Co lepsze - Opera czy Chrome?

pixpix

Szkoda, że dopiero na koniec swojego komentarza umieściłeś tę “klauzulę”, nie musiałbym tracić “cennego” czasu na czytanie całości :frowning: Skoro nie zawarłeś argumentów to nie ma z czym dyskutować, “idź na spacer”, a rzeczową dyskusję zostaw innym forumowiczom.

Firefox posiada przecież w standardzie możliwość oglądania reklam na stronach www! :wink:

Nie posiada natomiast nawet takiego banału jak wznawianie pobierania plików po zamknięciu przeglądarki. Trzeba szukać do tego jakiegoś rozszerzenia. Blokowania reklam - potrzebne jakieś rozszerzenie. Wygodne zarządzanie kartami - potrzebne jakieś rozszerzenie. Podręczny notatnik w przeglądarce - potrzebne jakieś rozszerzenie. Niestety aby mieć podstawową wygodną funkcjonalność trzeba się nieźle napracować przy tym. A co jak Chrome nie obsługuje nawet rozszerzeń i jest jeszcze biedniejsze w funkcje podstawowe?

Ktoś tam wcześniej wspomniał o CSS. Prawda że Opera jedna z pierwszych obsługiwała kaskadowe arkusze stylów. Ale to nic dziwnego, Opera zawsze była nowoczesna.

Nie będzie instalował, bo nie będzie wiedział że istnieją inne wygodniejsze/szybsze - po prostu lepsze przeglądarki niż ta, którą ma domyślnie na siłę w systemie Windows. Ale jeżeli dać mu wybór, to czy wybierze świadomie IE? Dlatego popieram ostatnią inicjatywę skierowaną przeciwko MS w sprawie przeglądarki IE.

Gdy moja mama zaczynała pierwsze kroki z internetem to ja za nią dokonałem wyboru i zainstalowałem na jej komputerze Operę (+ filtr reklam). Odtąd do serfowania używa “tej czerwonej literki O z pulpitu” i jak dotąd nie spotkałem się z jakimiś narzekaniami z jej strony. Podobna sytuacja ze znajomymi którym konfigurowałem całego kompa.

Firefox swego czasu prowadził dobrą kampanię reklamową. Banner z “Pobierz najlepszą, najszybsza i najbezpieczniejszą przeglądarkę - Mozillę Firefox”, znajdował się prawie że na każdej stronie. Dlatego userzy IE6 przenieśli się na IE7 (instalowane z poprawkami), albo kliknęli na baner i zainstalowali to “cudo”. Opera jest mało popularna, bo nie jest reklamowana. A wiadomo, że reklama czyni cuda.

sla17

Co jest ważniejsze: szybkość i wygoda czy ramożerność?

To sprawdź w ten sposób projekt zawierający kilkaset podstron (a jest to mały projekt).

A HTMLWalidator sprawdza mi strony lokalnie (nawet bez neta) i błyskawicznie - wyłapując ok. 95-99% błędów w kodzie (także xhtml).

I mam tu dużą oszczędność czasu bo strony na W3C przechodzą (większość) bezbłędnie, już na ostatnim teście.

Jakoś nie widzę związku. I niech ci będzie - tu masz linka do US, przynajmniej pooglądaj obrazki: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3362

Jak namówisz jeszcze parę(-naście) osób żeby przesiadły się z IE na Operę - stawiam piwo. (dotyczy każdego)

master_zonk

Ale jak zobaczy u kolegi - jak najbardziej. Najzabawniejsze jest to że po roku są większe różnice pomiędzy niektórymi FF niż pomiędzy FF a Operą, IE, Safari,…

Ale miał też niezłe wsparcie techniczne: http://mozillapl.org/

Strona istniała od FF v 0.7

Dobry produkt obroni się sam. To ludzie …

mateuszcedro

naprawdę innowacyjne było udostępnienie platformy społeczności - gdzie każdy (choć trochę znający javę i XMLa) może dołożyć funkcje zintegrowane z przeglądarką. Ma to swoje minusy - nie powiem, ale jednak znacznie więcej plusów.

