows. I przy okazji sprawdź też Opery - jest ciekawa (jak w każdym innym programie).

“Dodatkowe rozszerzenia w Firefoxie spowodowały szybsze wczytywanie się stron?” - tak, nie ściągały się reklamy, nie wykonywały skrypty.

“Webmaster strony mozilli ma dbać…” - to twoje założenie. Zauważ że Mozilla udostępnia platformę z dodatkami. Jeśli Opera nie sprawdza widgetów umieszczanych na ich stronach (lub przynajmniej nie ostrzega że widget jest niesprawdzony) … to poważne naruszenie zasad bezpieczeństwa.

“Jakie odkrywcze stwierdzenie - to puenta? Na prawdę ludzie popełniają błędy? Od kiedy? Od wczoraj? A może od zawsze?” - i to pozwala wątpić że Opera jest superbezpieczną przeglądarką bez luk.

Odniosę się tylko do wypowiedzi, skierowanych w moją stronę :

Oraz które zwiększają ramożerność przeglądarki. Tutaj chodzi o to, żeby była jak najlżejsza oraz jak najwięcej funkcjonalna - a jak się komuś w Operze nie podoba, że zarządza ramem to niech sobie to wyłączy.

WOW! Normalnie szok! Sprawdza się co? Wyświetlanie - no oczywiście to tylko pod FF, pod innymi przeglądarkami się nie sprawdza, bo po co skoro jest wielki FF :roll:. W IE, FF, Operze, Chromie, Safari itp. też odpalisz stronę z dysku. Jakie najłatwiej? Powiedz, czego Operze brakuje przy sprawdzaniu stron?

No nie, kolejny wątek o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Ludzie czy nie lepiej spożytkować swoją energię na niedzielny spacer zamiast na bicie piany, które i tak niczego nie zmieni bo każdy będzie optował za swoim :roll:

Wolisz korzystać z klawiatury. W linki też najeżdżasz strzałkami i wchodzisz Enterem?? A może lepiej podążać kursorem do buttona Do Przodu/Wstecz.

Ja jakoś nie musiałem przekonfigurowywać Gestów Myszy. :slight_smile:

O zobacz. Dopiero po 6 miesiącach. :o

O zobacz. Po cóż producenci montują środkowy przycisk, skoro się psuje…

Skoro wiesz, to dlaczego korzystasz z Firefoxa? :o Czyżby kamikaze? Zobacz jak skonstruowane jest zapisywanie cache stron na dysku w Operze…

No pewnie. Lepiej jest posiadać dodatkowy pasek z zakładkami zasłaniający ekran…

Działa działa. Na wolnych łaczach i przy GPRS. Ostatnio też poprawiono Unite. W ogóle nie wyczuwalne. Nie spowalnia przeglądarki ani kompa jak to miało miejsce w pierwszych odsłonach Opery z Unite. Może najpierw trzeba wypróbować, a potem paplać.

W Firefoksie do tej pory nie ma blokady zawartości… :roll:

Ja używam STAY SECURE, by wiedzieć ileż to dziur ma w tym miesiącu Firefox. :slight_smile:

Opera 10. Plik>Pokaż pasek menu.

=D> Doprawdy…

pixpix , taki z ciebie spec, ze korzystasz z dodatków, by ściągnąć coś z Youtube. Nie wiesz, ze gdy klikniesz PLAY to film pobiera się na dysk? :slight_smile:

Pozdrawiam.

pixpix, nie uzasadniłeś swoich poprzednich wypowiedzi o których pisałem.

@ pixpix

Jeżeli wpiszesz coś w jakimś formularzu i przejdziesz do następnej strony to co wtedy jak zechcesz coś w swoim tekście poprawić? Cofasz stronę… Poza tym cofanie strony jest szybsze niż PONOWNE otwieranie tej strony od nowa. Po prostu na siłę dyskredytujesz oczywiste zalety Opery.

@ pixpix

To samo możesz uzyskać przy pomocy notatnika edytując pewien plik w Operze (opera.ini)

@ pixpix

To wiesz czy nie wiesz? Skąd te Twoje statystyki, kolejny raz podajesz coś bez uzasadnienia. I jeżeli przeglądarka jako program jest dziurawy to system nie ma tu nic do rzeczy. Stąd podczas konkursu łamania systemów operacyjnych w pierwszych dniach nie można korzystac z luk programów. Przemyśl ponownie co napisałeś.

