Jakieś pól roku temu zakupiłem nową płytę główną Abit IS-7E2,do tego intel celeron 2.93Mh , i 512 Mh ram.Wszytsko chodziło bardzo sprawnie może oprucz temperatury procesora która na początku nie przekraczała 40 stopni C.Teraz normą jest 45 stopni a czasami w dużym stresie dochodzi do 55 czasem nawe do 60.(to chyba wina zwykłej pasty termoprzewodzącej).Ale do tej pory wszystko idealnie działało, aż tu wczoraj włączam kompa a w oknie ładowania biosu wyświetliło się pod spodem coś takiego " Cpu is unworkable or has been changed.Please recheck-CPU SOFT MENU",i każe wczisnąć albo F1 żeby kontynuować lub Delete żeby zmienić ustawienia w Biosie i tak za kądym uruchomieniem.Podkreślam że nikt nie dokonywał żadnych zmian w Biosie i nigdy nic nie podkręcałem .Gdy kontynuowałem,windows normalnie się załadował,temperatura procka normalna czyli 45 Stopni C, wszystko fyrga normalnie.Na wszelki wypadek zresetowałem Bios(czyli wyjełem i włożyłem bateryjke) ale dalej to samo. Co to może być???.Czy może sie coś stać???
Bardzo prosze jeśli ktoś wie o co chodzi niech napisze.
Co do temperatur to jak nigdy nic nie czyściłes to co sie dziwisz pewnie uzbieralo sie troche kurzu, trzeba poczyscic w srodku wentylatorek , radiator a jak to nie pomorze to wymienic paste, a co do komunikatu moze wymien baterie na nową, lub poustawiaj w biosie odpowiednie dla twojego procka parametry tzn FSB i zapisz zmiany
Profilaktycznie wymień baterię na nową,ustaw w biosie,datę i godzinę, parametry procka zgodnie z jego specyfikacją i tylko co trzeba w biosie i zapisz bios Save.
Pomoc książka do płyty.
Na początek konserwacja kompa,może wentyl CPU zakurzony.
Ja tam obstwaniam za kurz lub na małą ilośc pasty. zdejmij chłodzenie, posmaruj proca pastą, wydmuchaj syfy i zobacz jak bedzie wyglądało. a tak poza tym 60 stopni na Celka to ogromna wartość. pozdro
Poradziłem sobie, bateria z nowej płyty według programu aida 32 ma 3.3V a ze starej tak samo i mimo zamiany bateri dalej wyskakiwał ten sam komunikat więc to nie było to, puźniej sprawdziłem mnożnik który się zgadzał z tym w książce od płyty ,i zapisałem ustawienia Biosu(wcześniej tego nie robiłem,) i komunikat już się nie pojawia.
Zobaczymy puźniej czy się nie będzie pojawiał ,myśle że taki komunikat będzie zawsze kiedy zresetuje bios, a nagle się tak wyświetlił bo może coś magicznego stało się na chwile z baterią.
A co do temperatury to rzeczywiście po przeczytani tamtego artykułu, musze przedewszystki przeczyścić mojego miedzianego Pentagrama, który był czysczony na “odwal” po starym procesorze.A dotego użyta obecnie pasta to zwykła(silikonowa tandeta) dostarczona wraz z Pentagramem.
Złączono Posta: 10.04.2006 (Pon) 21:35
Dzięki wszystkim za odpowiedzi szczególnie husarowi za link do arykułu o pastowaniu procków.