Co to za złącze?

Mam gdzieś cały stos tych złączy :slight_smile:

hehe… w pierwszym momencie pomyślałam, że to scsi type 1 (ten dolny na pierwszej fotce), ale aż tak starego dysku dziś raczej byś nie znalazł, zwłaszcza lapciokowego :wink:

To zwykła setkowa ata

A zworkologia jest tak

@MartinaNeumayer Wyłaź z szafy i się nie wygłupiaj robiąc mi zdjęcia z ukrycia :laughing:

Ten sam dysk :wink:
Mam taką taśmę, ale nie pasuje do niego :frowning:

Bo to IDE taśmę masz

Takie coś załatwi sprawę, czy lepiej mikrofalówka? :smiley:

Kiedyś się nimi bawiłem, one mają swoje humorki. Raz działają poprawnie raz nawet nie startują a innym razem niestabilnie. Ale jak musisz ten dysk uruchomić i mniemasz żadnego sprzętu z ide to ostatnia szansa

Mam na swojej płycie głównej jedno złącze na taką taśmę jak pokazałem, tylko nie wiem jak to zrobić :wink:

Fucktycznie ten sam hadek :wink: Przelol :smiley: A tasiemkę to masz zwykłą (bodajże zwała się 33), a potrzebujesz tzw. setkową (66/100)

Takie są różnice… Trzeba Ci tasiemkę jak ta z niebieskimi złączami.

6RY2HWeMv2AWPHAp

Że what?
W celu klaryfikacji ATA 66/100/133 korzystały z tych samych taśm - dodatkowo były dostępne też taśmy 80 pinów (fizycznie podłączone 40 pinów, ale obsługiwały cable select i UDMA).
Taśmy dla dysków 3.5 cala korzystały z taśm po 40 pinów, taśmy dla dysków 2.5 (laptopowych) miały mniejszy rozstaw i cztery dodatkowe piny dostarczające zasilanie i tryb działania (2x 5V, GND i typ).

Tak, to zwykłe ATA pod względem elektrycznym i logicznym ale w wersji 2,5 cala. Taśma służy zarazem do zasilania dysku 2,5 cala i dlatego są w niej dodatkowe 4 piny pomijając te od zworek (44 w odróżnieniu do 40 w przypadku 3,5 cala) W przypadku dysków ATA taśma i złącze są inne, mniejsze dla dysków 2,5 cala , inaczej niż w przypadku SATA, gdzie są identyczne. Taśma do dysków 2,5 cala jest popularna wśród amigowców bo np. Amiga 600 i 1200 posiadały tego typu złącze.
Spotkać można też przejściówki 3,5" <->2,5" z wyprowadzonym zasilaniem molex aby móc zasilić taki dysk podłączony do portu 3,5".
Poprzeglądaj te oferty:
https://allegro.pl/listing?string=taśma%20ata%2044%20pin&description=1&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-5-1003

@GioWDS @Cedar Macie rację, rozstaw pinów wydaje się mniejszy w tym dysku. Czyli pozostaje mi tylko mikrofalówka, bo takiej przejściówki nigdzie nie znajdę…

ps.
Czy ktoś próbował już tak rozmagnesować dysk? Nic nie wybuchnie? :smiley: Może lepiej rozkręcić i uszkodzić mechanicznie?

Rozwierć i tyle.

Nawet nie próbuj metalowych elementów wkładać do mikrofali, efekty pirotechniczne i mini burza gwarantowane.

Rozwiercenie będzie widoczne :wink:

@Cedar Dzięki za szukajkę, ale tam nic nie ma. Tzn są adaptery pod usb, ale ceny z kosmosu :smiley: ponad 100zł :laughing:

Rozkręć i uszkodź elektronikę, przeszlifuj talerz, dziś ciężko będzie znaleźć drugi model na dawcę elektroniki.

Nie tylko adaptery USB, są też tasiemki ale 2 x 2,5".
Zobacz to, co prawda archiwum ale jestem przekonany, że znajdziesz w bieżących aukcjach:
https://allegro.pl/listing?string=taśma%20ata%2044%20pin&description=1&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-5-1003 - jednak w tym przypadku musisz posiadać też obie taśmy (2,5" i 3,5")

Elektronicznie oba złącza nie różnią się niczym, ale różnią się fizycznie odstępami pomiędzy pinami i co za tym idzie całą szerokością wtyku oraz osobnym zasilaniem przy końcu 3,5". Innymi słowy potrzeba Ci przejściówki z 2,5" w dysku na 3,5" w mobo. Koszt jakieś 10 pln. Albo sam sobie zrób kabelek. Kwestia pół godzinki roboty :wink:

No popatrz, jak już dawno o tym napisaliśmy to zmieniłaś zdanie :wink:

Taaa… Kup oba złącza, taśmę, do tego wkurzająca zabawa z 40 (44) kabelkami. Nie chciało by mi się tak bawić dla jednego użycia w celu skasowania dysku.

Dobra. Temat można uznać za rozwiązany. Rozkręcę dziada i pobawię się lutownicą, żeby coś przepalić :wink:
Te wszystkie przejściówki i adaptery to za dużo kłopotu.

Nie widziałam poprzednich wpisów i o ile dobrze widzę, pisałam do pocolog’a.
Wkurzająca? Hmm… no tak, gdy się ma dwie lewe łapki, to racja, może to być wkurzające. :stuck_out_tongue:

1 polubienie