Mam problem z komputerem od tamtego tygodnia otóż zawiesza się na grach np. na Battlefield2 . Następuje to szybko po około 5 minutach od rozpoczęcia gry. Zawiesza się tak,że nie rusza się obraz,a z głośników, które ma przy monitorze słychać buczenie. Zauważyłem też,że potrafi się zawiesić również po jakimś czasie podczas korzystania z internetu. W obu przypadkach pomaga jedynie restart . Robiłem ostatnio też test programem OCCT to podczas testowania procesora komputer się zawiesił. Oto specyfikacja komputera:
Płyta główna: Asus M5A78L-M-Lxv2
Procesor: AMD Athlon™ II X2 250 Processor, 3013 MHz
Z reguły powodem takich zacięć jest twardy dysk. Sprawdź programem HDTune, zakładka Benchmark i opublikuj obrazek wynikowy tego testu. Warto ponadto sprawdzić i opublikować wynik Crystal Disk Info a także Crystal Disk Mark, uruchamiając całość testu.
Ten sprzęt właśnie obchodzi swoje dziesięciolecie (AMD Athlon™ II X2 - Q2 2008 , NVIDIA GeForce 9500 GT - 07.2008). Raczej zacznij zbierać kasę na nowszy sprzęt.
No cóż, obraz z testu HDTune jest tragiczny! Podobnie obraz Crystal Disk Info (liczne realokowane sektory, przyczyna pierwotna). Natomiast dane szybkościowe z Crystal Disk Mark są odpowiednie dla tego typu dysku. Summa summarum, dysk musi się zacinać i to w wielu momentach! Nadaje się co najmniej do zdefragmentowania wszystkich partycji, ale raczej bez sukcesu, i następnie wymazania (zerowania) całej powierzchni, np. programem Activ@KillDisk (nie MHDD!) i ponownego zainstalowania systemu i urządzenia dysku od nowa.
Efekt końcowy nie jest jednak pewny. Jeśli to nic nie da, to niestety wymiana dysku.
Można się dowiedzieć co jest nie tak z zerowaniem MHDD że jest wyszczególnione wykrzyknikiem.
Już wcześniej, efekt zerowania nie jest pewny czy da efekt że nie będzie bad sektorów w użyciu i sektorów o dłuższym odczycie. Dopiero po zapoznaniu się stanu jaki jest po zerowaniu można podjąć decyzję co dalej. Czyli po zerowaniu skanowanie i to właśnie najlepiej MHDD o ile na danym sprzęcie program będzie widział dysk, pierwszy warunek możliwość ustawienia trybu sata w emulacji ide, jak niema takiej możliwości albo i tak dysk nie będzie widoczny przez MHDD, zostają inne programy. Dobrze by też było widzieć całą tabelę smart. Można na upartego po zerowaniu podjąć się instalacji bez rozeznania stanu powierzchni dysku. Tylko że jak już oceniamy stan dysku to kontrolujmy na poszczególnych etapach operacji. Co innego jakby ktoś przy problemach, myślał np. system zasyfiony to zainstaluję na nowo a wcześniej wyzeruję cały dysk. Na teraz stan dysku jest niepewny czy może być jako dysk na którym ma być system.
Jeśli jedziesz na tej samym sterze do grafiki przed wystąpieniem problemu albo jest problem też na innych sterach. To samą kartę grafiki można wziąć pod uwagę ale w pierwszej kolejności zasilacz który jest na czarnej liście i mający parę lat użytkowania może niedomagać i powodować problemy i może nawet przyczynił się do stanu dysku i następne komponenty są w kolejce które nie są pierwszej świeżości.
Jeszcze nie przyglądałem się kondensatorom. Zrobię zdjęcie kondensatorom na płycie i karcie i wstawię na forum. Sprawdzę też komputer z zintegrowanej karty graficznej i również później napiszę,co z tego wynikło.
Wyjąłem kartę graficzną i podłączyłem monitor pod kartę zintegrowaną- dalej się zawiesza.
Ram sprawdzałem- zawieszał się
Czyli na to wychodzi,że to problem z płytą główną. Potrafił się też zawiesić podczas uruchamiania się. Jak ten mój obecny procesor będzie pasował do mojej starej płyty głównej to cały komputer sprawdzę pod starą płytą główną,czy się będzie zawieszał.
Pamiętam jak dawno temu, komputer w sumie z podobnej epoki, bo też bodaj na jakimś Athlonie II X2. Co mi się z nim działo…dziś pewnie ktoś by szukał w nim właśnie jakiś rootkitów, malware, trojanów i innych koparek. Przede wszystkim miałem znikąd restarty, co ciekawe - gdy był bez obciążenia. Podczas gierek było ok, nie pamiętam, żeby doprowadzał mnie do takiej frustracji, że resetował się podczas gry. Do tego liczne BSOD’y Windowsa, zamrożenia chwilowe. No cuda niewidy.
Sprawdzałem dyski, formatowałem, sprawdzałem RAM, katowałem CPU, wymieniałem kartę - no nic nie pomagało! Płytę główną miałem jakiegoś mocno budżetowego AsRocka…wymieniłem - wszystko zaczęło śmigać.