Co polepszy performance mojego kompa?

Hej Wam,

powiedzcie proszę co by polepszyło perfomance kompa w grach np. Starcfat II (bym mógł na najwyższych detalach grać)

Czy sam procesor silniejszy by wystarczył czy może ta karta graficzna mimo wszystko jest “za słaba”? A może musiałbym procesor + płytę główną zmienić?

Te 73 stopnie to po jakimś graniu miałeś?

Masz konfigurcję, która przekracza maksymalne wymagania Starcrafta II. Coś tu jest nie tak.

tak, zaraz po grze w SC2

i7-3770 w stresie potrafi się rozgrzać i do 80 st. Jedyne co tu mozna poprawić to zamontować lepsze chłodzenie.

taki mam wentylator:

uuu na tej aukcji pisze, że “Obsługuje procesory do 65W.”

piszą, że dla mojego procka TDP = 77 W

Patrzę porównanie coolerów i za 200 zł jest cooler chłodzący 180 TDP ;O (Arctic Freezer 33 TR)

Za 100 zł kupisz taki:
https://www.silentiumpc.com/pl/products/fera-3-he1224/

ps. @ak47yoyo, wyjaśnij o co chodzi z tym SC2 bo na takim kompie bez problemu powinieneś grać na ultra.

Zwalnia ilość klatek i wolniej działa gra przy np. 4vs4 i dużej ilości jednostek

Dotarłem do takiej informacji z 2013:

"Even very powerful rigs don’t do well with ultra in large battles (especially team games). That is because Blizzard only bothered to code the game to use 2 cores. So, for example, an i5 can only use half of its cores. "

Teraz staram się dowiedzieć czy coś się zmieniło

Znalazłem coś ciekawego:

“Turning off “intel turbo boost” in bios and switching BLCK to fixed 39 solved problem.”

Może pomoże.
Edit: Nie pomogło, a BLCK nie mogę ustawić poniżej 95, nie wiem jak on ustawił na 39 ;O

Ktoś ma pomysł co tutaj można jeszcze pozmieniać:

(podkręcę jak będę miał nowe chłodzenie na procku)