Ale to ludzie wiedzą najlepiej co chcą mieć, a nie programiści.

A co zawdzięczacie FF:

(prawie)normalny Adblock, słownik polski, próbę zrobienia wreszcie Automatycznej Aktualizacji. Notabene chętnie to sobie sprawdzę bo wygląda że ściąga instalkę i ją uruchamia. A może się mylę??

Zawdzięczacie też że macie Operę free, a nie shareware lub z banerkiem. Zobaczcie że Opera Mini nie ma konkurencji i kosztuje. I to całkiem niezłą sumkę.

Co do reszty twojej wypowiedzi - moje odpowiedzi przewijają się w poprzednich postach.

MaxDamage

naprawdę rzeczową:

Już nie wspomnę że konkretów napisałeś niewiele. Raczej starałeś się mnie przekonać żebym zmienił przyzwyczajenia.

A nie zmienię ich dopóki nie będę widział efektów (szybkość, wygoda i zostawianie jak najmniej śladów po sobie).

może nie zauważyłeś, ale Opera też.

Ładna bajeczka. Pełny CSS1 pierwszy obsługiwał IE5 - był to jeden z gwoździ do trumny Netscape. No i widać też że jeśli M$ czuje kasę - zrobi wszystko. Tak jak teraz czaruje userów IE8.

Zacząć promować Operę - dobra - dla twojej wiadomości przekonałem siostrę do przesiadki z IE na Operę (wymieniłem dlaczego nie IE, nie Firefox tylko Opera - nie ma za dużo RAMu na komputerze i nie ma czasu na zabawy z wtyczkami - chciała też coś gotowego) :slight_smile:

Kuzyna także przekonałem do Opery - przesiadł sie z IE na Firefoxa, jednak po krótkim czasie po mojej interwencji zainstalował Operę (ze względu na małą ilość ram i własne zarządzanie opery więc dużo nie jadła (od GG też go uwolniłem :D) - ile opera je zależy od RAMu.

Pamiętam pierwszy raz Operę zainstalowałem za czasów 9.0 - więc nie tak dawno, a Firefoxa - 1.5, bo był na płycie z Komputer Świata (wtedy się te gazety czytało xD) - na początku korzystałem z IE, potem zobaczyłem Firefoxa - korzystałem chwilę, jednak nie przypadł do gustu (właśnie przez wtyczki) - poszukałem innego browsera gdy się o IE naczytałem i tak zainstalowałem Operę - szok, mówiłem "dlaczego tej przeglądarki nie znałem wcześniej) - i szybko FF poleciało z mojego dysku. Teraz instaluję co jakiś czas, by się dowiedzieć.

pixpix, w cytatach widać lepiej - i to znacznie :wink:

Dla mnie liczą się i szybkość, wygoda i ramożerność - wiadomo, że taki Kowalski nie będzie pisał stron internetowych ani czegoś w tym stylu - pozatem przez takiego cudownego Firefoxa spotkałem się parę razy, że strona nie wyświetlała się za dobrze w Operze oraz IE, a w FF było ładnie - hmmm…

Wow, to już są gadżety polecane? No doprawdy, nic tylko obciążać przeglądarkę! Wiesz czemu w testach wygrywa Firefox? Bo i Opera i FF jest bez dodatków, i wiadomo, że FF odpali się szybciej - ale ciekawe, jakby zainstalować to wszystko, co ma Opera (Gesty, widżety, RSS etc.) to kto byłby szybszy, hę?

Opera szybka jest, wygodna dla normalnego użytkownika też jest - a co śladów co masz na mysli?

Pozdrawam!

Opera Mini nie jest płatna, dopiero Opera Mobile. Używają jej głównie osoby na WM. I tak jak już było mówione. AdBlock jest. Tylko że Opery nie używają noobki, tylko ktoś kto lubi poświęcić kilka minut na świetny .inf którego będzie używać latami.

