Co to jest wi-fi ac? internet radiowy

Witam mam pytanie odnośnie pakietu internetowego, w usłudze mojego dostawcy widnieje pakiet internet wi-fi i internet wi-fi ac,w pierwszym aktualnie posiadanym jest 12Mb/s,w wi-fi ac za tą sama cenę jest 20Mb/s moje pytanie co to takiego jest ? czy są dodatkowe koszta związane ze zmianą ?

Jaki to dostawca??

Scarnet.

https://www.cyberbajt.pl/raport/499/0/piata-generacja-sieci-bezprzewodowych-ieee-80211ac.html

1 polubienie

wiec jest to 5Ghz. wiec trzeba nową antenę prawda ?

Zależy jaką masz obecnie i w jakim standardzie jest ustawiona.

Wpisz w wyszukiwarkę WiFi ac. Co z tego że weźmiesz taki pakiet,jak urządzenia nie będą tego obsługiwać.W takim przypadku musisz posiadać odpowiedni router i także inne urządzenia obsługujące WiFi ac np laptop,komórka,tablet.

Ludzie - nauczta się korzystać z Google i/lub Wiki ze zrozumieniem
Samo WIFI ac to jeden z trybów pracy sieci zaprezentowany w 2012 roku.
Nie wszystkie urządzenia go obsługują. Więc - jeśli Twoja karta ogarnia AC to możesz od dostawcy mieć 20Mbps, jeśli nie to 12Mbps. Pewnie dostawca ma kilka routerów porozrzucanych po okolicy i jedynie oferuje WIFI. WIFIac jest mniej popularne więc z racji mniejszego obciążenia infrastruktury może zaproponowac wieksze lącze w tej samej cenie.

mam antenę 2.4Ghz oraz 5Ghz router równiez zadzwoniłem na infolinie i czytałem troche na temat wi-fi ac i 5Ghz. wiec chyba się zdecyduje szczególnie ze nie ponosi sie zadnych kosztów a i ping mniejszy.

1 polubienie

posiadam antenę router i laptop w tym standradzie, w pc wystarczy zmienić kartę sieciową i chyba tyle.