Co mogło paść w tv

Czy ktoś z Was spotkał się z taką usterką tv, koszt ewentualnej naprawy ma sens patrząc od strony portfela?

Na czym polega problem? Że tylko polsat odbiera?

1 polubienie

Obraz wygląda jakby miał nałożone jakieś filtry typu: solaryzacja
i podobny nałożony na Tuska filtr twarzy, lecz w tym przypadku nie odcień czerwony tylko żółto-czerwony

Skąd masz sygnał TV ?
Tylko na Polsacie takie kolorki ?

Dobre pytanie :slight_smile: Trzeba sprawdzić, czy ten problem występuje przy różnych źródłach (DVBT, HDMI, USB etc). Co to konkretnie za model TV?

Czuję, że to może być T-CON, wygląda jakby miał ciepło, ale jakiś elektrolit też jakby był napuchnięty. Duchy mówią, że naprawa pewnie z kilkaset zł. w jakimś serwisie. Ale świętej pamięci Stefan, kuzyn prababci podpowiada mi, że przy dzisiejszej inflacji to diabli wiedzą ile to może kosztować.

1 polubienie

Od strony Polsatu to raczej dobrze nadają kolory.

W sumie test fotek i video z USB i HDMI* nie zaszkodzi do wykluczenia awarii odbioru telewizji.

* - gdy telewizor wspiera DVB-T2 HEVC QAM 256, jak leci to z osobnego dekodera/tunera to być może tania chińszczyzna.

Na obu dekoderach to samo, więc na pewno coś z TV.

Jeszcze może być niezwykła awaria HDMI/SCART (eurozłącze)/RCA (Cinch, AV) jako portu w TV lub kabla.

Wtedy może wystarczy sprawdzić resztę portów HDMI (by nie bawić się w np. lutowanie), stosować sprawny kabel lub przejść na gorszą jakość na złączu SCART lub RCA.

Chociaż to raczej obejście problemu niż jego naprawienie :wink:

Serio pisałem, że wygląda na T-CON. Zobacz ile kosztuje do twojego TV, to sobie sam wymienisz. Czasami z całą płytką za frytki można nawet nabyć.

£43.04 - za drogo, to stary telewizor, choć mało użytkowany ok. 1h dziennie oglądania. Może jakąś używkę sobie kupię, bo na godzinę oglądania dziennie niepotrzebny nowy.
Na kablu Euro ten sam problem.

Swoją drogą Polsat i Super Polsat kilka dni nadawał sygnał HDR w DVB-T2 i niektóre odbiorniki miały wówczas fatalny obraz z czerwonym filtrem.
źródło:
https://forum.emitel.pl/viewtopic.php?t=3297&start=300

Jedynie problem, że 19 niby przerwali a już info o wysadzeniu Rosjanki jest nowsze (jakby gdański wywiad puszczali od tygodnia).

Screenshot_20220825-020840_Firefox

Utknąć tuner na wieki w HDR raczej nie mógł.

Otworzyłem tę bestię ale Tuska tam nie było

„Odkleja” się taśma od matrycy, raczej nienaprawialne.

Chciałem zaglądnąć pod blachę, bo podejrzewam że schował się tam tcon ale Kurski zrobił zabezpieczenie nie do obejścia i poległem w smutku.

Podaj proszę model tego TV.

Samsung le37m87bdx/xeh
Udało się wyjąć tcon, ależ on piękny.

Poszukaj używanego.