A banerek? Miałem dawno dawno temu Operkę 7.52 bodajże. Co komu przeszkadzał Banerek? Był programik zasłaniający go i robiący np. pasek skrótów. Po problemie!

GG, AQQ - tam też są reklamy :roll: i jakoś nikt się do tego nie dowala,ale w Operze banerki zawadzały :roll:

Doczepianie się, byle obronić Firefoxa.

pixpix

“Ramożerność” wpływa na szybkość działania aplikacji (ze względu na ograniczoną ilość dostępnej wolnej ilości RAM) a więc i wygodę korzystania z niej. Zastanów się jeżeli coś zamierzasz napisać.

pixpix

Tylko jedno? Daruj sobie piwo za niecałe 2zl.

pixpix

Że co? :smiley: Od kiedy Firefox posiada na wyposażeniu coś do blokowania reklam? Może jeszcze twórcy Opery powinni zapłacić twórcom Firefoxa za adblocka? Oj prawie zapomniałem, że przecież firefox nie posiada adblocka i twórcy Firefoxa nie mają nic wspólnego z adblockiem! Więc po co wymieniłeś adblocka w tym kontekście? I dlaczego nie ustosunkowałeś się nadal do wypunktowanych przeze mnie wszystkich funkcji zerżniętych z Opery przez twórców Firefoxa? No tak, bo napisałem prawdę i nie ma o czym dyskutować… Za to konkurencyjne przeglądarki posiadają. Zastanów się jeżeli coś zamierzasz napisać.

pixpix

Słownik polski? :smiley: Twórcy Firefoxa napisali słownik polski? A może chodzi Ci o sprawdzanie pisowni tylko nie potrafisz tego logicznie napisać? Chodzi Ci o ten słownik z Worda lub darmowy słownik polski z openoffice (Firefox chyba z niego korzysta)? Zastanów się jeżeli coś zamierzasz napisać.

pixpix

Doprawdy kosztuje? :smiley: Ile? Poproszę o linka gdzie można ją oficjalnie nabyć! Jeżeli nie masz argumentów to ZACZYNASZ KŁAMAĆ? Zastanów się jeżeli coś zamierzasz napisać.

pixpix

Doprawdy! Oj nie bądź aż tak śmieszny! :smiley: Coś jeszcze zawdzięczamy? Bo jakoś nie wymieniłeś żadnej sensownej rzeczy. I zdecyduj się czy shareware, czy z banerkiem bo to ogromna róznica w stosunku do opery która byłą kilka lat temu na konkretnej licencji o której nic nie napisałeś, tylko ZAMIESZAŁEŚ. Zastanów się jeżeli coś zamierzasz napisać.

pixpix

Tak zauważyłem że każdy użytkownik Opery może reklamy zablokować, bo ma w standardzie taką funkcję. Szkoda że Firefox tego NIE potrafi. Zastanów się jeżeli coś zamierzasz napisać.

pixpix

Za wikipedią:

i dalej:

Jeżeli nie masz argumentów to ZACZYNASZ KŁAMAĆ? Zastanów się jeżeli coś zamierzasz napisać.

pixpix

Dla pewności sprawdź to u siebie, a się pewnie zdziwisz.

Po prostu jak się nie ma argumentów to się wymyśla i kłamie.

pixpix , Opera Mini jest DARMOWA. Opera Mobile jest płatna, bo jest bezkonkurencyjna. Za produkty Microsoftu też płacisz. W czym problem? Mozilla straszyła swoim gniotem Fennec’em i sprawa ucichła, bo okazało się, że to niewypał. Gdyby nie rozszerzenia Firefoks byłby g. wart tak jak jego odpowiednik na telefony. Jest to fakt. Tylko to trzyma go przy “życiu”.

Boli mnie, że reklama OtoMoto w TV jest z Firefoxem i mój podręcznik do informatyki też basuje na tym kiczu. Miejmy nadzieję, że będzie można korzystać z Opery :wink: Jak nie to będę skazany na IE7/IE8 :frowning:

opera /dziekuje/ :smiley:

Dodane 18.08.2009 (Wt) 19:12

od 2 lat na jednym wózku…oczywiście z operą 8)

U nas w szkole propagowany jest IE7. Szkoda, że nie dadzą czegoś lepszego, mniej dziurawego.

