Witam!! Chciałbym się dowiedzieć co po liceum o profilu matematyczno informatycznym?? Interesuje mnie informatyka i taką tez planuje przyszlość - z informatyką. Ile trwaja studia?? co jeszcze po studiach aby mieć lepszą prace?? napewno znajdzie się ktoś na forum kto już ma za sobą czas nauki i własnie kończy studia więc proszę o wypowiedzi…
Zależy jakie.
inż. 3,5 roku , a mgr 5 lat
aha…a można zrobić z tego i z tego? i co lepiej zrobić?? niechce uczyć w szkole, mówie z góry co mi daje inżynier a co magister??
Witam , nic tylko podziwiać chęć do nauki , jest tylko jedno ale czy jak trafisz na wybrane przez Siebie studia koledzy z roku nie przewrócą Ci w głowie wyjazdem za granicę jak tylko skończą studia . Jeżeli tak wszyscy po studiach mają wyjechać , to po co marnować czas na naukę ? Do mycia garów u chińczyka na zapleczu studia nie potrzebne . OK co do Twego dylematu , idź na informatykę jeśli ją lubisz i jesteś dobry , po niej zawsze znajdziesz pracę . W każdej większej firmie są komputery i informatyk jest potrzebny . Pozdrawiam
To zależy od ciebie. Po 3,5 roku masz inżyniera ale możesz kontynuować studia o dodatkowe 1,5 roku kończąc je pracą magisterską którą jeśli obronisz to będziesz miał magistra. A więc “to i to” możesz zrobić w co najmniej 5 lat.
aaa no to super ;)
fajnie bo myslalem ze najpierw na coś trzeba 3,5roku a pózniej następne 5 lat ale naszczescie tak jest
jezeli miałbym wyjechać za granice to tylko z branży informatycznej a nie do jakiegoś chinczyka hehe ale “rattlesnake” masz racje
może nie ucze sie aż tak dobrze ale chce mieć dobra prace a wiem że za informatyka w miare dobrze płacą ;] a za mycie garów juz nie
a możecie przyblizyc mi bardziej pojęcie “inzynier” w informatyce?! bardzo bym prosił
i czy magister z informatyki to tylko nauczyciel czy coś jeszcze??
bIERmi77 zalezy jakim jestes “fachowcem” i w jakim miescie mieszkasz, a co do mycia garow to i srednio placa, ale za gotowanie juz placa dobra kase i to tu w PL
nio jak narazie to lubie kompy i często przy nich siedze ale fachowcem to ja nie jestem…jeszcze ;p
i poproszę o odpowiedzi na te pytania
Wiec tak teraz NIE MA studiów 5 letnich magisterskich (od tego roku)
Wszystkie kierunki magisterskie są teraz na zasadzie 3+2 (lub 3,5+1,5)
3 lata inżynierka potem magisterka
Co do chęci do nauki. Lepiej się ucz bo informatyk bez wiedzy to żaden informatyk, i uwierz mi że wiedza matematyczna jest bardzo potrzebna w informatyce (zależy od twojej specjalizacji ale matematyka wyższa tak czy inaczej).
Jeżeli masz takie plany to nie zostaje Ci nic innego niż nauka, nauka i jeszcze raz nauka.
Magister z informatyki to magister z informatyki. tak samo inżynier.
Chcąc być magistrem musisz napisać i obronić pracę magisterską. no i studia 5 lat minimum.
Aha i jeszcze jedno.
Na maturze obowiązkowe bardzo dobre zdanie matematyki rozszerzonej. Fizyka również mile widziana
nio zgadzam sie w 100%…bd starał sie miec jak najlepsze wyniki w nauce zeby to zaprocentowało w przyszlości…oby tylko nie za duzo bylo tego z geometrii na matematyce bo za duzo z tego nie umiem ale reszta powinna jakoś pójść
jeżeli jeszcze jakies wypowiedzi to bardzo proszę może jakieś rady
wszystko chętnie przeczytam (oczywiscie na temat) ;p
podstawa, to błędne założenie z Twojej strony bIERmi77 , tytuł magistra nie obliguje Cię od zaraz do pozostania nauczycielem, co więcej przeważnie nie daje Ci też prawa do takiego zawodu (brak przygotowania pedagogicznego, a jakieś podstawy takowego są chyba wymagane) są oczywiście uczelnie gdzie jest informatyka przeznaczona specjalnie dla nauczycieli
-
bIERmi77: najpierw musisz przebrnąć te liceum. u mnie w klasie połowa zaczynała z zamiarem kontynuowania edukacji jako informatyk a faktycznie na takie studia zdecydowały się 2 osoby- reszta to przyszli ekonomiści
-
Nie koniecznie po studiach, ale już w trakcie możesz zacząć kolejny kierdunek, np matematyke czy też własnie ekonomie- czym więcej skończonych kierunków tym łatwiej o pracę
-
co do pracy u chińczyka -> żadna praca nie hańbi a pieniądz nie śmierdzi, zwłaszcza funt brytyjski
no to napewno ;);p
a co do magistra to wiem ze odrazu nie zostaje sie nauczycielem…dlatego chcialem sie dowiedzieć co jeszcze jest z tytulu magistra oprócz zawodu nauczyciela ;p
nie zrozumiałeś, z tytułu magistra NIE MA nauczyciela
no chodziło mi oczywiście że to tylko kawałek drogi do zostania nauczycielem ;p “wiem że nie odrazu Kraków zbudowano”
Złączono Posta : 07.07.2007 (Sob) 9:44
Witam , co do śmierdzącego pieniądza i i do tego ,że żadna praca nie hańbi to prawda choć nie do końca , warunek uczciwa praca . Mnie chodziło raczej o stratę czasu na studia skoro i tak nie będziesz pracował w zawodzie za granicą . 3 - 5 lat studiów ile to nie zarobionych śmierdzących funtów na wyspach i ile mniej kasy wydanej przez rodziców na studia ? Inteligentny człowiek nie zabiera się za coś co mu się w życiu nie przyda , nie traci czasu , pieniędzy , skoro może już zarabiać .
Też jestem na identycznym profilu i w tym roku ide do 3 klasy LO
Mam rozszerzona matme, angielski a informatyki mam tylko 5 godzin w 3 lata.
Zastanawiam się czy iśc na ekonomie albo na informtyke.
I dokłądnie na jaki kierunek, bo te opisy na głównych stronach uczelni niewiele mówią.
Interesuje się hisorią w dodatku a informatyka i ekonomia to najbardziej mnie interesują. Zatem wolałbym robić to co lubię.
Może ktoś doradzić jaki kierunek wybrac?? Zamierzam zdawać 2 języki na maturze: angielski(rozszerzony) i niemiecki(podstawowy). Jednak z obydwóch jeżyków nie jestem mistrzem.
Póki co moje możliwości informatyczne to naprawy kompów, obsługa ubuntu i podstawy programowania w C++