Witam
Chcialbym byc informatykiem, co powinien umiec informatyk? Jakie programy to podstawa zeby np znalezc prace jako informatyk? Czy w pol roku moge zostac informatykiem czy trzeba na to wiecej czasu? Chce sobie rozpisac po kolei lekcje czego sie uczyc, chyba ze ktos pomoze
Nie wiem gdzie zamiescic ten temat wiec zamiescilem tutaj
Informatyk= kto?
- Serwisant “od naprawy”
- Programista
- Aplikacji Internetowych
- Stacjonarnych
- Grafik
- Administrator sieci
- Spec od WWW i “marketingu”
Zazwyczaj z informatykiem jak z lekarzem, minimalna wiedzę ma w każdej ziedzinie, ale specjalizuje się w jednej (tzn. programista nie powinien dostać zawału na myśl o wymianie procka)
Przejrzyj oferty pracy i zwróć uwagę na wymagania oraz umiejętności.
Ja bym zapytał przekornie, co autor rozumie pod pojęciem “informatyk”.
Bo programista nawet nie stał obok informatyka
Tak myslalem ze beda takie odpowiedzi, wiem ze sa rozne spacjalizacje, interesuje mnie kazda, kazdej bede probowal i sie uczyl i wybiore taka ktora bedzie mi sie najbardziej podobala ale mysle ze juz teraz najbardziej interesowalyby mnie tworzenie stron, programista, grafik lub skladanie komputerow serwis. To dobry pomysl z przegladaniem ofert, tez to popatrze.
No więc “na dzień dobry” plan na najbliższe miesiące jest taki: wybierasz się do biblioteki, i o ile nie ejsteś w technikum, wypożyczasz komplet podręczników “informatyka”. Dzięki temu “liźniesz” absolutne podstawy i będziesz wiedział który “zawód/zawody” ruszyć dalej. TTu masz spis https://helion.pl/kategorie/podreczniki-szkolne/technik-informatyk
Musisz chociaż trochę pod swoje preferencje i możliwości, bo będziesz się potem męczył w zawodzie:
- programista - jak u Ciebie z algorytmicznym myśleniem i matematyką?
- tworzenie stron - co przez to rozumiesz? Strony WWW to ich ‘wygląd’, grafika (przycinanie itd.), oraz programowanie (np. backend)
- grafik - w jakim sesnie ‘grafik’, co przez to rozumiesz?
- składanie komputerów - myślę, że rynek jest bardzo nasycony i to może być trochę zła droga (mogę się mylić).
Na początek musisz umieć wszystkiego po trochu.
Musisz ogarniać sieci, kable Ethernet.
Musisz znać Dobrze Windowsa, złożyć kilka komputerów.
W takim czasie to można zostać tylko “dyplomowanym konserwatorem powierzchni płaskich”
Pytanie podstawowe: jaki jest Twój poziom wykształcenia w chwili obecnej?
musisz umieć chodzić na studia.
Oj zdziwiłbyś się ilu programistów totalnie nie ogarnia rynku części komputerowych, a otwieranie komputera i podstawowy serwis to dla nich czarna magia. Też kiedyś myślałem, że szeroko pojęty “informatyk” takie podstawy jak budowa komputera zna niezależnie od specjalizacji - no cóż myliłem się. To samo graficy.
Bzdura, nie musi. Znaczy wiedzieć, że coś takiego istnieje i umieć wpiąć kabelki powinien, ale nie musi znać zasady działania. Znać budowę komputera też musi, bo to będzie jego narzędzie pracy, a po co ma potem płacić komuś za serwis takiego sprzętu? To wiedza z poziomu instrukcji obsługi.
Mamy XXI w. Niestety to już nie jest tak, że informatyk to “człowiek od kompa”. Każdy ma talent do czegoś innego a w zawodzie jest specjalizacja. To tak, jakby pytać, co musi umieć lekarz. Laryngolog nie zna się na okulistyce itd.