Nie było aktualizacji do IE8? LOL, tak jak w jednej szkole - XP SP2 + IE6 (Firefox był już luksusem, a Opera była na jednym komputerze - namówiłem panią na instalację :smiley: - tam gdzie ja siedziałem xD)

Najszybsza jest Safari 4 a najlepsza Google Chrome 2(wersja 3 beta więc nie polecam) najlepsza a dlatego, że nie generuje błędów tak jak np. Opera czy firefox(tam to już zgrozo no i ma największą zalete każda w odrębnym procesie przezco praktycznie nigdy się nie zawiesza(u mnie tak przyjamniej nie było nigdy).

Hmmm - o produkcie Google mówiono trochę, że wysyła logi do Google itp :wink: Więc taka bezpieczna przeglądarka nie jest.

Opera sypie mi się bardzo rzadko (raz na 3 miesiące) - zawsze na becie :wink: Ale to tylko BETA więc nie można nic wymagać :wink:

Firefox za to mi się sypie częściej (przez dodatki, nawet te rekomendowane)

djzon , Chrome nie ma błędów. :slight_smile:

Tak właśnie miało być, że nie ma błędów pomyłka w zdaniu.

sla17

Pewnie pochrzanił CSSa. W FF jest (było bo w FF3.5 poprawili sporo) trochę problemów CSS. Jeśli chodzi o html (xhtml) FF korzysta z W3C.

Nie wiem, bo zależy od kompa. U mnie chodzi identycznie FF i Opera - więc czasy pracy zależą od moich działań.

Czy zdajesz sobie sprawę ile informacji zostawiasz na serwerach tylko przeglądając strony??

Filtr antypishingowy - odpytuje serwery OperaASA czy dana strona jest w spisie (świetny spis twoich preferencji dla reklamodawców). Dlatego mam adres IP na statusie (i parę spisanych IP).

Przeglądanie - identyfikujesz się nie tylko UserAgentem ale zostawiasz osobne informacje o systemie, przeglądarce, ostatnio odwiedzona strona,…

A i to nie wszystko - temat rzeka.

Najzabawniejsze że Google nie wie jakie reklamy mi podsyłać - są totalnie nietrafione. Na stronach wartych mojego wsparcia mam odblokowany Adsense i klikam.

Ja się dowaliłem. Raz że banerki w O były niemałe. Dwa że nigdy nie używałem GG (sorki raz zainstalowałem by zarejestrować numer) - mam MirandęIM. I w niej takie samo mnóstwo pluginków (RSS, TVProgram, Poczta,…)

Jestem reformowalny - twój argument mnie przekonał.

mateuszcedro

A czytałeś umowę licencyjną??

Od której wersji Opery jest AdBlock?? W O8 starałem się zainstalować protezę w JS - więc twierdzę że nie było.

A Adblock i NoScript istniały już w FF v0.8. Adblok wtedy jeszcze bez subskrypcji.

LOL - dobry program obroni się sam. Jeśli ludzie się nie ześwinią.

MaxDamage

Przeglądarka to nie gra. Wisi mi czy zostaje mi 200MB wolnego RAMU czy 150MB. Dopóki jest szybko nie zamierzam się przejmować.

niech będzie - choć główne pytanie: Czy te funkcje są naprawdę innowacyjne?

jakoś nie korzystałem, nawet nie bardzo wiem o co chodzi

Opcje standardowe: historia zostaje mi na 2 dni, ciacha - “zapytaj za każdym razem”, historia pobranych plików - usuń po pobraniu, Aktywne zalogowania - w banku jestem wylogowywany z automatu. W sumie zostaje czyść pamięć podręczną i dane wpisywane w formularze (ostatnie było w starych opcjach albo nie zapamiętywał)

też jakoś z tego nie korzystam (no chyba że mam historię w pamięci)

to znaczy że całe strony masz cachowane “na wieczność”?? Masakra

nie interesuje mnie to za bardzo. Ciągle mam zasadę popatrzenia na IP strony. Zresztą ciągłe odpytywane serwera… też nie jest ciekawym pomysłem.

a skąd to wykopałeś??

