Oczywiście sklep krzak ale to ustaliliśmy kilka postów temu
Natomiast pytanie co jest pewniejsze pudełko czy mail pozostaje
Ostatnio była jakaś akcja w bankach gdzie stwierdzono że mail niej nietrwała formą przekazu i ludziom wysyłali na płytach to co spokojnie mogliby wysłać pocztą elektroniczną
Co zrobię jak połaszczę się na te kilka zł żeby nie płacić za nośnik a MS stwierdzi za jakiś czas że ściągnięty
obraz systemu jest nie trwała formą systemu
Poza tym jeżeli zamówię system bez nośnika to i tak i tak będę musiał taki nośnik sobie zrobić bo pobrany obraz tak czy siak będę musiał jakoś wypalić albo na płycie albo na penie
Podsumuję tak: to idiotyzm płacić za piracki klucz do systemu
Pudełko lepiej mieć z płytą ja mam pudełko z płytą i tak jak mówie ,gdzieś mi sie zapodziało póżniej znalazłem w opakowaniu po płycie głównej a jak reinstalowałęm system to wiedziałem że gdzieś jest ale szukałem po szafkach i nie znalazłem. Co mogłem zrobić,miałem iść do sklepu po nowego windowsa? no nie bo wiedziałem że gdzies to mam i zainstalowałem sobie system póżniej dałem aktywator niby na nielegalu… i po jakimś czasie tam coś sprzedawałem na allegro szukałem pudełka żeby mi sie zmieściło i otworzyłem pudełko po płycie patrze jest ten windows.Czyli miałem legalną wersje ale jechałem na piracie.No i to była tylko reinstalacja systemu.
Obiadu nie jadłes bo strasznie połykasz literki
Przeciez jak zgubisz oryginalny nośnik, pobierasz z serwera M$ ISO i wypalasz, instalujesz, wklepujesz klucz, a zostaje ci klucz i paragon/faktura. Jaki jest sens płacenia za nosnik? Ja kupiłem Win 8.1 na DVD BOX, zaktualizowałem za darmo w promocji do Win 10 i te płyty oryginalne Win 8.1 lada moment zżółkną, zgniją w tych pudełkach papierowych bo w ogóle nie ruszane. Win 10 zaktualizowałem, a system mam na penie. Nowa wersja win 10 wychodzi to wypalam na Penie.
Chyba nie rozumiecie problemu. Jeśli kupujesz fabrycznie zapakowany egzemplarz to masz 100% gwarancji, że nikt inny nie używa tego klucza. Jeżeli kupujesz sam klucz wysyłany mailem, to masz 100% gwarancji, ze ten klucz jest w obiegu w szarej strefie i na czarnym rynku. De facto więc płacisz za pirata.
Zależy skąd taki klucz kupujesz Jeżeli na allegro i innych portalach aukcyjnych to masz racje ale jezeli ze sklepu który jest oficjalnym partnerem producenta tak jak morele to chyba jednak nie
Jeśli kupujesz u oficjalnego partnera to zapewne korzystasz z jakiegos mechanizmu autentykacji. Np dostajesz jednorazowy kod umozliwiający wygenerowanie klucza na stronach MS etc.
A co w sytuacji gdy sie klucz kupiło z płytą wszystko na legalu w wersji BOX ale sie zagubiło,przecież są różne sytuacje przeprowadzki,jakieś powodzie ,przemeblowania ,i jak ma sie fizycznie taki windows i sie go zagubi to można zainstalowac wersje non-legal czyli pirata czy trzeba kupić nowego windowsa,mimo że to po prostu reinstalka systemu który już jest zainstalowany na komputerze od X lat.
Wtedy dzwonisz na infolinie microsoftu i masz losowanie.Albo trafisz na życzliwego który ci wygeneruje klucz po podaniu numeru wtedy pobierasz obraz wypalasz i masz oryginał albo nazywają cie gapą i każą kupić nowy
ok najpierw trzeba zadzwonić,no ja o tym nie pomyślałem bo byłem na max pewien że mam tego windowsa bo go kupowałem a raczej fizyczne rzeczy nie znikają tylko właśnie miałem w tym pudełku po płycie i miałem te pudełko w garażu a szukałem po wszystkich szafkach i zapomniałem że jeszcze garażu mam jakieś rzeczy od kompa a byłem pewien na 100%,że to mam.
Swoją drogą, możnakupić licencję w USA. Jest prawie 30% taniej, np:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1173367-REG/microsoft_kw9_00265_microsoft_windows_10_home.html
To tak samo jak zgubić 200 zł