@ pixpix

Widac że nie wiesz do czego służy ta opcja. Może byc tak najpierw poszerzył swoją wiedzę na temat o którym próbujesz się wypowiadać? Rzucę trochę światłem: Opera Turbo przeznaczona jest dla słabych łącz na których ważny jest transfer (np. gprs) oraz takich na których wczytywanie stron trwa minimum kilkanaście sekund. Strony są kompresowane na serwerach opery i dopiero do Ciebie wysyłane. Na zwykłych szybkich łączach opera turbo SPOWOLNI przeglądanie internetu, a więc tak jak u Ciebie.

@ pixpix

Gdyż, albowiem, ponieważ?

@ pixpix

No popatrz - ja też! Prawda że zbędna wypowiedź?

@ pixpix

Odkrywczy jesteś, odkryłeś że klient wbudowany w operę nie może się równać funkcjami z programami zewnętrznymi do torrentów =D> I masz rację! Bo klient torrentowy Opery ma być jak najprostszy w obsłudze i służyć tylko do szybkiego pobierania plików od ciotki Basi do babci Gieni, nic więcej, bo do większych “operacji torrentowych” są zewnętrzne programy. Taka jest własnie idea takich funkcji jak torrent w operze, klient poczty czy opera UNITE. Ma być prosto, szybko i wygodnie.

@ pixpix

I to ma być wygodniejsze od sesji z Opery? :smiley:

@ pixpix

Doskonale znana wszystkim w Operze.

@ pixpix

Dobrze rozumiem że Update Scanner za każdym razem musi pobrać całą stronę? To czytniki RSS są zdecydowanie lepsze bo nie generują tak zbędnego transferu.

@ pixpix

Ja też się nie boję, ale szkoda mi mocy obliczeniowej procesora, zbędnego ruchu w sieci, zapychania cache przeglądarki i czasu na otwieranie zbędnych stron, jeżeli mogę zrobić to szybciej i łatwiej (RSS, sesje).

@ pixpix

Sformułuj swoją wypowiedź inaczej, bo niestety nie rozumiem o co Ci chodzi.

@ pixpix

Ależ nie spiesz się, poczekam!

@ pixpix

Inni to robią więc Ty też? Więc dlaczego czerpiesz złe przykłady, nie lepiej wzorować się na dobrych przykładach?

@ pixpix

Skąd wiesz skoro do czasu mojej wypowiedzi nawet nie wiedziałeś że istnieje taka funkcja w operze pozwalająca na wyłączenie skryptów na danej stronie.

@ pixpix

Więc nie opowiadaj czegoś co jest tylko Twoim wymysłem.

@ pixpix

Wyjasnij.

@ pixpix

A poźniej szukasz i używasz rozszerzenia, wtyczki, czy motywu?

@ pixpix

Niemal każdą funkcja w Operze to opcja, więc możesz ją wyłączyć. O jakim oknie wyłączonej funkcji piszesz? Podawaj konkrety.

@ pixpix

Każda opcja z której nie korzystam jest wyłączona w operze, dlatego nie przeszkadza i dodatkowo nie zaśmieca menu. Nie podam Ci jakich widżetów używam bo mam wylączoną tę opcję (nie używam), tak samo jest u mnie z klientem poczty, i operowym torrentem. Wiem natomiast że bardzo duzo ludzi korzysta z tego czego ja nie wykorzystuje i rozumiem ich wybór. Ja natomiast nie korzystam z tego i nie przeszkadza mi to bo mam to wyłączone. Tak trudno użytkownikom Firefoxa zrozumieć wyłączenie/włączenie danej funkcji jednym/paroma kliknięciami? Musi chyba ich boleć taka wygoda? Bo nie trzeba restartować przeglądarki?

@ pixpix

A może byś tak jakoś argumentował swoje wypowiedzi?

@ pixpix

O10b3 - to przyjrzyj się dokładniej, nie ponaglam Cię.

@ pixpix

A teraz zapomniałeś dodać o co dokładnie Ci chodzi? Argumentacja!

@pixpix[/b

Nie zawsze? :smiley: Organize statusbar też nie zawsze działa (tak moja wypowiedź w tym momencie to bzdura, ale nie tylko moja)

@** pixpix**

Więc po co wspominasz o jakieś funkcji która Cię nie interesuje?

