Co oznacza ten komunikat z laptopa?

Pierwszy raz się to pokazało wczoraj wieczorem, drugi raz to zauważyłem dzisiaj wieczorem przy uruchamianiu laptopa. Jak nacisnę przycisk kontynuować to system uruchamia się normalnie i nie ma żadnych problemów. Co to oznacza ? . Jest to laptop Dell G15 5515-8086:

Delle mają weryfikację zasilacza i zapewne coś powoduje, że oryginalny zasilacz (nie zmieniałeś go, prawda?) jest błędnie wykrywany. Może luźna wtyczka? No albo coś z zasilaczem się złego dzieje.

Nie zmieniałem. Jest ten sam od początku , kiedy kupiłem laptopa.

Jeżeli nie zmieniałeś zasilacza to wtyczka lub gniazdo ewentualnie zasilacz dogorywa. Dwie pierwsze opcje mogą być niebezpieczne (pożar).

To są dane z programu BatteryInfoView

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-ladowarka-dell-19-5v-9-23a-180w-7-4x5-0-da180pm111-11825553146 - Czy ta ładowarka będzie pasować do mojego laptopa ?

To zależy od wersji twojego laptopa.
Były dwie wersje z kartą NVIDIA i bez.
Więc do jednego wystarczy zasilacz 240 W a w drugim przypadku 180 W.
Sprawdź sobie na oryginalnym jaką ma moc i wówczas dobierz.
Tak podaje ChatGPT
Tak, zasilacz z aukcji Allegro, który podałeś – Dell DA180PM111 o parametrach 19.5 V / 9.23 A / 180 W z wtykiem 7.4 mm x 5.0 mm – jest kompatybilny z Twoim laptopem Dell G15 5515-8086, pod warunkiem, że Twój model fabrycznie korzystał z zasilacza o mocy 180 W.

:mag: Jak upewnić się, czy 180 W jest odpowiednie?

Dell G15 5515 występuje w dwóch wariantach zasilaczy:

• 180 W: 19.5 V / 9.23 A
  • 240 W: 19.5 V / 12.31 A

Oba z wtykiem 7.4 mm x 5.0 mm. ReadKong

Jeśli Twój laptop ma dedykowaną kartę graficzną (np. NVIDIA RTX 3050/3060) lub większą baterię (86 Wh), prawdopodobnie był dostarczany z zasilaczem 240 W. Użycie zasilacza o mocy 180 W w takim przypadku może prowadzić do ograniczenia wydajności lub wolniejszego ładowania.

:white_check_mark: Jak to sprawdzić?

1. Sprawdź etykietę na spodzie laptopa: Powinna zawierać informacje o wymaganym napięciu i natężeniu.
  2. Sprawdź specyfikację oryginalnego zasilacza: Jeśli masz dostęp do oryginalnego zasilacza, jego parametry powinny być na nim wyraźnie oznaczone.

:electric_plug: Alternatywa – zasilacz 240 W

Jeśli nie jesteś pewien, który zasilacz jest odpowiedni, bezpieczniejszym wyborem będzie zasilacz o mocy 240 W. Zasilacz o wyższej mocy nie zaszkodzi laptopowi, a zapewni odpowiednią ilość energii w każdej sytuacji.

Przykładowo, zasilacz Green Cell PRO 240 W (19.5 V / 12.3 A) z wtykiem 7.4 mm x 5.0 mm jest kompatybilny z modelem Dell G15 5515. Świat Baterii+1Świat Baterii+1

:shield: Podsumowanie

• Dell DA180PM111 (180 W): Odpowiedni dla wersji Dell G15 5515 z mniej wymagającą konfiguracją.
  • Green Cell PRO 240 W: Bezpieczny wybór dla wszystkich wersji Dell G15 5515, szczególnie tych z dedykowaną kartą graficzną.

Jeśli to DELL to po prostu wejdź w BIOS i rodzaj zasilacza powinien być wykryty. Powinna być informacja o mocy zasilacza. Nawet jeśli jest zbyt słaby, to i tak powinno pokazywać moc.

Poza nieprawidłowym zasilaczem, najczęstsza przyczyna to po prostu uszkodzenie bolca we wtyczce, to w nim jest wysyłana informacja o zasilaczu. Zwykle wystarczy wymienić przewód.