Co oznacza i jak wyłączyć symbol H w smartfonie z android?

Cześć mam problem z telefonem samsung GT-5363 z androidem 2.3.6

W prawym górnym rogu kiedy jestem online w sieci komórkowej (GSM) między ikonką siły sygnału telefonii komórkowej a netu WiFi pojawiła się ikonka H a obok niej niej dwie równoległe strzałki skierowane grotami w przeciwstawne strony.

Nic by mi to nie przeszkadzało ale cały czas kiedy jestem w sicie GSM “wyparowują” mi pieniądze a ta diabelska ikonka pojawia się zawsze kiedy podłączam się do sieci GSM. dlatego od 3 dni jestem w trybie lotniczym (offline) i łącze się tylko z netem przez WiFi

Ta ikonka oznacza transmisję danych przez 3g.

By ją wyłączyć wejdź w ustawienia --> sieci komórkowe i gdzieś tam jest opcja by telefon działał tylko w trybie GSM (teraz pewnie masz GSM/WCDMA).

Masz włączoną transmisję danych, wyłącz ją w tych samych opcjach co pokazał Soren , i przejdź na zwykły GSM - przy okazji wydłużysz czas pracy na baterii.

Ewentualnie możesz zablokować transmisję danych bez wyłączania sieci 3g ale nie powiem teraz jak bo nie mam pod ręką telefonu z androidem.

Ta ikonka oznacza, że łączy się z Internetem poprzez HSPA a nie 3G. :wink:

Wielkie dzięki miałem włączoną “transmisję danych po sieci”, mam jeszcze jedno pytanie - w tym samym menu mam jeszcze taką opcję:

“korzystaj tylko z sieci 2G” a pod spodem mniejszą czcionką “oszczędza baterie”

włączyć to ? czy samo wyłącznie “transmisji danych po sieci” załatwia sprawę “ginących” pieniędzy na koncie :slight_smile:

Właściwie to na pulpit możesz dodać widget włączający/wyłączający transmisję danych. Ja w Neo V miałem go w standardzie, ale wrazie czego w Google Play jest kilka. Jeżeli masz pakiet u operatora, nie ma sensu przełączać się na 2G i zabierać sobie potencjał HSDPA. Najlepiej mieć właśnie włącznik na jednym z pulpitów i włączać tramsmisję danych tylko, kiedy jest potrzebna. Bateria zaoszczędzona i żadna aplikacja nie będzie zżerać pakietu samoczynnie.

Jeśli nie korzystasz z Internetu możesz śmiało włączyć obsługę jedynie 2G (czyli zwykłego GSM). Jeśli jednak planujesz korzystać z Internetu od operatora, to polecam zostawić włączony tryb pracy 3G lub WCDMA. Ponadto z mojej strony mogę polecić program Llama. Dzięki niemu można zautomatyzować wiele czynności (np. włączanie WiFi/transmisji danych w przypadku włączenia jakiejś konkretnej aplikacji i automatyczne wyłączanie jej po jej wyłączeniu).

można ale nie trzeba- wiele to nie robi różnicy bo akurat na to idzie najmniej baterii.

w czym masz telefon?

jeśli w play to nie warto- na 2G może być miejscami gorszy zasięg/ gorsza jakość połączeń…

Telefon mam w Plusie a z netu korzystam tylko z WiFi w moim domu lub eduroam na uczelni

to właściwie możesz aktywować tylko 2G ale różnica w zużyciu baterii będzie niewielka więc nie warto…

Z tym różnie bywa. W mieście, czyli tam, gdzie zasięg jest dobry różnica nie będzie duża, ale na wsi, w górach itp, gdzie nadajników jest tyle co kot napłakał można sporo wydłużyć czas pracy telefonu na baterii. Sprawdzone empirycznie na Mazurach i w okolicach Zwardonia.

Ja mam samsunga galaxy s III z lte i u mnie pokazuje sie h gdy sieć przechodzi z 3G na 4g-LTE