@ pixpix

Jakimi opcjami konfiguracji. Po raz kolejny zabrakło argumentacji.

@ pixpix

Tak wyłączyłeś.

@ pixpix

Większość stron POSIADA kanały RSS. Jeszcze może nie kilka lat temu ale teraz już posiadają. Jeżeli strona jest niedostepna to jak update scanner sprawdzi jakie są nowości na niej? =D>

@ pixpix

Może jakaś argumentacja? Jakie opcje tak duże zajmują Ci czasu na konfiguracje? Jakie zajmują Ci więcej czasu niż instalacja i konfiguracja Firefoxa?

@ pixpix

Skąd te liczby? Wyssałeś z palca? Argumentacja.

@ pixpix

Szkoda że tylko część a nie większość, bo:

…niestety ale znajomość angielskiego w głównej grupie docelowej użytkowników Firefoxa (początkujący) jest marna. Obserwuję do doskonale podczas zleceń konfiguracji systemu operacyjnego przez różne osoby.

@ pixpix

Nowa wersja Firefox wersja 3.5.0 - ZAWSZE wywalał się mi na gmail.com, wyjście nowej wersji 3.5.1 załatwiło sprawę.

@ pixpix

Nie odwracaj kota ogonem. Przecież to Ty brałes odpowiedzialność za poprawne działanie rozszerzeń, pomimo iż nawet twórcy danego rozszerzenia tego nie gwarantują:

Albo może wypowiadałeś się w imieniu kogos innego? Więc w imieniu kogo?

@ pixpix

To zupelnie jak wbudowane funkcje Opery do blokowania reklam! :wink:

I instalacja kolejnych rozszerzeń w firefoxie nie ma żadnego negatywnego wpływu na sam program? Przy każdym starcie i podczas działania przeglądarki nie musza byc doczytywane żadne dodatkowe dane od rozszerzeń?

@ pixpix

W O9 wprowadzono jedynie graficzny interfejs do blokowania reklam za pomocą pliku operafilter.ini (ale skąd możesz to wiedzieć! prawda?). Wczesniej przed O9 trzeba było uzyć notatnika do dodania własnych filtrów (np. gotowych zestawów tych z adblocka) do pliku operafilter.ini, co nie znaczy że nie istniała mozliwość blokowania reklam. Jeżeli chcesz podyskutowac na ten temat przeczytaj trochę u Pana google na temat pliku utrlfilter.ini z Opery i jak to ewoluowało.

@ pixpix

A czy kontrolują ich bezpieczeństwo o którym była mowa?

@ pixpix

Uciekasz od tematu bezpieczeństwa rozszerzeń Firefoxa. Kolejny raz mylisz funkcjonalnośc widżetów Opery z rozszerzeniami Firefoxa. Tobie się wydaje że widżety to zamiennik rozszerzeń? Widżety nie zmieniają działania Opery, widżet to tylko dodatkowy gadżet, nie stanowi niebezpieczeństwa tak jak rozszerzenie, które może zmienić każdy niemal aspekt działania programu Firefox.

@ pixpix

Na prawdę nie wiedziałeś, że w Operze wykrywa i łata się luki bezpieczeństwa tak jak w każdym programie? Czy Ty pixpix cokolwiek wiesz o przeglądarce pod nazwą Opera? (a to moja puenta) :stuck_out_tongue:

Można dyskutować rzeczowo mając argumenty od tego jest przecież “forum dyskusyjne”. To o czym piszesz spotyka się w komentarzach na onecie. Komentarze!=dyskusji. Niestety w ostatniej wypowiedzi pixpix , bardzo mało jest rzeczowych argumentów, do których można by się mądrze odnieść i podyskutować, wychodzą u pixpix oczywiste braki w znajomości obydwu przeglądarek.

Skoro tak się dowalasz do gadżetów to korzystam z touchtheSky oraz Stay Secure. Teraz pasuje?

sla17

“Tutaj chodzi o to, żeby była jak najlżejsza oraz jak najwięcej funkcjonalna” - a używasz jej do przeglądania stron, czy testów wydajnościowych?

“Sprawdza się co?” - tak, tak. HTMLWalidator, Webdevloper, Firebug - na razie to podstawa przy testach.

