Wiem, ze nie ma czym się chwalić, ale to akurat najmniej mnie obchodzi. Komputer służy mi tylko do muzyki, filmów i internetu. Przechodząc do rzeczy komp chodzi zadowalająco, ale filmiki z netu np YouTube się tną i muszę zmieniać na pikseloze by jakoś chodziło co również mnie irytuje. Postanowiłem podziałać we własnym zakresie i tak trochę na chybił trafił po tym jak poczytałem, że ktoś do takiego della dokupił sobie Nvidia GeForce 9300GE 256MB też tak zrobiłem, ale trafiłem chyba kulą w płot, bo po włożeniu karty pojawił się komunikat
"Alert! PCI Express card is operating in X1 mode, Strike F1 to continue or F2 for Setup Utility."
i przy każdym właczeniu wiatrak od procesora świruje, póki go resetem kompa nie uspokoję. Po wciśnięciu F1 oczywiście wszystko działa, ale karta strasznie się grzeje, do tego problem przy włączaniu i irytujący komunikat. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, bo w ogóle jak widać się na tym nie znam.
Głownie chodzi mi o 3 rzeczy:
Czy można coś poustawiać w Biosie lub wymienic inne podzespoły by ta karta dobrze działała?
Co musiałbym wymienić w kompie i na co, by jak najmniejszym kosztem internet chodził jak należy?
Czy jak zakupię procesor Intel Core 2 Duo 1.8Ghz i kartę Nvidia GeForce 8400 GS PCIE 256MB to będzie mi to działało?
Wiem, że ta odpowiedź Cię rozczaruje, ale w Twoim obecnym komputerze nie ma co wymieniać części na nowsze, bo zysk będzie niewielki. W zależności od tego, jakim budżetem dysponujesz, powinieneś rozważyć zakup nowszego komputera. Może to być maszyna po-leasingowa, którą dostaniesz za kwotę poniżej 500zł.
Warto dołożyć do maszynki na podstawce 1155 (procesory pentium G6xx,8xx/Core ix).
Takie komputery można dostać już w okolicach 300zł, a w codziennym użytkowaniu chodzi to znacznie lepiej od core 2 duo, głównie ze względu na znacznie lepszą wbudowaną grafikę i większą moc obliczeniową procesorów.
Tego typu specyfikacja pozwoli na komfortowe korzystanie z Internetu na współczesnych systemach Windows, przy pentium 4 cokolwiek byś nie zainstalował nadal będzie się zacinać. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6899258244
Tak, ale żeby było przyszłościowo warto trochę dołożyć. C2D pojawiło się na rynku dekadę temu. Im starszy komputer tym większe prawdopodobieństwo awarii także.
Ja nie chcę przesiadki na super sprzęt, wiem, ze jestem na zacofanym sprzećie więc jak chcesz pomóc to cofnij się w swoją przeszłośc i powiedz na co sie przesiadłeś po intel pentium 4
Płyta nic poza Pentium 4 nie obsłuży, a to spory zabytek jak na obecne czasy. Nawet youtube, współczesne kodeki wideo i bieżące wersje przeglądarek mają swoje wymagania.
Problem z PCI-E wynika z… zabytkowości tego sprzętu. Nie radzi sobie z kartami z magistralą PCI-E w wersji nowszej niż 1.0. Są problemy nawet z 1.0a. Gdy karta nie jest kompatybilna z płytą, jest ustawiana w tryb x1 zamiast x16.
Komputer, który zaproponowałem to dość nowoczesny sprzęt (procesor miał premiere 2 lata temu), który na pewno znacznie podniósłby komfort korzystania z internetu. Jeśli fundusze nie pozwalają, możesz szukać zestawu z C2D (już od 100zł) lub zmodernizować niezbędne komponenty (płyta, RAM jeśli masz DDR1 i procesor) np. wersja maksymalnie budżetowa http://allegro.pl/pentium-dual-core-e5400-z-plyta-asus-i6945672277.html http://allegro.pl/pamiec-2gb-ddr2-pc-6400-800-elpida-4gb-2x2gb-i6938246130.html