Co sądzicie na temat mojego sprzętu?

Witam.

1)Jaki Windows mam zainstalowac na moim komputerze?

2)Jak podzielic dysk i czy w ogóle jest sens dzielenia?

3)Jakiego antywirusa zainstalować?

4)Jakiego firewalla zainstalowac?

Mój komputer to:

Procesor: AMD Athlon XP 1700+

Płyta Główna: ECS K7S5A

Pamięć RAM: 256MB PC-2100

Dysk Twardy: Seagate 60GB 5400rpm

Karta Graficzna: GeForce MX 420 64MB

Prosilbym o takie bardziej szczegolowe odpowiedzi.

Niestety ale musze stwierdzic ,ze komputer slabiutki , lecz do internetu wystacrzy … niektore starsze gry tez na nim uruchomisz .

Co do Windy to dla stabilnej pracy zainstaluj Win. 98 … XP wymaga 256 MB ale do stabilnej i wmiare szybkiej pracy jest wymagane 512 MB … .

Co do antywirusa i reszty niech wypowiedza sie koledzy :wink:

Ad 2 - Trochę mało pamięci na XP

Ad3 - Minimum to 2 partycje - systemowa i dane.

W razie konieczności formatu - stracisz wszystkie dane.

A tak formatujesz tylko partycję systemową

Ad 4 i 5 - użyj forumowej Szukajki.

Znajdziesz sporo propozycji

Ja mam podobną konfigurację i Windows XP na 256 RAM-u chodzi w miarę dobrze :slight_smile:

1. Komputer średni. Trochę starsze gry na nim uruchomisz. Do internetu i prac biurowych dobry…

2. Ja proponowałbym Windowsa XP. Sam mam podobną konfigurację i chodzi w mirę dobrze (patrz wyżej).

3)Proponowałbym podzielić mniej/więcej tak

Partycja C - 8GB - Windows, troche programów.

Partycja D - 30 GB - Programy, inne rzeczy

Partycja E - 12 GB - Różne rzeczy.

(zależy ile potrzebujesz miejsca, i jakie rzeczy chcesz trzymac na dysku).

4,5) Te tematy byly poruszane wiele razy na forum:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=58690

Przecieżw XP można powyłączaćwodotryski i wtedy te 256MB wystarczy w zupełności.

ja korzystalem z kompa tylko do muzy i netu z zainstalowanym i okrojonym XP bez antywirów i zbednych pierduł na celeronie 400 i 64ramu, i ladnie chodzilo :wink:

ja jestem początkujacy przeczytałem regulamin.

chcialbym zeby mi ktos podal z wlasnych doswiadczen a jakiego Ty adam9870 antywirusa i firewalla uzywasz? co pod tego XP fat32 czy moze NTFS?

pod XP to chyba tylko NTFS :wink:

ja swego czasu mailem 40GB i podzielone na dwie partycje po 20GB, jedna system i gry, druga muza, filmy,dane

Używałem samego Notona Anti-Virusa 2005 ale wlazły Mi jakieś Spyware infection i musiałem robić formata :frowning:

Teraz jest już ok. :slight_smile: Korzystam teraz z AVG. Już miesiąc i tylko 2 wiry miałem (oczywiście usunołem :D). Jeszcze zainstalowałem sobie Microsoft antyspyware i jest ok. Firewalla mam w zaporze systemu (w serwice packu 2). Polecam. (jeżeli nie chcesz kupywać “całego” AVG to możesz kupywać gazete CHIP, w niej jest zamieszczany raz na miesiąc AVG. Ja tak korzystam).

Ja mam partycje C w NTFS a reszte (D, E, F) w FAT 32 i jest ok. Ale poprzednio miałem wszystkie w FAT32 i windows też dobrze chodził :slight_smile:

1. Zainstaluj XP - mam podobnego kompa i niezauważyłem różnicy żeby chodził wolniej niż pod 98

2. Podział dysku:

C: 8GB (Windows, sterowniki, przeglądarka i antywirus - i nic więcej (wtedy system dłużej wytrzymuje i ogólnie nieco szybciej działa - u mnie aktualnie 7 miesięcy bez formata 8) ).

D:27 GB - muzyka, filmy, dokumenty i wszystko inne czego nie chcesz stracić przy formacie

E:25 GB - gry, programy - jak masz mało gier to zmniejsz tą partycje na rzecz opisanego wyżej dysku D

3)NOD 32 - niestety płatny - bardzo dobry antyvir, zrzera mało pamięci.

Złączono Posta : 16.02.2006 (Czw) 22:14

Cały dysk mam w NTSF

kamilszndsfua jesli korzystasz z wypalarki DVD to NTFS bedzie ci bardziej przydatny na wszystkich dyskach :wink:

Bzdury popychasz, aż przykro czytać :o

Mam taką samą płytę, tyle że ze słabszym prockiem

Procek jest good

Do swojego kompa dokupujesz 256 ram , może byc pc-2100

Grafikę np. Radeon 9250 128/128

Jakiś szybszy dysk, np. Barracuda 7200 i 8 mb cache

Wszystko będzie śmigać jak trzeba.

Istotą rzeczy jest, by nie wydawać niepotrzebnie kasy.

Dość długo byłem na 256 RAM, oczywiście pod XP i nic mu nie wyłączałem, tym bardziej teraz kiedy mam 512 RAM’u.

I zaktualizowałem BIOS, jednak nie mam procka, którym mógłbym sprawdzaić czy potrzebnie :slight_smile:

:okulary:

Golden Finger i to jest odpowiedz dzieki wielkie. rzeczywiscie komputer nie jest wcale taki slaby… aktualnie mam na nim Win XP swierzo po instalacji i nie widze zadnej roznicy w porownaniu z Win 98.

To czemu :x

takich motylkow jest kilka :wink:

bo wiesz kolega mial windowsa XP Box na sprzedaz za mala kase bo sie pozbywal komputera i nie wiedzialem czy kupic

Niby co jest bzdura z mojego posta? i prosil bym zebys mi opisal w czym sie myle :slight_smile:

Bo co do gier to na 100 % musisz sie zgodzic …

No fakt … moze zle to napisalem … bo napisalem ,ze tylko do netu styka … ale mialem na mysli troche inaczej … sooorrrkaaa :oops: :oops:

Do neta spokojnie styka komp o parametrach o połowę gorszych.

256 RAM w zupełności wystarcza do poprawnego działania XP, wyłaczamy wszystkie bajery, robimy wygląd zbliżony do Win98, zwykłe szare paski itp. i naprawde płynnie chodzi. Co do partycji to proponował bym zostawic na systemowa około 10-12GB, ponieważ 8 GB z czasem nie wystarcza gdy zaczynamy instalowac różne programy itp. wiem to z doswiadczenia kumpla bo sam ma 8 GB i zaczoł narzekać, ja mam 15 (dysk 80) i jest dobrze.

Proponował bym dokupić 256 RAM’u i jakiegos Radeona (9550) i można troche na nim jeszcze sie pobawić w granie a i do pracy bedzie idealny.

Jeśli mogę coś wtrącić… Nawet jak w WinXP wybierzesz sobie styl klasyczny, to jednak i tak zabiera on mniej więcej tyle pamięci co “modern”. Trzeba wtedy jeszcze wyłączyć pewną funkcję -> services.msc -> kompozycje.

Poza tym przez 2 lata pracowałem na podobnym komputerze i 256mb RAM w zupełności na WinXP wystarczało. Jeśli oczywiście dbało się o system no i nie działało wiele procesów w tle.