“czego Operze brakuje przy sprawdzaniu stron?” - Dragonfly 2010 (może 2011).

“Skoro tak się dowalasz do gadżetów to korzystam z touchtheSky oraz Stay Secure. Teraz pasuje?” - nareszcie jakiś konkret. Tyle że pogodę chętniej widziałbym na pasku statusu (dolnym), a Secure - hmm, przydałoby się do trolowania.

master_zonk6

“Wolisz korzystać z klawiatury.” - lub myszy lub kombinacji. Zależy co szybsze.

“Ja jakoś nie musiałem przekonfigurowywać Gestów Myszy.” - jak wystarczą ci standardowe ustawienia to tak. Ale mi nie.

"Dopiero po 6 miesiącach. :o " - nigdy nie pozwalam sobie na “pierwsze wrażenie”. Jeśli coś jest przydatne zostaje, jeśli nie wylatuje. I dotyczy to każdego oprogramowania.

“Po cóż producenci montują środkowy przycisk, skoro się psuje…” - ale nie wytrzymują ciągłego używania. Dlatego zależy mi na przestawieniu się na CTRL+Klik

“Skoro wiesz, to dlaczego korzystasz z Firefoxa? :o Czyżby kamikaze?” - mam tak zabezpieczonego FF że nie ruszyła mnie nawet “groźna luka w FF3.5”.

“Zobacz jak skonstruowane jest zapisywanie cache stron na dysku w Operze…” - to przypomnij sobie dlaczego wyszła Opera 9.62

“No pewnie. Lepiej jest posiadać dodatkowy pasek z zakładkami zasłaniający ekran…” takie coś mam od FF 0.9 http://img199.imageshack.us/img199/1274/pixff35.jpg

“Ostatnio poprawiono Unite.” - może nie zauważyłeś, ale o Unite jeszcze się nie wypowiedziałem. Na razie czekam na pełną wersję.

“W Firefoksie do tej pory nie ma blokady zawartości… :roll:” - czego??

“Ja używam STAY SECURE, by wiedzieć ileż to dziur ma w tym miesiącu Firefox.” - rewelka. Wiedza naprawdę niezbędna do trolowania.

“Opera 10. Plik>Pokaż pasek menu.” - Ciągle nie widzę. Może używamy różnych wersji.

“taki z ciebie spec, ze korzystasz z dodatków, by ściągnąć coś z Youtube. Nie wiesz, ze gdy klikniesz PLAY to film pobiera się na dysk?” - i mam grzebać w cache i zmieniać nazwę?? ciągle wolę sobie kliknąć w linka pod nazwą “MP4” (HQ), w ostateczności AVI

https://addons.mozilla.org/en-US/firefo … 1243659457

MaxDamage

“Po prostu na siłę dyskredytujesz oczywiste zalety Opery.” - po prostu znalazłem szybszy sposób surfowania. Czytasz stronę i klikasz sobie na linki. Kończysz, zamykasz i przechodzisz do otwartych, wczytanych stron. Więc nie masz powrotów (które zajmują czas) i nie masz wczytywania następnego linku (który zajmuje dużo więcej czasu).

“To samo możesz uzyskać przy pomocy notatnika edytując pewien plik w Operze (opera.ini)” - uwaliłem w ten sposób O8 i O9. Z O10 już nie mam zamiaru próbować.

Poza tym czas: MenuEdit zajmuje mi 5min. Edycja plików ini zajęła mi znacznie więcej czasu - trzeba uważać co się robi.

“To wiesz czy nie wiesz? Skąd te Twoje statystyki, kolejny raz podajesz coś bez uzasadnienia.” - ładnie wycinasz zdania z kontekstu. Jak znajdę linka dostaniesz konkrety. No i botnety pewnie biorą się z nieba?? A może bocian przynosi??

http://hacking.pl/pl/news-7670-Wlamanie … e_PS3.html

“Widac że nie wiesz do czego służy ta opcja.” - oparłem się na słowach operowców. Dodatkowo zachwalających że jest to super opcja przyspieszająca przeglądanie.

“Gdyż, albowiem, ponieważ?” - szybszy dostęp do strom mam z paska zakładek.

