Co oznaczają porty Tcp i udp?

witam

chciałbym się zapytać bo mi w programie uTorrent pokazywało wiadomość że sieć jest źle skonfigurowana … że mam odblokować porty

więc napisałem do mojego administratora sieci i on mnie się pyta jakie porty to mają być ? tcp czy udp ?

i nie wiem co mam mu odpowiedzieć ? … proszę o pomoc !!

do czego służy port tcp ? a do czego udp ? co mam odblokować żeby utorrent ma działać dobrze ?

Witam

Tu coś jest na ten temat:

http://pl.wikipedia.org/wiki/TCP

http://pl.wikipedia.org/wiki/UDP

Pozdrawiam

no dobra … tyle to sam znalazłem ale i tak nie za bardzo rozumiem co tam pisze :stuck_out_tongue:

to powiedz mu zeby udostępnił Ci:

TCP 17798

UDP 17798

bo takie sa standardowo w uTorrent, z szczególnym naciskiem na TCP 17798

Więc tak port TCP to wg. mnie jest to port połączeń przychodzących…

A UDP to port połączen wychodzących…

aha …

dobra napisałem że ma mi odblokować port tcp i udp jakie podał Mate121

Dobre… :mrgreen:

Jeszcze wiele się musisz nauczyć…

UDP w odróżnieniu od TCP jest protokołem bezpołączeniowym, nie ma mechanizmu retransmisji etc. W tym przypadku UDP stosowany jest do obsługi rozproszonej sieci DHT …TCP natomiast używany jest do połączenia z siecią Torrent.

:wink:

w tym przypadku z siecią torrent, bo TCP ma ogromne zastosowanie w sieci…

bez wdawania się w szczegóły możesz to zrobić tak, uruchom menedżera zadań, wejdź w procesy, w widoku wejdź w “wybierz kolumny” i zaznacz PID. W wierszu poleceń w pisz “netstat - bna” i tam masz wszystkie aplkikacje korzystające z netu, na samym końcu masz PID, czyli port. Wróć do menedżera i odczytaj PID, z którego korzysta dana aplikacja i jeśli jest z nią problem to ten port trzeba odblokować. Jeśli port zablokowany będzie pisać w wierszu poleceń nasłuchiwanie albo nic, jeśli ok. to będzie ustanowiono, oczywiście jeśli aplikacja będzie aktywna /

marek624

ale po każdym ponownym włączeniu uTorrenta … zmienia się PID :stuck_out_tongue:

adpawl

dziękuje za wyjaśnienie :slight_smile: