Co można usunąć z autostartu i pracy w tle?

Witam,

Nie mam pojęcia co jest mi potrzebne przy autostarcie systemu a już w ogóle jaki proces mogę zamknąć w menadżerze zadań żeby mój komputer lepiej działał. W tej chwili bardzo wolno reaguje. Często miga dioda procesora choć nic nie robię. Myślę, że to jest związane z pracą w tle. Jeśli się mylę - proszę mnie poprawić.

Nie wiem które zrzuty ekranu mam załączyć i czy w ogóle piszę w dobrym dziale? Proszę o pomoc.

Odkurzacz. Ma opcję optymalizacji autostartu, a jeszcze pozbędziesz się b. dużo balastu w systemie. Ccleaner, w opcjach narzędzia, autostart, na dole masz przycisk Zapisz do pliku tekstowego. Potem z pliku skopiuj tekst i wklej do posta, bo nie wiadomo, co tam naładowane…

Do wszystkiego wystarczy cclener

Klawisz Windows + R i wpisz msconfig i tam masz uruchamianie i odznaczasz sobie

Dioda procesora? Masz na myśli chyba diodę od dysku. Jeśli mruga na chwilę i zaraz przestaje świecić to ok, gorzej jak by świeciła jednostajnie, cały czas. Wówczas komputer daje sygnał że dysk intensywnie pracuje, jeśli mruga na chwilę i gaśnie to wszystko jest ok, taka jego praca. Nawet jak nic nie robisz to ta dioda będzie co jakiś czas mrugać, komputer musi podtrzymywać różne procesy, połączenia sieciowe więc pracuje, a wszystko przecież czyta z dysku.

Jak zamula Ci komputer to wejdź w menadżer zadań i w zakładce Wydajność sprawdź czy procesor nie pracuje na 100% czy innej wysokiej wartości. Jeśli tak, to przejdź do zakładki Procesy, kliknij na Procesor CPU, co spowoduje ułożenie listy procesów od tego który najwięcej zużywa procesora i jeśli jest jakiś podejrzany lub np. firefox używa 100% procesora to zamykasz proces bo on zamula cały komputer.

Jeśli procesor nie jest obciążony to w zakładce Wydajność masz też zużycie pamięci RAM, sprawdź czy czasem nie zużywa za dużo ranu twoja praca. Jeśli korzystasz z przeglądarki internetowej i masz otwarte 20 zakładek z dużą ciężką zawartości, np. strony flash, lub z dużą ilością grafik, filmy czy coś innego to sama przeglądarka może Ci zająć cały RAM.

Ogólnie sprawdź 3 rzeczy:

Obciążenie procesora i ewentualnie zamknij obciążający go proces

Obciążenie RAM, tu pozamykaj wszystko jeśli jest używany w całości i zobacz do jakiej wartości spadnie

Dioda od dysku, jeśli świeci cały czas to coś działa i wykorzystuje dysk, czasem jest tak że dysk działa na maksa i nic się nie da zrobić a obciążenie procesora i RAMu jest praktycznie znikome i wtedy szukasz podejrzanych programów które mogą działać w tle.

Czasem też kiepski antywirus może zamulić komputer, bo sprawdza każdą twoją czynność. Chcesz wejść w Panel sterowania, i nie dzieje się to płynnie tak jak powinno, bo antywirus najpierw musi sprawdzić czy pliki które się wgrywają i czynność którą robisz jest bezpieczna.

Możesz napisać parametry twojego komputera bo to może nie autostart jest winny i programy jakie się uruchamiają a sprzęt.

Bogdan_G - Tutaj jest to co uruchamia się w autostarcie: http://wklejto.pl/208566 przy czym wkleiłam tylko to co mam w zakładce “Windows”.

bart86 - Przed napisaniem tutaj zrobiłam czyszczenie ccleanerem wraz z rejestrem, AdwCleaner oraz Malwarebytes.

Nawet rozkręciłam i odkurzyłam też kompa w środku (tzn tak ogólnie, bo wiadomo, ze nie rozkręcałam go na części pierwsze), bo często wiatrak się uruchamia…

zib3l - w tym problem, ze aż tak się nie znam i nie wiem co mogę odznaczyć?

michal.a86 - no właśnie, ostatnio bardzo często tak się dzieje, ze ta dioda świeci nieprzerwanie…

W wartościach CPU najwięcej, bo momentami jest 92 ma “System Idle Process” (User Name - SYSTEM) cokolwiek to jest - nie wiem? Stwierdziłam, że chyba nie powinnam tego zamykać… (dlatego pisze tutaj)

Nie mam pojęcia gdzie sprawdzić to zużycie RAM, ale tutaj mam takie wartości:

CPU Usage: ok 20%

Memory: 1,11 GB - czy to jest RAM?

