Witam mam pytanie co pierw kupić do sprzętu i5-3570 i gtx 970 4gb i 4gb ramu .Zastanawiam się co pierw kupić czy kolejne 4gb ramu i w tedy będę miał 8gb czy gta V ?Wiem ,że mając 8gb będę miał więcej fps ,ale co pierw kupić gta v czy ram ?I czy mając 4gb będzie zacinać grę na tym sprzęcie czy nie ?
Odpowiedz sobie na proste pytanie - na czym bardziej ci zależy, na modernizacji komputera czy na grach? A teraz kup to co bardziej potrzebujesz.
Pójść Ci pójdzie na najniższych ustawieniach tekstur i innych detali, jednak zależy też jakiej prędkości masz tą obecną kostkę 4GB. Zdecydowanie jednak wolałbym kupić drugą kość.
JAK nie masz to SSD najbardziej przyspiesza kompa,wtedy nawet plik stronicowania czyli tzw. SWAP sie szybciej wczytuje przez wyższą wydajność dysku.https://allegro.pl/dysk-ssd-silicon-power-s55-120gb-sata3-fv-kurier-i7466000958.html
Ale szybszy plik stronicowania nie da mu ani wydajności w grach, ani nie da GTA5. Owszem, poziomy może będą się szybciej wczytywać, ale tak czy siak będzie miał brutalne spadki FPS bądź po prostu zwieszki. Wiem z autopsji, sam identyczny sprzęt kilka lat temu miałem z 4GB RAM i granie w Watch Dogs to była katorga. Któregoś dnia po prostu wsiadłem w autobus i pojechałem po drugą kostkę 4GB.
Dobra kupie chyba pierw 4gb ramu
Strzelam masz komputer od 2012 r. i siedzisz cały czas na 4GB RAM?Powinieneś przez ten czas rozbudować sobie do 16GB.
- Dokup kość RAM na allegro/olx
- Kup dysk SSD GoodRam IRDM Pro 240GB na kościach MLC.
I teraz właśnie po tylu latach robię upgrade
IMO 16GB do 3rd gen Intela byłby przerostem formy. i5-3570 jest już w minimalnych wymaganiach wielu gier i nie jest to procesor na ustawienia Wysokie czy w ogóle Ultra. Nie dawno sam katowałem swojego i5-3470 i już sporo klatek mi zabierał w Kingdom Come czy AC Origins. Po przesiadce na Ryzena 5 1600 dostałem skok nawet o ładne 10 klatek gdzie nie gdzie. Tak więc 8GB wystarczy.
Powoli w skarbonkę lepiej odkładaj pieniądze na nowy zestaw. CPU powoli będzie wąskim gardłem dla GTX’a 970.
Spoko
Jak mnie krew zalewa jak się tu czepiają literówek, interpunkcji, a pisanie przy pojemności pamięci RAM gb tolerujecie. To chore i totalnie nie zrozumiałe.
niezrozumiałe*
Bez przesady, kosztował wtedy grosze.
A, o to chodzi. No tak prawda. Jednak wtedy też 16GB było tak samo bez sensu, jak teraz 32.
Nie, nie wystarczy! To obecnie tak dobry starter z opcją dołożenia drugiej, takiej samej kości - wiadomo, na potrzeby dual channel.
Zależy co robisz… Do gier to faktycznie trochę sporo, ale jak zajmujesz się czymś jeszcze (programowanie, modelowanie 3D), to te parę dodatkowych GB robi różnicę.
Programowanie? Pracuje w firmie, która zajmuje się całkiem sporym ERP’em - na porządku dziennym jest kompilacja tego systemu na maszynach z “ledwie” 8GB RAM.
Żeby wpierw coś skompilować, to najpierw trzeba coś napisać. Sam zaczynam powrót do web deweloperki (ciężko tu mówić o kompilacji o jakiej myślisz) i jak po odpalam wszystko - łącznie z jakimiś wirtualkami, to spokojnie dobijam do 16 GB. Zresztą, sama przeglądarka potrafi czasem pochłonąć 8 GB, także RAM się przydaje i to bardzo… tylko nie koniecznie jego zakup jest opłacalny przy obecnych cenach.