Co oznacza taki komunikat i co zrobić aby

Mam problem z odpaleniem gry którą dostałem z katrą graficzną. Podczas rozruchu pojawia się następujący komunikat:

Cannot locate the CD-ROM

CD/DVD emulation software has been detected. Please disable all CD/DVD emulation software and re-start the game.

Instalacja przebiegła bez problemu, natomiast zauważyłem że stacja DVD dosyć długo odpala płytę z grą.

Może ktoś pomoże. :smiley:

wyłacz wszystkie virtualne dyski CD (alcohol, daemon tools)

Ale nie wiem o co chodzi z tymi wirtualnymi dyskami. Ostatnoi miałem podpięty dysk zewnętzrny 160 G, czy może to miało jakiś wpływ, proszę o poradę. :smiley:

nie chodzi mi o virtualne dyski CD-ROM. Masz jakis z tych programów zainstalowany - Alcohol 120% czy Daemon Tools ?

Nie nie mam :smiley:

uuu, to ja ci juz nie pomoge. Bo jak bys miał to by pomogło wyłaczenie w którym z trych programów virtualnego dysku CD-Rom i gra by odpaliła. PS. Ile masz napedów CD-Rom w oknie mój komputer - czy ilość zgadza sie z faktyczna ilościa podpietych do kompa napedów CD-ROM.

mam dwa w moim komputerze i fizycznie także dwa, dzięki za zainteresowanie.

Wejdź w Panel Sterowania>>>System>>>Sprzęt>>>Menadżer urządzeń>>>Kliknij na plusiki przy “Stacjach Dysków” i "Stacjach Dysków CD-ROM/DVD, a nastepnie zrób screena i zamieść na forum.

wydaje mi się że jest konflikt programów-podobno. Konflikt z programem nagrywającym płyty.

Bingo 8) 8) 8)

A najlepsze jest to że sam odpowiadasz na zadane przez siebie pytanie :P.

Niektóre programy do nagrywania płyt (np. Clone CD, Akohol) tworzą wirtualne dyski o których mowa w komunikacie. Jeżeli chcesz zagrać w tą grę musisz zlikwidować wszystkie “wirtuale”