“No popatrz - ja też! Prawda że zbędna wypowiedź?” - Zbędna?? Różnica między nami jest taka że w każdej chwili mogę coś doinstalować, poszerzając możliwości. Ty możesz tylko wyłączyć niepotrzebne opcje.

“Taka jest własnie idea takich funkcji jak torrent w operze, klient poczty czy opera UNITE. Ma być prosto, szybko i wygodnie.” - taa… walka z torrentem dlaczego załapuje i przestaje chodzić jest wielką przyjemnością. A znalezienie konfigu jest jeszcze większą przyjemnością. Uwielbiam zabawy w chowanego.

“Dobrze rozumiem że Update Scanner za każdym razem musi pobrać całą stronę? To czytniki RSS są zdecydowanie lepsze bo nie generują tak zbędnego transferu.” - jakby rss był dobry - używałbym go. Niestety ma wady nie do przeskoczenia. Dodatkowo US powiadamia o wszystkich zmianach na stronie (zaznaczając je na żółto) - niezależnie od położenia.

“Sformułuj swoją wypowiedź inaczej, bo niestety nie rozumiem o co Ci chodzi.” - o intuicyjność.

“Ależ nie spiesz się, poczekam!” - skorzystam z podpowiedzi:

"http://en.wikipedia.org/wiki/Tabbed_browsing

Czemu się upierasz, że Opera była pierwsza, skoro tu masz czarno na białym napisane kto pierwszy wprowadził przeglądanie w kartach/zakładkach?

1998 - NetCaptor - nakładka na IE

1999 - IBrowse - przeglądarka na Amigę

2000 - myIE2 (obecnie Maxthon), Multizilla (rozszerzenie do Mozilli) i Opera.

Jeśli chodzi o gesty, to Opera była pierwszą przeglądarką obsługującą je. Ale absolutnie ich nie wymyśliła - już wcześniej na rynku obecne były gry, w których gesty były elementem interfejsu (m.in. gra Black&White, wydana w 2001 r.).

RSS - został stworzony przez Netscape’a w 1999 r.

Więc powiadasz, że wszyscy zżynają od Opery? Powyższe 3 przykłady zdają się zaprzeczać temu, a nawet sugerują co innego…"

“Skąd wiesz skoro do czasu mojej wypowiedzi nawet nie wiedziałeś że istnieje taka funkcja w operze pozwalająca na wyłączenie skryptów na danej stronie.” - a skąd ten błyskotliwy wniosek?? Nie jesteś jedynym przekonującym mnie o tym że Opera ma NoScripta. Tyle że ciągle go nie widzę.

“Więc nie opowiadaj czegoś co jest tylko Twoim wymysłem.” - to że nie ma wcale nie znaczy że nie będzie. Słownik polski też funkcjonował wcześniej jako dodatek.

“Wyjasnij.” - nigdy nie zdarzyło się że padły wszystkie serwery poczty. To że pada jeden - zdarza się (zwykle jak jest najbardziej potrzebny).

“A poźniej szukasz i używasz rozszerzenia, wtyczki, czy motywu?” - a widzisz tam jakieś rozszerzenia?? Ja nie.

“Niemal każdą funkcja w Operze to opcja, więc możesz ją wyłączyć.” - znowu uogólniasz. To było o widgetach.

"Ja natomiast nie korzystam z tego i nie przeszkadza mi to bo mam to wyłączone. " - następny co ich nie używa. Więc jaka jest ich wartość??

“Tak trudno użytkownikom Firefoxa zrozumieć wyłączenie/włączenie danej funkcji jednym/paroma kliknięciami? Musi chyba ich boleć taka wygoda? Bo nie trzeba restartować przeglądarki?” - Zapomniałem że w Operze można tylko wyłączyć zbędne opcje. I nie idzie nic dołożyć.

“A może byś tak jakoś argumentował swoje wypowiedzi?” - jeżeli wiesz jak działają widgety i jak działają dodatki - to po co mam argumentować. Pisałem przecież że absolutnie nie podobają mi się otwarte okna widgetów zasłaniające przeglądarkę.

“O10b3 - to przyjrzyj się dokładniej, nie ponaglam Cię.” - wreszcie. W O10b2 nie ma go.

