Jak w temacie. Póki co zainstalowałem Panda IS 2008, ale nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie i czy nie zainstalować Antyvira wraz z firewallem (przy próbie instalacji tego drugiego installer chce odinstalowywać Internet Security - co z jednej strny oczywiste, bo po co dwa takie same programy, ale z drugiej nie można mieć dwóćh i włączać i wyłączać)
Sorry może to głupie, ale sie nie znam, bo zawsze używałem po prostu antyvira (i nie myślałęm o komponentach + skan co jakiś czas AdAware)
Osobiście preferuje rozwiązania, w których każdy element zabepieczenia jest osobnym programem a więc antywirus + firewall + programy typu ad-aware etc.
Moim zdaniem instalowanie produktów firmy Panda Software nie jest najlepszym pomysłem. Miałem kiedyś pełną wersję (legalną) i szczerze mówiąc zawiodłem się. Był to antywirus z wbudowanym firewall’em, który jak się okazało wcale się nie sprawdzał. Poprosiłem kolegę, żeby włamał się do mojego kompa w celu przetestowania firewall’a Pandy. Nic nie wykryła. Ponadto uniemożliwiała mi normalną pracę przy komputerze, ponieważ co chwilę w prawym dolnym rogu ekranu wyskakiwały durne komunikaty, np. “wykryto podejrzany plik explorer.exe, Zaktualizowano komponenty programu.” itd. Panda również bardzo obciążała komputer i przywłaszczała większość zasobów pamięci. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest instalowanie osobnego antywirusa, firewalla i antyspamera, bo jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego! Pozdrawiam
Zaden Firewall nie ochronie Cie przed dobrym hakerem. Firewalle sa po to by blokowac dostep do netu np. wirusom, trojanom lub innym aplikacja, zeby blokowac tajemnicze strumienie danych wysylanych do naszego kompa.