Czy ktoś z Was spotkał się z taką usterką tv, koszt ewentualnej naprawy ma sens patrząc od strony portfela?
Na czym polega problem? Że tylko polsat odbiera?
Obraz wygląda jakby miał nałożone jakieś filtry typu: solaryzacja
i podobny nałożony na Tuska filtr twarzy, lecz w tym przypadku nie odcień czerwony tylko żółto-czerwony
Skąd masz sygnał TV ?
Tylko na Polsacie takie kolorki ?
Dobre pytanie Trzeba sprawdzić, czy ten problem występuje przy różnych źródłach (DVBT, HDMI, USB etc). Co to konkretnie za model TV?
Czuję, że to może być T-CON, wygląda jakby miał ciepło, ale jakiś elektrolit też jakby był napuchnięty. Duchy mówią, że naprawa pewnie z kilkaset zł. w jakimś serwisie. Ale świętej pamięci Stefan, kuzyn prababci podpowiada mi, że przy dzisiejszej inflacji to diabli wiedzą ile to może kosztować.
Od strony Polsatu to raczej dobrze nadają kolory.
W sumie test fotek i video z USB i HDMI* nie zaszkodzi do wykluczenia awarii odbioru telewizji.
* - gdy telewizor wspiera DVB-T2 HEVC QAM 256, jak leci to z osobnego dekodera/tunera to być może tania chińszczyzna.
Na obu dekoderach to samo, więc na pewno coś z TV.
Jeszcze może być niezwykła awaria HDMI/SCART (eurozłącze)/RCA (Cinch, AV) jako portu w TV lub kabla.
Wtedy może wystarczy sprawdzić resztę portów HDMI (by nie bawić się w np. lutowanie), stosować sprawny kabel lub przejść na gorszą jakość na złączu SCART lub RCA.
Chociaż to raczej obejście problemu niż jego naprawienie
Serio pisałem, że wygląda na T-CON. Zobacz ile kosztuje do twojego TV, to sobie sam wymienisz. Czasami z całą płytką za frytki można nawet nabyć.
£43.04 - za drogo, to stary telewizor, choć mało użytkowany ok. 1h dziennie oglądania. Może jakąś używkę sobie kupię, bo na godzinę oglądania dziennie niepotrzebny nowy.
Na kablu Euro ten sam problem.
Swoją drogą Polsat i Super Polsat kilka dni nadawał sygnał HDR w DVB-T2 i niektóre odbiorniki miały wówczas fatalny obraz z czerwonym filtrem.
źródło:
https://forum.emitel.pl/viewtopic.php?t=3297&start=300
Jedynie problem, że 19 niby przerwali a już info o wysadzeniu Rosjanki jest nowsze (jakby gdański wywiad puszczali od tygodnia).
Utknąć tuner na wieki w HDR raczej nie mógł.
„Odkleja” się taśma od matrycy, raczej nienaprawialne.
Chciałem zaglądnąć pod blachę, bo podejrzewam że schował się tam tcon ale Kurski zrobił zabezpieczenie nie do obejścia i poległem w smutku.
Podaj proszę model tego TV.
Poszukaj używanego.