Co się stanie z 30 dniową wersją Visty?


(Piotrszym12) #1

Z pewnych powodów niedługo będę musiał odinstalować Vistę Home Premium. Wiem, że można nie wpisywać klucza i podczas instalacji wybrać odpowiednią wersję. Chciałbym spróbować wersji ultimate. Pytanie co się stanie po tych 30 dniach i wpisaniu klucza? Czy Vista jakoś sama odinstaluje składniki Ultimate i pozostawi te tylko z wersji Home, czy też trzeba będzie ją ponownie instalować?


(adam749) #2

Będzie wywalać komunikat przed zalogowaniem żeby aktywować Winde i jak jej nie aktywujesz to albo będziesz musisz czekać pare sek żeby się zalogować, albo w ogóle się nie zalogujesz.


(Mihau X64) #3

Jeśli w ciągu 30 dni nie zrobisz aktywacji kluczem lub crack'iem to vista 30 dnia o północy po zrestartowaniu nie włączy się.. odpali się jedynie IE i automatycznie przeniesie cię na stronę m$ abyś dokonał rejestracji online nic innego nie zrobisz.. chyba, ze format :wink:


(Piotrszym12) #4

adam749 , Hisato mi nie o to chodzi. Chodzi mi, że podczas instalacji wybieram sobie wersję Ultimate (chociaż mam klucz do H.P). Po 30 dniach niebędę mógł się zalogować, więc wtedy wpiszę klucz do Visty Home Premium i co wtedy? Czy Vista pozbędzie się jakoś wersji Ultimate i pozostanie przy Premium czy też trzeba będzie ponownie Vistę zainstalować czy coś takiego?


(adam749) #5

Wtedy to będzie Vista Home Premium i wszystkie bajery z Ultimate zostaną usunięte lub zdezaktywowane(że nie da się ich uruchomić).


(Piotrszym12) #6

Aha, dzięki, bo gdzieś czytałem, że nic innego nie pozostaje tylko ponowna instalacja Visty


(Marekglapa) #7

Niestety dobrze słyszałeś. Trzeba przeinstalować Ultimate do HP. Podczas instalacji bez klucza jest napisane, że musisz wybrać tą wersję, którą kupiłeś/ kupisz. Poczytaj dokładnie wszystkie komunukaty przy instalacji.


(CzajAn) #8

a konkretnie ten:

http://img225.imageshack.us/my.php?imag ... stylh8.jpg

najwyraźniej kolega podważa zdanie producenta

zweryfikowałeś to w praktyce adam749?


(adam749) #9

Nie. Myślałem że to usunie, a nie odrazu będzie trzeba formata robić. Sorry za wprowadzanie w błąd.