Tak parząc teraz wynalazłeś naprawdę innowacyjne funkcje :lol:

Będę o nich każdemu mówił

i z innej beczki

W FF v0.8 już miałem i mam do dziś. Przypominam że dodatki są integralną częścią przeglądarki.

A po co wyważać otwarte drzwi? Dzięki temu używałem “modułu sprawdzania pisowni” od FF v0.9

A z czego korzysta Opera??

Mała pomyłka przy pisaniu - powinno być Opera 8 dla Windows Mobile. I cena 24$ to niemało. A wystarczy “trochę” konkurencji i będzie za darmo.

http://img26.imageshack.us/i/pixff35new.jpg/

Przy okazji to mój aktualny wygląd FF

Skrót myślowy. A zapłacić i tak trzeba.

Od której wersji??

Nie - to akurat literówka.

Jakbyś nie zauważył to nie ja pisałem.

Ale odpowiem - sprawdziłem (FF3.5.2 i O10b3) - nie widzę żadnych różnic.

Taaa… Jedyny, nieomylny, wszechwiedzący MaxDamage.

Heh. Pseudouserzy FF będą wypominać że to oni mają AdBlocka pierwszego (wtyczka), bo oni mieli pierwsi gui do tego.

Jak jesteście noobki i pliczka wam się nie chce edytować, to jest już wasz problem.

Bzdura! Chyba nigdy z Opery nie korzystałeś - jak dla mnie sprawa nigdy nie zostanie rozwikłana, zawsze każdy będzie miał coś do powiedzenia :wink:

Dodane 20.08.2009 (Cz) 8:00

BTW : opera ma narzędzie developerskie :wink:

@pixpix

Twoja argumentacja (której wciąż brak) pewnie " NIE ZAINTERESUJE NIKOGO ZA BARDZO". :smiley:

@pixpix

:smiley: Przypominasz o bzdurze? Śmiech na sali, gdyby były integralną częścią nie można by było ich usunąć? A można je usuwać - prawda? Więc nie ośmieszaj się kolejny już raz nieznajomością Firefoxa, Opery czy też Chrome! Oszczędź sobie wstydu.

@pixpix

Sprawdzanie pisowni podałeś jako przykład “innowacyjnej” funkcji Firefoxa, szkoda że wycofujesz już ten przykład. =D>

@pixpix

Istniały w FF v0.8? Jakoś w Firefox 3.5.2 nie widzę ich nigdzie w programie. Jestem ślepy, niedowidzę? Gdzie one znikły? Chyba próbujesz dalej naciągać fakty, prawda?

@pixpix

A wiesz co to aplikacja? Przeglądarka i gra są aplikacjami! Co to jest aplikacja dowiesz się np. z Wikipedii, zachęcam do korzystania z niej.

@pixpix

Oczywiście, że są innowacyjne i niektóre nawet przełomowe (m.in. np. blokowanie popup).

@pixpix

Zamiast wypisywać bzdury - dowiedz się najpierw jaka jest zasada działania tego. Jeżeli nie wiesz czegoś na dany temat, radziłbym nie komentowac tego swoimi wymysłami. Bo popisujesz się niewiedzą - nie wiem jak można imponować tym.

@pixpix

(o blokowaniu popup) Dużo czytam na różne tematy i poszerzam swoją wiedzę, może też byś spróbował w wolnym czasie?

@pixpix

Można zauważyć że bardzo często zdarzają Ci się te pomyłki/niedomówienia/naciągnięcia/wymysły/bzdury, same pomyłki, a co m.in. z ta Twoją pełną obsługą obsługą CSS przez IE - to też “Twoja pomyłka” , prawda? Celowe pomyłki?