Physical Memory (MB): Total-2037, Cashed-1148, Free-16

Kernel Memory (MB): Total-200, Paged-119, Nonpaged-80

Zdaję sobie sprawę, że jak otworzę sporo kart o dużej zawartości to wszystko zwolni, ale nie tym razem…

Antywirus, którego obecnie mam to Avast.

Parametry (choć nie bardzo wiem co dokładnie mam podać - sorki, ale się na tym nie znam) to:

Rating: 3,5 Windows Experience Index

Processor: Intel® Core2 Duo CPU T5550 @ 1.83GHz 1.83 GHz

Memory (RAM): 2,00 GB

System type: 32-bit Operating System

No i mam Vistę z Service Pack 2

System Idle Process - czyli proces bezczynności systemu, on zawsze ma wysokie wartości jeśli procesor nie jest obciążony. Jeśli miałeś wartość 92% to wychodzi z tego że obciążenie procesora w danym momencie wychodzi 8%

Dobrze że napisałeś że masz Vistę bo to daję trochę światła na sprawę i świecącej diody od dysku. Vista ma to do siebie że cały czas coś robi, w sensie dysk często pracuje i tu nie wiem czy dobrze powiem ale gdy komputer nie jest obciążony, w sensie nie robisz nic szczególnego co potrzebuje większej zasobności sprzętu, to system włącza chyba defragmentację w tle i dlatego tak mieli dyskiem. Też miałem to u siebie, próbowałem format, wyłączałem wszystko i nic, cały czas dysk pracował. Ten system tak ma. Jedyna moja rada to zainwestuj w RAM jeśli chcesz zostać przy tym systemie. 2GB dla Visty to takie mega minimum, jak dołożysz z 1GB RAM to już będzie odczuwalna różnica, u mnie była. Możesz też zrobić 4GB RAM ale to ciągnie za sobą zrobienie formatu jeśli masz system 32bit, bo wtedy nie wykorzystasz pełnych 4GB RAM tylko 3,2GB.

Nie wiem czy autostart coś tu zmieni. możesz powyłączać takie rzeczy jak iTunes, czy QuickPlayer ale nie wiem czy to coś da.

To możesz wyłączyć

Adobe ARM       Adobe Systems Incorporated      “C:\Program Files\Common Files\Adobe\ARM\1.0\AdobeARM.exe”

iTunesHelper            “C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe”

QuickTime Task          “C:\Program Files\QuickTime\QTTask.exe” -atboottime

To są raptem 3 programy w całej liście wszystkiego co się uruchamia, więc nie wiem czy coś to da. 

Reszta to już rzeczy systemowe, albo pochodzące od Dell-a. Zakładam że masz laptopa i te programy od Della są do prawidłowego fukncjonowania np klawiszy funkcyjnych czy innym przycisków specjalnych, kamery, czytniki kart czy dźwięk.

michal.a86 - Narazie nie mam jak inwestować w RAM. Na formacie dysku też się nie znam, więc wole się za to nie brać.

Jeśli chodzi o te programy, to nie wiem czy zauważyłeś, ale one są już wyłączone (oprócz Adobe ARM, który właśnie wyłączyłam).

Ten proces bezczynności systemu wtedy wahał się od ok 67-92 (wpisałam najwyższą wartość, bo o niej pisałeś). Ale pewnie to i tak niewiele zmienia. No cóż. Ten laptop ma już trochę lat, więc zdaję sobie sprawę, ze może czasem niedomagać. I tak myślę, że bardzo dobrze się jeszcze trzyma.

W takim razie dzięki za zainteresowanie moją sprawą.

Pozdrawiam

A zdefragmentuj dysk, choćby szybka defragmentacja defragglerem portable, a potem użyj PrivaZer. http://privazer.com/download.php

Po wejściu na stronkę, chwilę odczekaj, aż samo na język polski się przestawi i kliknij w pobierz wersję przenośną. Kreator ustawień Cię poprowadzi i potem poczyścisz system i dysk, że oho! Wyzerujesz puste przestrzenie, a bezpiecznie. Stosowałem już dwa razy na czteroletnim laptopie acer. Na pc też parę razy stosowałem i tylko podziwiałem. A to, że wyzerują się puste sektory, to tylko plus. Gdy nie używałeś odkurzacza, to będziesz podziwiać zwolnienie wielu GB niepotrzebnego balastu, ale nawet nie o to chodzi, bo ważniejszy jest rejestr, MFT, MBR i inne takie zapchane smieciami… a PrivaZer naprawdę bezpieczny…

Bogdan_G - zanim przeczytałam Twoją wiadomość, pomyślałam o tym samym (tzn. o defragmentacji), ale stwierdziłam, ze wcześniej użyje tego Odkurzacza. Właśnie przeskanowałam Odkurzaczem, który zwolnił mi ponad 1 GB i zrobił optymalizację autostartu. Sprawdzę czy to coś dało, potem zdefragmentuję i zobaczymy…

Kilka dni mi to zajęło, więc pisze nowego posta.

