Co mam wiedzieć o programowaniu

Witam wszystkich, wrzucę też swoje 5 groszy do tematu :wink:

Informatyk to jest, naprawdę, jeden z najlepszych i twórczych zawodów, o ile nie pozwolisz niektórym „utalentowanym” pedagogom zniechęcić cię po drodze. I tak będziesz do wszystkiego dochodził sam.

Świetny resurs, na którym znajdziesz faktycznie wszystko na początek: http://wazniak.mimuw.edu.pl

A scenariusz mych początków w 100% jak na poscie powyżej: HTML -> Symfonia C++ PLUS algorytmiczne myślenie (umienie podzielić czynność, którą zbierasz się zaprogramować na logicznie sekwencyjne kroki). Powodzenia

Dzięki link się na pewno przyda :slight_smile: Kiedy wydano tę książkę bo w żadnej księgarni u mnie nie ma :?:

Dlugi czas temu, najmarniej dekade, a chyba i blizej dwoch. Niemniej jednak nie wierze, ze gdzies w porzadnej akademickiej ksiegarni jej nie maja, jestem naprawde rewelacyjna i dodruki robiono conajmniej szesc razy. Rzuc okiem na http://www.ifj.edu.pl/~grebosz/symfonia_c++_std_p.html, wyglada na to, ze teraz latwiej Ci sie bedzie zaopatrzyc w nowsza wersje zwana Symfonia C++ Standard. Ach - oryginalne wydanie bylo w trzech tomach, w wypadku nowszej wersji chyba zalezy to od konkretnej edycji. Jesli w Twojej miejscowosci rzeczywiscie brak dobrej ksiegarni z podrecznikami do programowania, to pewnie najlatwiej poszukac na Allegro.

@aiat - 100% poparcia co do algorytmiki.

A jak nie mam to co? Nigdy nie zostanę sekretarką chyba. :frowning:

Na który wydział?

Chyba jak przeglądarka WWW myśli. Bo nic wspólnego z programowaniem to nie ma. Ja HTMLa zacząłem poznawać gdy już pracowałem jako programista.

Jak już tak radzisz, to dododaj od razu, że nie ma sensu korzystanie ze starego wydania.

Elektroniki i Technik Informacyjnych (EiTI), kierunek Informatyka

No ta jak radzicie? LO czy technikum?

LO, zdecydowanie, szkoda marnować 1 roku, a do matury lepiej się przygotujesz w LO.

Co do LO, poszedlem na rozszerzone Matematyka i Infa, cóż mogę stwierdzić że infa to w ok 80% matematyka, bez tego ani rusz. W 1 klasie algorytmy, rysowanie schematów blokowych i inne przedstawienia algorytmów, potem rozwiązywanie problemów algorytmicznych w cpp, wzór herona, schemat Hornera, ciąg Fibonacciego, Wieża Hanoi, zasady"dziel i zwycieżaj" poszukiwanie binarne itp. Teraz 2 klasa i troche trudniejsze rzeczy, matematyke musisz opanować bez tego nie dasz rady, choć w wieku 14 lat trudno może być z podobieństwem, ale nie znam twojego stanu wiedzy z matematyki.

Pożyczyłem od wujka książkę “Podstawy języka C++” autorstwa Stanley B.Lippman(wyd.3) opublikowaną w 1994r. Czy do czegoś mi się przyda?

Może nie być odpowiednia, gdyż od tamtego czasu wyszły nowe specyfikacje języka, zobacz sobie na wikipedii.

Widzę że autor przestał odpisywać lecz proszę o dalsze prowadzenie tematu , gdyż czytając ten temat wiele się dowiedziałem i chciałbym dowiedzieć się wiecej :slight_smile: .

Jestem w trakcie kupna “Symfonii c++” Jerzego Grębosza lecz nim przyjdzie paczka z nią ,proszę o podanie mi jakichś źródeł z podstawami, zanim zabiorę się za książkę.