Chciałem podkręcić swojego proca i wczodziłem w Advanced->Chipset->Ferqency/Voltage control i tam podnosiłem FSB. FSB wynosi 266 i zmieniałem co 5 czyli 270,275,280,285,290 i gdy doszedłem do 290 to zapisałem ustawienia i komp się uruchomił to działał ale nic się nie pojawiało. Musiałem go wyłączyć przyciskiem POWER i dopiero jak go włącze to sie system ładuje. Gdy wszedłem do BIOS’u to wszystko wróciło do normy oprócz FSB. Częstotliwość procka miałem 1,86, a gdy wszedłem tak jak podkręcałem procka to FSB wynosiło 290 i dopiero jak zmieniłem na 266 to się komputer normalnie uruchamiał ponownie.
Poniżej screeny jak to robiłem tylko w domyślnych ustawieniach:
I jeszcze jedno gdy wchodze w DRAM Clock/Drive Control to DRAM ferquency mam ustawione na Auto to czy moge ustawić na 533 bo takie mam najwyższe i jakie timingi ustawić.??
Screen:
Screen z napięciami z BIOS’u
I jeszcze jedno
W BIOS’ie mam pokazanom temp. procka 38C* a jak patrze programem HWMonitor i Core Temp to mam 43-44C*cO
@Edit:
Mobo: Asus P5VD2-MX, CPU: Intel Core 2 Duo E6300 z chłodzeniem Pentagram Karakorum, UPS: Enlight 350W.
Ustaw FSB na 285 (tak żeby chodził komp bez problemu), odpal CPU-Z i zrób screenshoty z CPU, Mainboard, Memory, SPD (z poszczególnymi slotami). Później powiemy co robić dalej.
BIOS pokazuje temperaturę procesora w idle (czyli bez żadnego obciążenia) i procesora ogólnie (czyli nie rdzeni), natomiast Core Temp i HWMonitor działają na Windowsie (więc pewne obciążenie procesora jest) i podają temperaturę rdzeni, dlatego temperatura ta jest większa.
Ustaw Timingi tak jak podał Scorpio (czyli tak jak masz podane w SPD swoich pamięci).
Masz możliwość zmiany napięcia na procesorze albo RAMie?
Następnie kręć FSB. FSB:DRAM masz ustawione 1:1, dlatego jak ustawisz 290FSB to równocześnie pamięci kręcą Ci się z częstotliwością 290MHz, a jak widzisz w SPD przy timingach 4-4-4-12 masz zapewnioną pracę 266MHz, dlatego dalsze podkręcanie miałeś zblokowane. Teraz przy timingach 5-5-5-15 RAM nie będzie Ci niczego blokował, dopóki nie osiągniesz 333MHz na FSB. Jeżeli problemy pojawią się wcześniej, to znaczy że dalsze podkręcanie blokuje Ci procesor, albo płyta główna - wyjściem może być podniesienie napięć. Jeżeli problemy pojawią się później, możliwe będzie że to wina RAMu i wtedy wystarczy zmienić FSB:DRAM tak, by FSB kręciło się szybciej od pamięci i kręcisz dalej.
Zmień timingi, pokręć FSB i daj znać do czego doszedłeś.
Timingi już zmienione, a co do napięć to nie da się chyba zmienić bo jak wciskam +/- to z napięcia 1,26V zmienia się na Ignored i to samo jak wciskam Page UP/Page Down.
Chyba moja płyta nie nadaje się do kręcenia bo mam FSB max. 300 a jak wezme na 290 to sie komp raz włączy, a raz jest tak samo jak wcześniej. A jaką polecasz tanią płyte główna do kręcenia może być nawet używana.