Po defragnemtacji, owszem, zrobiło się o wiele luźniej, ale niestety nic poza tym to nie zdziałało. Komputer nadal chodzi jak chodził. No cóż. Widocznie taki jego urok. Staruszek zwyczajnie nie nadąża.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i wskazówki.

Pozdrawiam

Uruchom autoruns jako administrator -http://technet.micro…s/bb963902.aspx -File>save>zapisz na pulpit,umieść na -http://www.speedyshare.com/ -na forum podaj linka

Uruchom Wiersz poleceń (w menu start w Uruchom wpisz cmd.exe i OK), wpisz chkdsk c: /f kliknij Enter, wpisz T i zatwierdź enterem, uruchom ponownie komputer.

Wyłącz indeksowanie-http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/porad-i-sztuczek-na-sprawniejsza-prace-z-windows-vista-1702/strona/4748.html

IPSEN - Tutaj link:

http://speedy.sh/bYkDE/AutoRuns.arn

(Nie wiem, czy dobry. Skopiowałam “Link na forum”)

Dodam jeszcze, ze w ostatnich dniach (nie wiem z czym to jest związane):

1. nie mogę przywrócić zamkniętej karty w Firefox,

2. jak chce otworzyć jakikolwiek dokument w PDF w nowej karcie, to nie otwiera, tylko od razu ściąga mi go na dysk,

3. jak zamknę laptopa, to nie przestawia się w stan czuwania, tylko się resetuje… (po otwarciu pojawia się normalny czysty pulpit jakbym co dopiero włączyła kompa)

4. gdy chce zaktualizować Firefoxa przez Software Updater (opcja w Avast) wyskakuje błąd

Gdy wpisze “chkdsk c: /f” pojawia mi się:

Access Denied as you do not have sufficient privileges.

You have to invoke this utility running in elevated mode.

A gdy wpisze “T” pojawia się:

“T” is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.

Ponieważ musisz uruchomić wiersz poleceń “JAKO ADMINISTRATOR”.

Aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem na skrót do wiersza poleceń i wybierz “URUCHOM JAKO ADMINISTRATOR”…

Zakładka Logon odznacz :rdpclip , PCMService , Windows Defender ,  Microsoft Windows Mail 7

Scheduled taks  odznacz : Adobe Flash Player Updater , CCleanerSkipUA , Microsoft\Windows Defender\MP Scheduled Scan , {2BF06C7B-CCE6-43CE-AF44-82B0293C4A06}    Firefox , {E46D18B3-4FB4-40E5-8A9A-021773D5436E}    Skype

Zakładka Services odznacz : AdobeARMservice , AdobeFlashPlayerUpdateSvc , MozillaMaintenance , SkypeUpdate , WinDefend    Scan  , WMPNetworkSvc

Gdy w autostarcie odznacza się windows defender, to też trzeba wpierw, żeby w opcjach defendera, zakładka administrator, odznaczyć - Użyj tego programu. Potem trzeba zatrzymać jego usługę i ustawić na tryb wyłączony.

IPSEN

1. Czy po tej operacji z wierszem poleceń i zrestartowaniu kompa ma się pojawić jakiś raport? Tam wyskoczyło, że przy następnym uruchomieniu zrobi sprawdzenie, ale jeśli ma się pojawić jakiś raport, to ja nie wiem gdzie on jest.

2. W zakładce Logon nie mogę odznaczyć: Microsoft Windows Mail 7 (pojawia się błąd: Error changing item state: The system cannot find the file specified)

3. Windows Defender się odznaczył bez problemu. Wyskoczyło tylko, ze muszę to zrobić jako administrator i jest ok.

A co do tych problemów z Firefoxem, to ściągnęłam nową wersję manualnie i po zainstalowaniu nie ma problemu ani z przywracaniem zamkniętej karty, ani z otwieraniem kart w PDF.

Microsoft Windows Mail 7-to może być zaznaczone, jak teraz system pracuje ?, indeksowanie wyłączone? Raportu nie ma, ta komenda naprawia system plików .

Wydaje mi się, ze się poprawiło.

O indeksowaniu zapomniałam, ale teraz chciałam to zrobić. Jak dałam zmianę funkcji na Disabled, a potem wcisnęłam Stop - wyskoczył komunikat: Windows could not stop the windows search service on local computer.

The service did not return an error. This could be an internal windows or an internal service error.

If the problem persists, contact your system administrator.

I teraz w statusie jest: Zatrzymano.

Zaraz zrestaruje.

Powinien teraz lepiej pracować bo zbędne programy i usługi są wyłączone

Myślę, że jest lepiej. Zobaczę za kilka dni jak trochę poużywam tego czystszego i lżejszego kompa :mrgreen:

Dzięki Wielkie :smiley:

Czy o czymś specjalnym mam pamiętać po wyłączeniu tych wszystkich funkcji?