Cześć mam problem z telefonem samsung GT-5363 z androidem 2.3.6
W prawym górnym rogu kiedy jestem online w sieci komórkowej (GSM) między ikonką siły sygnału telefonii komórkowej a netu WiFi pojawiła się ikonka H a obok niej niej dwie równoległe strzałki skierowane grotami w przeciwstawne strony.
Nic by mi to nie przeszkadzało ale cały czas kiedy jestem w sicie GSM “wyparowują” mi pieniądze a ta diabelska ikonka pojawia się zawsze kiedy podłączam się do sieci GSM. dlatego od 3 dni jestem w trybie lotniczym (offline) i łącze się tylko z netem przez WiFi
Masz włączoną transmisję danych, wyłącz ją w tych samych opcjach co pokazał Soren , i przejdź na zwykły GSM - przy okazji wydłużysz czas pracy na baterii.
Właściwie to na pulpit możesz dodać widget włączający/wyłączający transmisję danych. Ja w Neo V miałem go w standardzie, ale wrazie czego w Google Play jest kilka. Jeżeli masz pakiet u operatora, nie ma sensu przełączać się na 2G i zabierać sobie potencjał HSDPA. Najlepiej mieć właśnie włącznik na jednym z pulpitów i włączać tramsmisję danych tylko, kiedy jest potrzebna. Bateria zaoszczędzona i żadna aplikacja nie będzie zżerać pakietu samoczynnie.
Jeśli nie korzystasz z Internetu możesz śmiało włączyć obsługę jedynie 2G (czyli zwykłego GSM). Jeśli jednak planujesz korzystać z Internetu od operatora, to polecam zostawić włączony tryb pracy 3G lub WCDMA. Ponadto z mojej strony mogę polecić program Llama. Dzięki niemu można zautomatyzować wiele czynności (np. włączanie WiFi/transmisji danych w przypadku włączenia jakiejś konkretnej aplikacji i automatyczne wyłączanie jej po jej wyłączeniu).
Z tym różnie bywa. W mieście, czyli tam, gdzie zasięg jest dobry różnica nie będzie duża, ale na wsi, w górach itp, gdzie nadajników jest tyle co kot napłakał można sporo wydłużyć czas pracy telefonu na baterii. Sprawdzone empirycznie na Mazurach i w okolicach Zwardonia.