“A teraz zapomniałeś dodać o co dokładnie Ci chodzi? Argumentacja!” - Bo zależy od własnej konfiguracji. Komunikaty z przeglądarki, gestów, linków, Noscripta, WebDevlopera, monitor downloadu,…

“Organize statusbar też nie zawsze działa (tak moja wypowiedź w tym momencie to bzdura, ale nie tylko moja)” - jak na razie nie miałem problemów. To może argumentacja - co nie działa??

“Więc po co wspominasz o jakieś funkcji która Cię nie interesuje?” - jeżeli opera bedzię ją miała, sprawdzę czy się nie przesiąść.

“TabMix+” - tu mój post przekroczyłby stronę. Pierwsza konfiguracja to była zabawa. Na szczęście jest “zapisz ustawienia”. W każdym razie musiałem się przyzwyczaić do zachowań Opery, zamiast przekonfigurować jej działanie - na szczęście rzadko jej używam.

“Większość stron POSIADA kanały RSS. Jeszcze może nie kilka lat temu ale teraz już posiadają. Jeżeli strona jest nie dostepna to jak update scanner sprawdzi jakie są nowości na niej?” - sprawdź sobie sam. Daje radę.

“Może jakaś argumentacja? Jakie opcje tak duże zajmują Ci czasu na konfiguracje?” - zniechęciłem się ustawieniami klawiatury, myszki, menu. A zaznaczam - standard nie jest dla mnie optymalny.

“Skąd te liczby? Wyssałeś z palca? Argumentacja.” - wejdź sobie na stronę “Dodatki do Firefoxa” i sam policz.

“ale znajomość angielskiego w głównej grupie docelowej użytkowników Firefoxa (początkujący) jest marna.” - ooo… ekspert. FF ma dwie grupy docelowe. Pierwsza to przesiadający się z IE - i nie potrzebujący prawie niczego (Adblock, Tabmix+, pchełki). Druga to użytkownicy zaawansowani lub ciekawi - co można zrobić więcej z przeglądarką. I do nich raczej się nie przychodzi (chyba że w odwiedziny).

I jest znacznie lepiej niż jeszcze 2-3 lata temu.

“Nowa wersja Firefox wersja 3.5.0 - ZAWSZE wywalał się mi na gmail.com, wyjście nowej wersji 3.5.1 załatwiło sprawę.” - hmmm. Też używam często i nie miałem problemów.

“Przecież to Ty brałes odpowiedzialność za poprawne działanie rozszerzeń” - a gdzie to jest napisane??

PIX: “Większości osób wystarczy wskazać Dodatki, pokazać jak szukać i zapewnić że w przeglądarce nic nie namieszają.”

MaxDamage: “Albo może wypowiadałeś się w imieniu kogos innego? Więc w imieniu kogo?” - o co chodzi??

“To zupelnie jak wbudowane funkcje Opery do blokowania reklam! ;)” - od O9 bo wcześniej były tylko protezy. Na dodatek urlfilter.ini trzeba sobie poszukać.

“I instalacja kolejnych rozszerzeń w firefoxie nie ma żadnego negatywnego wpływu na sam program? Przy każdym starcie i podczas działania przeglądarki nie musza byc doczytywane żadne dodatkowe dane od rozszerzeń?” - nie. chyba że masz stoper w ręku.

“W O9 wprowadzono jedynie graficzny interfejs do blokowania reklam za pomocą pliku operafilter.ini (ale skąd możesz to wiedzieć! prawda?).” - to może odpowiesz dlaczego uwaliłem O8 próbując instalnąć odpowiednik AdBlocka??

“Uciekasz od tematu bezpieczeństwa rozszerzeń Firefoxa.” - może nie wiesz ale Mozilla sprawdza dodatki. Jeśli nie jest sprawdzony dostajesz ostrzeżenie.

“Kolejny raz mylisz funkcjonalnośc widżetów Opery z rozszerzeniami Firefoxa.” - ciekawe. Widget nie jest się w stanie połączyć z netem, ściągnąć i zainstalować “śmiecia”??. Albo jak zrobię keylogera to nie mogę wysyłać danych w sieć?? No i ciągle w O brakuje mi możliwości samodzielnego poszerzania ilości funkcji i konfiguracji. A nie tylko ich ograniczania.

“Na prawdę nie wiedziałeś, że w Operze wykrywa i łata się luki bezpieczeństwa tak jak w każdym programie?” - a operowcy zachowują się tak jakby ich ukochana przeglądarka nigdy nie posiadała luk ze statusem krytyczne.

