Co sądzicie o takim PC?

Witam. Co sądzicie o takim PC?
CPU - INTEL I7-8700K
MOBO - MSI Z370 GAMING PLUS
RAM - CORSAIR VENEGANCE LED 3200 MHZ CL16 16 GB dwie kości po 8GB
GPU - MSI GEFORCE GTX 1070 TI GAMING
PSU - EVGA 650W GQ 80 PLUS GOLD
Chłodzenie wodne DeepCool Captain 360 EX
Czy taki zestaw będzie dobry do gier?

Zamieniłbym pamięci na G.Skill Ripjaws albo TridentZ. Chyba, ze to so Korsarze z kostkami Samsunga B-Die?

I…pod jakim względem czy będzie dobry? GTX 1070 Ti jest dobry do gier. i7-8700K tym bardziej. RAM wystarczy. Chociaż GPU bym wymienił na Asusa 1070 Ti ROG Strix. Cena podobna do MSI - chłodzenie lepsze.

Nie wiadomo jaki budżet. W jaką obudowę to wpakujesz? Przy takich gratach to ważne. Brak tu też jakichkolwiek dysków. Może lepiej z czegoś ciut oszczędzić, a kupić sensowny i pojemny SSD na te gierki.

1 polubienie

@chomik325 Obudowa jaką zamierzam kupić to Phanteks Eclipse P400 z szkłem hartowanym. Dysk już mam a dokładnie jest to dysk Seagate Barracuda 2TB ST2000DM006

No to jeszcze SSD do tego.

1 polubienie

No to obudowa jest ok, chociaż może by się znalazły lepsze w podobnej cenie. Rozumiem, że to jedyny dysk do tego zestawu? To koniecznie jakiś SSD chociaż 128 GB. A-Data czy Samsung (jak chciałys nieco więcej wydać na wydajniejszy).
Do gierek jednak też polecam SSD. Dużo krótsze czasy ładowania co się przekłada na przyjemniejszą grę, nawet w tak niepozornych grach jak CS:GO czy PUBG, nie wspominając o kolsach typu Kingdom Come bądź AC Origins. HDD w tych czasach powinien być tylko magazynem.

Zasilacz w sumie tez bym podmienił na Corsair RM650X 650W. Cena ta sama.

1 polubienie

Ja bym sugerował większy, dużo większy - sporo gier ciągnie mocno z dysku mapy, tekstury itd. i talerze nie wyrabiają, a przy 128GB połowę zajmie sam Windows. Osobiście sugerowałbym przynajmniej 240 a najlepiej 480GB. Cena nie jest aż tak tragicznie wysoka a miejsce się przyda i na pewno usprawni szybkość ładowania i fpsy w niektórych grach.

1 polubienie

To ja bym w ogóle polecił dwa SSD. :slight_smile: Widać że budżet ma, a jak nie - zawsze można nieco wolniejszy RAM. Wielkiej straty nie będzie.
Osobiście mam jeden SU800 na SATA pod system i programy, drugi identyczny tyle że na M.2 - pod gierki. (albo na odwrót…nie pamiętam który jest do czego :joy:)

@chomik325 Dokladnie znajomy mi chce sprzedać komputer z takimi podzespołami tylko że bez dysków i obudowy. Ufam mu bo to dobry znajomy i części wszystkie mają pół roku. nie kopał na nim tylko go używał do grania. i udalo mu się na tym zestawie podkręcić procka do 5.5 GHz i maksymalna temperatura procka była 60-65 st. Nie sprawdzał temperatur sekcji zasilania ale mówił że wszystko było stabilne, 0 skoków napięć i zryw. Obecnie tego kompa ma bez obudowy.

a dlaczego sprzedaje skoro taki dobry? To niemiec jedzie:)? ja z kręconymi bym przynajmniej na papierze, nie wyłącznie na gębę, umowę zawierał. Jak coś padnie, to szukaj wiatru w polu i udowadniaj, ze kupiłeś…

Ja bym przetestował działanie kompa u znajomego i sprawdził parametry hwmonitorem. Też ufam, ale nauczyło mnie już sprawdzać :wink:
Komp zdecydowanie OK, długie lata będzie wystarczający na płynne działanie.

A może kradziony? :joy:

Tak serio - też nie wiem kto o zdrowych zmysłach sprzedaje tak potężną maszynę. Procesor na ładne kilka lat, karta graficzna też pewnie wystarczy, póki nie dokona się przeskok z nową generacją konsol.

Albo może chce sprzedać po chorej i niezbyt opłacalnej dla Ciebie cenie? Stwierdził, że i7 to nie dla niego i chce i9 albo Threadrippera? :joy:

@anon7248146 Sprzedaje poniewaz chce zlozyc lepszy mocniejszy. Komputer sprawdzalem osobiscie i wszystko smiga, podkrecil go przy mnie do 5,5 GHz i wszystko bylo stabilne. Oczywiscie sprzedaz na papierze razem z oryginalnymi pudelkami i papierami tylko bez dyskow i obudowy. Ceny jeszcze nie podal za niego

Pochwal się potem ceną bo mnie to ciekawi.

1 polubienie

Dobre pytanie.