“Niestety w ostatniej wypowiedzi pixpix, bardzo mało jest rzeczowych argumentów, do których można by się mądrze odnieść i podyskutować, wychodzą u pixpix oczywiste braki w znajomości obydwu przeglądarek.”

Odniosłem to samo wrażenie - że nie znasz przeglądarek. Bo rzeczowe argumenty (które można sobie samemu znaleźć - ale pewnie po co?) zajęły by 3-4 strony. A wolę iść na spacer z rodziną.

No chyba że masz inne priorytety - dla mnie najważniejsza jest szybkość (ta końcowa), wygoda i zostawianie jak najmniej śladów po sobie.

pixpix, strasznie się ciężko czyta twoje wypowiedzi. Lepiej by było, gdybyś używał cytatów

Zbaczamy z tematu?

Toć nie potrzeba wtyczki od walidatora, przecież w Operze jest PPM -> Sprawdź poprawność.

Hmmm tutaj akurat racja ;p

Mi to nie zawadza, bo sobie kliknę w Widżety -> toutche Sky i mam pogodę, nie potrzebuje mieć jej cały czas na pasku - do niej zaglądam raz - dwa dni na dzień :wink:

Firefoxowcy też…

WOW! Normalnie to w Firefoxie jest wbudowane? Nie, też sobie do Adblocka musisz poszukać - łał :roll:

Wow, robisz coś sam? Dlaczego nie używasz swojego przecudownego Firefoxa który wszystko ma? Czyżby nie potrafił :roll:?

Eh. Nie to żebyś mi dowalił i mnie zdołował. :sleeping: To nie ma sensu… [-(

Prawda jest taka, że Firefoks nie posiada żadnej funkcjonalności na starcie. Czy taki przeciętny laik instalując Firefoksa, doinstaluje sobie rozszerzenia??? Nie.

A powiedz mi, czy taki przeciętny użytkownik będzie w ogóle instalował innego browsera lub chociaż aktualizował swojego IE?\

Tak jak moja siostra, na IE6 - poczta, YT, pudelek, nauka, portal uczelni - koniec ;p

Udało mi się ją namówić na Operę, jednak z GG nie mogła zrezygnować :frowning:

Prawda. Wracając. FF po starcie jest goły i wesoły, i można go jedynie użyć do tego, by załadować stronę z addonsami. Każdy z tych dodatków musi być kompatybliny z daną wersją. Każdy powoduje, że FF otwiera się dłużej, i że więcej ramu zajmuje. Oprócz tego te dodatki są tak zrobione, że każdy może być luką w zabezpieczeniach. Sądzę, że zwykłemu programiście dodatków FF zwisa ile luk narobił, ważne żeby działało. Oprócz tego np. dodatek SpeedDial (w FF) jest tak zagmatfany i dziwnie zrobiony, że ciężko się go używa.

Opera jest lekka. Ma dodatki wbudowane, w razie czego można użyć Widżetów. Jest lekka, działa nawet na Windows 95 A (+ jedna poprawka!). A FF? W Wersji 4.0 ma być tylko dla Visty/Sevena, teraz jest jak dobrze pamiętam dla XP-Seven. A starsi userzy niech się gniotą, tak?

Wracając do dod. Są one lekkie, nie powodują przeciążenia Opery, są idealnie dostosowane i wkomponowane. Nie mają aż tylu luk, bo za ich wykonaniem stoi Opera.

Co do kart i gestów. Zawsze szybciej takie rzeczy miała Opera, dopiero potem FF. Dlaczego? Bo FF uważa, że nie można nic innowacyjnego wpuścić, niech lepiej ktoś pierwszy to sprawdzi, i dopiero wtedy my wrzucimy. A teraz FF robi z tego aferę, że to Opera jest zła. Gdyby nie Opera, FF w takiej postaci jak jest by nie istniał. Uszanujcie to.

Oczywiście, że Opera. :slight_smile: Jest miła, wygodna, łatwo ją dostosować i przynajmniej u mnie ładuje strony szybciej od wszystkich innych przeglądarek. Do tego nie ma do niej irytujących toolbarów, które przy instalowaniu nowego oprogramiwania często się instalują “przy okazji”.